Catherine Deneuve, de partea bărbaților

10 January 2018

Catherine Deneuve este una dintre semnatarele unei scrisori deschise publicate recent de periodicul „Le Monde” în care se critică în mod deschis – cu argumente controversate – susținuta campanie de denunțuri împotriva hărțuielilor sexuale demarată la Hollywood.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve – de altfel, singura celebritate a cinemaului francez care a adoptat această poziție – alături de restul de 100 de semnatare – printre care scriitoarea și psiholoaga Sarah Chiche, criticul de artă Catherine Millet, actrița și scriitoarea Catherine Robbe-Grillet, dar și autoarea Peggy Sastre și jurnalista Abnousse Shalmani -, acuză campania #MeToo de crearea unui climat „totalitarist” care riscă să-i pedepsească pe bărbați nejustificat chiar și pentru simplul fapt că îndrăznesc să cocheteze „insistent sau neîndemânatic”, iar pe femei să le „infantilizeze”, subminând libertatea sexuală atât a femeilor, cât și a bărbaților.

În scrisoare se afirmă că în spatele celebrului deja hashtag #MeToo se desfășoară o campanie de denunțare publică și judecată sumară. De data aceasta, victimele sunt chiar bărbații care sunt „sancționați profesional sau obligați să-și dea demisia pentru că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au abordat teme intime de discuție în timpul unei cine de lucru sau au trimis mesaje cu accente sexuale unor femei care nu se simțeau atrase de aceștia”.

„Violul este o crimă, dar să flirtezi insistent sau neîndemânatic nu este o crimă și curtoazia nu este o agresiune machistă” se mai precizează în textul scrisorii, alături de faptul că bărbații trebuie să aibă „libertatea de a inoportuna și deranja femeile” și că mișcarea #MeToo încurajează puritanismul.

Desigur că o astfel de poziție nu a lăsat pe nimeni indiferent, majoritatea reacțiilor fiind însă de dezaprobare. Inclusiv Asia Argento, una dintre acuzatoarele lui Weinstein, a reacționat virulent pe Twitter, scriind că „Deneuve și celelalte femei spun lumii cum misoginismul lor interiorizat le-a lobotomizat fără posibilitate de recuperare”.

Echivalentul francez al lui #MeToo este #balancetonporc  (sau „potolește-ți porcul”) despre care scrisoarea susține că „febra prin care sunt trimiși „porcii” la abator este departe de a ajuta femeile să fie independente, ci, dimpotrivă, servește intereselor inamicilor libertății sexuale și extremiștilor religioși, a celor ce consideră – în numele unei concepții de bunătate și moralitate victoriană – că femeile sunt copii cu chip de adult care cer să fie protejate”. Totuși, trebuie subliniat că până acum nu au fost aduse acuzații niciunui bărbat din industria filmului francez, în contrast cu cea ce se întâmplă peste ocean.

Deși Catherine Deneuve este considerată o femeie puternică și independentă, niciodată nu a fost o feministă declarată, renunțând să aparțină vreunui grup, în principal din cauza lipsei de timp, după cum reiese dintr-un interviu acordat de actriță revistei franceze „Technikart ”. De asemenea, ea recunoaște că a semnat declarația „343 Sluts” – prin care 343 de femei susțin drepturile de reproducere – dar și că a suferit un avort în perioada în care această practică era ilegală în Franța.

În ceea ce privește inegalitatea salariilor, Deneuve afirmă că este mai ușor pentru actrițe celebre să-și susțină dreptul la o salarizare echitabilă, decât pentru o anonimă, deși ar fi normal – și nu numai în industria filmului – ca femeile să fie plătite precum bărbații pentru aceeași muncă. „Încă suntem departe de această normalitate și nu înțeleg de ce”, a mai spus actrița în cadrul aceluiași interviu.

Cumva necesară această scrisoare – deși controversată – pentru a aduce un echilibru de poziții într-un adevărat război al femeilor contra bărbaților, „război” declanșat cu bune intenții  și pornind de la fapte reprobabile, dar care riscă să ajungă într-o extremă nedorită, ceea ce, desigur, nu ar servi deloc cauzelor sale declarate.

deneuve

Catherine Deneuve în Belle de Jour, în rolul unei femei care nu poate face diferența între o fantezie sexuală și realitate. Photograph: Ronald Grant



Citiţi şi

“Trebuie să înțelegeți natura bărbatului latin” – Flora Carabella, soția mult prea îngăduitoare a lui Marcello Mastroianni

100 de ani de la nașterea lui Marcello Mastroianni – povestea unei legende

Reverență, Majestatea Voastră!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro