Revista Vogue și Institutul Hot or Cold din Berlin au colaborat pentru a face lumină în dulapurile noastre: cât de multe haine ar fi normal să cumpărăm? Răspunsul: mult mai puține decât credem acum. Iată de ce.
Venus of the Rags (Venus a cârpelor)
Sculptură de Michelangelo Pistoletto
„Cumpără mai puțin și cumpără mai bun” a devenit un refren comun în mișcarea de sustenabilitate a modei. Dar cât de mult ar trebui să cumpărăm de fapt? Dacă ar fi să ne luăm după un raport recent, probabil că mult mai puțin decât crezi. Cercetătorii de la Institutul Hot Or Cool din Berlin au descoperit că ar trebui să cumpărăm doar cinci articole de îmbrăcăminte noi pe an pentru a rămâne în linie cu obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, dacă nimic altceva nu se schimbă. Asta ar însemna ca doar cumpărătorii din Marea Britanie să-și reducă consumul cu până la 80% în unele cazuri.
„Acum este normal să consumăm modă într-un fel care este cu adevărat excesiv și peste ceea ce avem nevoie”, spune Luca Cosciem, managerul programului de cercetare al Institutului Hot Or Cool și unul dintre autorii principali ai raportului, pentru Vogue. „Consumăm din ce în ce mai multă modă la prețuri mai ieftine și cu un timp de utilizare mai scurt pentru fiecare articol – și asta nu se potrivește cu politica de reducere a încălzirii globale”, a adăugat Lewis Akenji, director general la institutului și co-autor al raportului.
Poate deloc surprinzător, cumpărătorii din țările mai bogate sunt cei care consumă mai mult decât cota lor echitabilă de modă. Raportul a constatat că Australia, Japonia, SUA și Marea Britanie au cea mai mare amprentă de carbon pe cap de locuitor când vine vorba de consumul de modă. Dintre țările G20, India, Brazilia, China, Turcia și Indonezia au cea mai mică amprentă de carbon pe cap de locuitor. De fapt, aceste țări nu își ating în prezent „bugetul de carbon” – emisiile pe cap de locuitor care ar fi în continuare în conformitate cu limita de 1,5 grade Celsius, dacă consumul de modă ar fi împărțit în mod egal. „Moda arată cât de inegală este societatea – nu doar inegală în termeni economici, ci și în ceea ce privește contribuțiile la emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor”, spune Akenji.
©Rosa Szücs de Truñó, Moda străzii, 1973
Cercetătorii au descoperit că o garderobă „suficientă” este formată din 74 de piese vestimentare și 20 de ținute în total. De exemplu, au sugerat șase ținute pentru serviciu, trei ținute pentru acasă, trei ținute pentru sport, două ținute pentru ocazii festive – care pot fi rochii midi elegante sau pantaloni paiete împreună cu o cămașă prețioasă sau un sacou simplu de mătase, plus patru jachete și pantaloni sau fuste pentru exterior. „Este o alocare foarte generoasă pe care am dat-o în estimarea noastră”, explică Akenji. O garderobă medie franceză în anii 1960 era compusă din aproximativ 40 de piese, deși vremurile s-au chimbat clar de atunci.
Interesant este că autorii raportului sugerează că, dacă se iau alte măsuri atât de către mărci, cât și de către consumatori, am putea de fapt să ne întoarcem la nivelurile de consum din 2010 în Marea Britanie și să fim încă în bugetul de carbon al modei pentru obiectivul de 1,5 grade Celsius. „Nu vorbim cu adevărat despre întoarcerea în Evul Mediu”, comentează Cosciem. „Când vorbim despre aceste reduceri mari, nu înseamnă că trebuie să te descurci cu unul sau două tricouri sau orice altceva – este mult mai fezabil.”
Pe lângă reducerea cantității absolute de articole de îmbrăcăminte pe care le achiziționăm, există și alte schimbări de comportament pe care le putem face pentru a reduce amprenta noastră în modă. Cumpărarea de îmbrăcăminte la mâna a doua poate ajuta, dar numai dacă cumpărați acel articol în loc de ceva nou. „În cele mai multe cazuri, second-hand este folosit pentru a continua să consumi excesiv”, spune Cosciem. „Când cumperi o îmbrăcăminte la mâna a doua, încă mai ai toate impacturile asociate consumului; încă contează ca o haină pe care trebuie să o speli și în final să o arunci.”
Referitor la asta, să vă spălați hainele la 30 de grade Celsius și să omiteți una din trei spălări vă poate reduce amprenta de carbon, în timp ce purtarea hainelor mai mult timp este al doilea cel mai bun lucru pe care îl puteți face, după acela de a nu mai cumpăra nimic nou. Potrivit organizației caritabile WRAP, prelungirea duratei medii de viață a unui articol de îmbrăcăminte cu nouă luni poate reduce amprenta de carbon cu aproximativ 25%. Asigurându-vă că vă debarasați în mod corespunzător de haine, astfel încât acestea să nu ajungă la groapa de gunoi (prin vânzarea lor, de exemplu) poate ajuta, de asemenea, la reducerea emisiilor de carbon.
Desigur, comportamentul consumatorilor este doar o parte a puzzle-ului, mai ales având în vedere că cea mai mare parte a amprentei de carbon a modei provine din producția de haine. Dar schimbarea colectivă poate contribui la influențarea industriei în general. „Am simțit că există într-adevăr un decalaj în ceea ce privește ceea ce putem face ca consumatori și cum să transpunem asta în acțiuni concrete pe care le putem face astăzi”, spune Cosciem.
***
Suntem noi pregătite pentru această schimbare? Suntem pregătite pentru puțin și bun (și nu doar în modă)? Vom înceta vreodată să adunăm cârpe precum un hârciog strângător? Ne vom îndura să dăm ce nu mai purtăm de cel puțin doi ani (pe bani rezonabili sau cadou cuiva mai amărât)? Vom face lobby pentru această schimbare după ce ne vom fi schimbat noi? Cât vom mai da putere nemăsurată hainelor și zicalei demodate care susține că haina îl face pe om? 🙂
Citiţi şi
Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.