În 2016, a avut loc pe Twitter o mare dezbatere, stârnită de un comediant: ce reprezintă emoticoanele cu maimuțe – o singură maimuță și trei ipostaze sau trei maimuțe diferite. Cei peste 60.000 de participanți s-au împărțit aproape egal: 53% o maimuță, trei fețe, 47% trei maimuțe diferite. A câștigat la mică distanță, adevărat, ignoranța. 🙁
Emoticoanele, aprobate în 2010, care nu mai au semnificația originală.
Sculpturile în lemn de deasupra ușii de intrare în altarul Toshogu din Japonia care le înfățișează pe cele trei maimuțe înțelepte datează din anul 1636 și mesajul lor este:
„Să nu vezi nimic rău, să nu auzi nimic rău și să nu vorbești de rău”.
Dacă nu auzi, nu vezi şi nu vorbeşti răul, eşti apărat de toate relele. Dacă nu ești expus răului (prin vedere şi auz) nu are cum să reflecte acel rău în vorbele şi acţiunile sale. Adică vei fi inevitabil un om bun, îm mintea căruia nu-și vor găsi locul gândurile rele.
Acest cod și-ar avea originea în scrierile lui Confucius, dar alți istorici văd o influență socratică.
“Un discipol veni să îl avertizeze pe Socrate că cineva îl vorbea de rău. Înainte ca discipolul agitat să poată deschide gura, Socrate îi pune trei întrebări. Aceste întrebări constituiau cele trei filtre de care discipolul trebuia să țină cont înainte de a i se adresa.
-
Filtrul adevărului: Ceea ce vrei să-mi spui este adevărul adevărat? Ai verificat aceste informații cu grijă pentru a te asigura că nu sunt false? (fake news sunt mai vechi decât credeam noi, doar că nu circulau atât de repede și nu se răspândeau așa masiv).
-
Filtrul bunătății: Ceea ce vrei să-mi spui este benefic sau o dovadă de bunătate?
-
Filtrul necesității: Ceea ce vrei să-mi spui este util? Chiar este important să aflu aceste informații?
Cine sunt cele trei maimuțe
Iwazaru, maimuța cu mâinile la gură, reprezintă îndemnul de a nu răspândi răul sau de a nu bârfi, după Socrate.
Kikazaru, maimuța cu mâinile la urechi reprezintă îndemnul de a nu asculta vorbe toxice, care te-ar putea dezechilibra. Un fel de ce nu știi nu te omoară? (Azi, cel puțin în sănătate, a nu ști poate însemna condamnarea la moarte). În Japonia oamenii care împrăștie zvonuri, critici și vești proaste nu sunt văzuți bine. Occidentalii, mai predispuși spre bârfă, critică, sabotarea competitorilor de orice fel, consideră inacceptabilă această atitudine. Dar ne întoarcem la Socrate: dacă ceea ce avem de spus după ce am auzit ceva trece de cele trei filtre, vorbitul are rost.
Mizaru este maimuța care îndeamnă să închizi ochii pentru a nu vedea răul. Prin filtrele socratice, semnificația acestei atitudini se schimbă: nu privi spre inutil și nociv. Privește spre relevant, vezi ce e în jurul tău, distinge și fii selectiv.
În lumea occidentală, imaginea celor trei maimuţe este interpretată drept complicitate, politica struțului, lipsă de responsabilitate morală a oamenilor care nu văd, nu aud, nu vorbesc, încurajând răspândirea răului. Mafia italiană are un cod asemănător, nu de aceeași vechime ori sorginte: omerta, legea tăcerii, a cărei încălcare aduce moarte. Întrebarea e: cât de înțelept ar fi azi să urmezi acest proverb asiatic?
***
Ca o glumă, iată că a apărut și a patra maimuță 3 în 1.
Dar a patra maimuță înțeleaptă exista: cea care te îndeamnă explicit să faci bine. Stă relaxată, își acoperă “rușinea” (renunțare la plăcere? plăcerea, sursa răului? să păstrezi secretul plăcerilor tale? ) și pare că nu gândește. 🙂
Și încă ceva 🙂
Fostul secretar de stat american Madeleine Albright, renumită pentru broșele prin care semnaliza starea de spirit la întâlniri, despre cele trei maimuțe înțelepte alease pentru o întâlnire cu președintele Putin în anul 2000:
“Când am mers în Rusia cu președintele Clinton pentru un summit, am purtat cele trei maimuțe înțelepte, pentru că rușii n-ar fi deschis discuția despre ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul conflictului din Cecenia. Când am intrat, președintele Putin s-a întors către președintele Clinton și i-a spus: noi ne uitpm mereu la broșa pe care o poartă secretarul Albright. Apoi s-a întors către mine și m-a întrebat de ce port cele trei maimuțe. I-am răspuns “din cauza politicii voastre din Cecenia”. S-a înfuriat, probabil am mers prea departe, dar din fericire, asta nu a afectat discuțiile dintre cei doi președinți. Nu mi-am cerut scuze, ce au făcut în Cecenia a fost atroce, dar am învățat că uneori poți depăși limita doar puțin, dar că într-un context serios, cu cineva care s-ar putea să nu aibă același simț al umorului, asta înseamnă ca ai mers prea departe.”
Former Defense Secretary Cohen, President Clinton, and Secretary Albright.
Photograph by Diana Walker.
Broșele
Voi când folosiți emoticoanele cu maimuțele japoneze? 🙂
Citiţi şi
“Citește-mi jaboul” – despre jabourile judecătoarei Ruth Bader Ginsburg
“Citește-mi broșa!” sau diplomația broșelor
„Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit” – o lecție deschisă de istorie recentă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.