Căutați furnica roșie de Sânziene!

23 June 2016

În fiecare an, la trei zile după solstițiul de vară, noaptea de 23 spre 24 iunie e sărbătorită în popor ca Noaptea de Sânziene. Atunci, se spune, se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cea a viilor, animalele vorbesc, oamenii le înțeleg graiul și află multe taine ascultându-le. Legat de această noapte magică există o sumă de obiceiuri, credințe, tradiții și superstiții. Alegeți! 🙂

 – vă puteți îmbăia (baia de solstițiu sau de ziua Sf. Ioan Botezătorul) într-o apă curgătoare pentru spălarea supărărilor din anul încheiat și pentru împlinirea dorințelor în anul care urmează.

–  dacă sunteți pregătiți să înfruntați spiritele care păzesc floarea albă de ferigă, care apare chiar în această noapte, o puteți culege pentru noroc, puterea de a citi gândurile și de a descoperi comori.

– puteți culege și verbină, o plantă foarte apreciată nu doar ca leac, ci și pentru ritualurile de dragoste (nu știm care sunt acelea). Dar și petalele florii de grâu (albăstrica) au puteri magice – culese și mâncate la miezul nopții de Sf. Ion Botezătorul, îți aduc noroc în toate tot anul. În unele zone, se mănâncă turte din aluat cu flori de soc ca să fii sănătos tot anul. Deci, aveți alternativă.

sanziene

– dacă nu sunteți încă măritate, aruncați un buchet de flori de Sânziene prin ușa deschisă sau pe fereastră și vă veți găsi ursitul. Buchetul se poate pune și sub pernă, pentru că visele din această noapte se împlinesc.

– puteți păstra până anul următor florile de sânziene atârnate la ferestre, la porți, la streșinile caselor, cu rol de protecție, noroc și belșug. crengile de arțar sunt la fel de puternice împotriva forțelor malefice, iar frunzele de arțar culese în această zi și puse la uscat vindecă orice rană și înlătură durerea de cap.

– dacă aveți timp și loc, scoateți la lumina soarelui hainele, covoarele, așternuturile pentru a le păzi de molii.

– vă puteți pomeni morții, să le curățați mormintele, să le puneți flori, să aprindeți lumânări și să dați de pomană (sunt Moșii de Sânziene)

– o tradiție pe care nu v-o recomandăm din motive de siguranță este cea a aprinderii focurilor pe dealuri, a săritului peste ele, a înconjuratului gospodăriilor cu făclii aprinse, toate pentru belșug.

– ați putea să vă luați umbrela, dar să nu fie cazul s-o folosiți, pentru că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul sau după Sânziene, este de rău augur: 40 de zile va ploua neîncetat și noi ne-am cam săturat de ploi…

– și ultima, și cea mai tare, ni se pare asta: dacă în această zi vezi o furnică roșie, este de foarte bun augur. Iar dacă găsești o furnică în portmoneu, fără greș, vei avea un an foarte bogat.

Spuneți și voi acum, care să fie șansele să găsim o furnică, și roșie, în portmoneu?

În rest, toate cele bune! 🙂



Citiţi şi

Jupiter, planeta generozității, protecției, abundenței și cunoștințelor superioare, a intrat în mers direct (horoscop)

Voi ce superstiții aveți?

What’s Love Got to Do with It?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro