Solicit puțină atenție și la ce spun, nu doar la ce fac marii campioni din sport. De aceea, aș vrea să subliniez cele mai folosite verbe ale Simonei Halep la întoarcerea de la Londra la București. Ele au fost: a lupta, a munci și a suferi.
Simona Halep ar trebui să fie un model pentru tinerele fete. Ea, nu alde Prodanca sau alte pocnitori atât de intens și stupid mediatizate.
Nu doar pentru că a câștigat la Wimbledon, chiar și Wimbledonul e trecător, ci pentru tot ce e dincolo de terenurile de tenis: bun-simț, cumpătare, o devenire sănătoasă a celei mai bune versiuni a sinelui, în cea mai înaltă societate imaginabilă.
Simona Halep a învins-o la tenis pe Serena Williams. Se poate și se va mai întâmpla, dar și mai mult ne-a dat tuturor o lecție de eleganță și de entuziasm decent. Ea face reverențe în fața fețelor regale cu o naturalețe splendidă – și de aici e de învățat.
Să revenim la verbele de bază: a lupta, a munci și a suferi. Atenție! – nu a câștiga, nu a sparge banii, nu a te sparge în figuri, nu a clubări pe Nordului, nu!
Simona Halep putea, numai să vrea, să ajungă – fiind o fată înzestrată de bunul Dumnezeu cu toate harurile care li se dau femeilor superbe – o tânără fără repere în cluburile de fițe din nordul stațiunii Mamaia. N-a vrut și bine a făcut.
Ea a ales calea cea grea – singura care te duce cu adevărat undeva, calea pe care se află întotdeauna munca, lupta și suferința.
Nimic din ce este dobândit de-a gata n-are strălucire și tocmai de aceea își drapează nimicul toate acele entități care n-au obținut ceva prin puterile proprii.
Citiţi şi Nu, nu “România a câştigat la Wimbledon”. Simona Halep a câştigat
Și tocmai de aceea strălucește orbitor Simona Halep – și nu doar în meseria dumisale, unde se întâmplă să fie cea mai bună din lume la zi, în ciuda clasamentului. Fiindcă, trebuie să știți, există și un clasament neoficial al turneelor de Grand Slam: Wimbledonul e dintotdeauna și fără rival primul. Cine are Wimbledonul la zi este – pur și simplu – cel mai bun. E o greșeală să prezinți opoziție la această tradiție.
Din nou și din nou, de câte ori va fi nevoie: a lupta, a munci, a suferi. De câte ori ați auzit jalnicele noastre persoane publice folosind asemenea verbe, fără să fie impostori sau ridicoli?
Simona Halep, nici impostoare, nici ridicolă, e cea mai bună lecție populară care li se poate da tuturor celor care aleg scurtăturile, fug de toate confruntările cu viața adevărată și nu suferă decât că n-au suficient de multe obiecte.
Să învățăm, deci – să învățăm toți!
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.