Fericirea depinde de modul cum simțim! Știm cu toții că fericirea nu este ceva întâmplător, ci urmarea unor gânduri și acțiuni corecte. Gândirea noastră (occidentală) subliniază de cele mai multe ori valoarea alegerii corecte. Dacă în momentele-cheie ale vieții am acționa corect, foarte multe lucruri s-ar schimba în bine. Atenția noastră nu trebuie să se îndrepte spre modificarea situațiilor în care ne aflăm, ci spre transformarea noastră. Valoarea pe care o are pentru noi liberul arbitru este, până la urmă, o problemă de credință.
Am învățat un lucru important: concepția noastră despre fericire depinde mai degrabă de modul în care simte creierul nostru decât de împrejurările vieții… Repetiția și obișnuința sunt absolut necesare pentru a determina creierul să-și schimbe modul de funcționare. Eu sunt dispus să depun acest efort! Suntem gata să facem foarte multe pentru carieră, pentru statutul nostru, dar acestea sunt obiective exterioare persoanei noastre. Și când vine vorba să ne facem viața mai bună, suntem brusc foarte zgârciți cu eforturile pe care ar trebui să le depunem în acest scop. Iar formula fericirii este foarte simplă. Trei secrete: hotărâre, efort și timp!
Fericirea nu este opusul nefericirii! Fiecare își găsește fericirea în altă parte. Pentru unii, fericirea înseamnă să alergi desculț pe o pajiște în roua dimineții. Pentru alții, să-ți tii bebelușul în brațe. Te poate face fericit un costum de marcă, un cârnat prăjit, sexul sau un concert. Dar și absența acestor lucruri te poate face fericit – sunt oameni care își găsesc liniștea sufletească adâncindu-se în meditație. Ce fel de emoție este fericirea? O emoție pe care toți o vânăm, o emoție care apare când ne așteptăm mai puțin și dispare înainte de a putea fi cu adevărat trăită. Niciodată nu avem destul timp să cercetăm fericirea îndeaproape și să aflăm după ce reguli ne manipulează ea. Vrem un răspuns, o formulă a fericirii. Ne putem gândi la emoțiile pozitive, la gândirea pozitivă și la alungarea tuturor elementelor negative din viața noastră. Astăzi, vreau să vă arăt, prin câteva exemple, că fericirea nu este opusul nefericirii.
Noi sperăm adesea că fericirea va veni de la sine imediat ce va dispărea neplăcerea de care tocmai suferim. Dacă s-ar termina odată proiectul acela care ne silește să petrecem seară de seară la birou! De-ar veni odată aleasa sau alesul inimii noastre să ne elibereze de singurătate! “Tot restul se va rezolva de la sine“. Nimic mai greșit. În spatele acestor situații de viață se află concepția că o viață fără suferință duce automat la fericire. Fericit este cel care nu este nefericit. Poate că pare logic că fericirea și nefericirea să se excludă reciproc, să se comporte ca doi copii într-un scrânciob. Întotdeauna va fi sus doar unul dintre ei. Dar greșim.
Închipuie-ți că ești alpinist și că tocmai te-ai rătăcit în munţi. După câteva ore de căutare găsești drumul de întoacere, dar între timp s-a făcut târziu. Știi că nu vei ajunge în vale înainte de înserare. A început să bată vântul și au apărut și nori, în curând cad primii stropi de ploaie. Nu se zărește nicăieri vreun adăpost. Vântul îți trimite ploaia drept în față, pantalonii uzi ți s-au lipit de picioare. Ți-e frig, te simți mizerabil și ești enervat de propria neatenție care te-a făcut să pierzi atâta vreme. Acum nu-ți rămâne decât să mergi mai departe, în ciuda frigului, a ploii și a întunericului. Brusc, vezi o stâncă proeminentă. Te târăști dedesubt. Aici nu bate vântul și pământul e uscat. Îți scoți termosul, bei o înghițitură de ceai fierbinte și simți cum începi să te încălzești. Te relaxezi, te simți ușurat, ba chiar ți-e bine. Dar imediat îți amintești că te așteaptă un drum lung. Și hainele ude încă-ți sunt lipite de corp. Dar nu ai simțit adineauri un fel de fericire? Sau poate chiar fericire și nefericire, în același timp?
Iată, sunt momente în care îți vuiește în cap un caleidoscop de senzații, unele plăcute, altele neplăcute. Toate la un loc. Ele nu se exclud. Fericirea nu este opusul nefericirii! Iar formula fericirii este foarte simplă. Trei secrete: hotărâre, efort și timp!
Multumesc Ioanei Picoș pentru prietenia ei și pentru că mi-a deschis ochii în acest sens, cu răbdare infinită și cuvinte potrivite! Mulțumesc lui Stefan Klein, pentru timpul acordat unor schimburi de mail-uri cu subiectul “fericirea”. Mulțumesc lui Mahatma Gandhi, pentru “Be the change you want to see in the world!” quote!
Citiţi şi
Orice i s-a întâmplat altuia ni se poate întâmpla și nouă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.