Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2015 – Svetlana Alexievich din Belarus

9 October 2015

Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură pe 2015, scriitoarea de proză Svetlana Alexievich din Belarus, în vârstă de 67 de ani, era favorita cercurilor literare și a caselor de pariuri pentru acest premiu. Ea a fost jurnalist corespondent la Minsk, unde a colaborat cu cele mai importante ziare.

svetlana-alexievich

Cărţile Svetlanei şi premiile pentru literatură

Cărțile sale sunt descrise drept o cronică literară a istoriei emoționale a omului sovietic și post-sovietic. Ea își descrie astfel temele abordate: “Dacă privim înapoi, la întreaga noastră istorie, atât din era sovietică cât și post-sovietică, este o uriașă groapă comună și o baie de sânge. Un dialog etern între călăi și victime. Blestematele întrebări rusești: ce e de făcut și cine e de vină. Revoluția, Gulagul, Al Doilea Război Mondial, războiul din Afganistan, ce a fost ascuns poporului, prăbușirea marelui imperiu, destrămarea marii patrii socialiste, utopia pământului și acum o nouă provocare de dimensiuni cosmice — Cernobîl. Aceasta este o provocare pentru toate ființele vii de pe Pământ. Aceasta este istoria noastră. Și aceasta este tema cărților mele, aceasta este drumul meu, cercurile iadului meu, de la om la om”.(…)

Cariera în jurnalism

Svetlana Alexievich s-a născut la 31 mai 1948 în orașul ucrainean Ivano-Frankivsk, dintr-un tată belarus și o mamă ucraineană. După ce tatăl său și-a încheiat serviciul militar, familia s-a mutat în Belarus, unde ambii părinți au lucrat ca profesori. După ce și-a terminat studiile, Svetlana Alexievich a lucrat ca profesoară și jurnalistă. Ea a studiat jurnalismul la Universitatea din Minsk, între 1967 și 1972.

După absolvirea facultății, Svetlana Alexievich s-a angajat la un ziar local din Brest, în apropierea graniței cu Polonia. Ulterior a revenit la Minsk unde a lucrat pentru Sel’skaja Gazeta. Timp de mai mulți ani a strâns materiale pentru prima sa carte,  “War’s Unwomanly Face” (1985), construită pe baza unor interviuri cu sute de femei care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta este prima carte din marele său ciclu literar “Voices of Utopia”, în care prezintă viața din Uniunea Sovietică din perspectiva individului. (…)

Citeşte articolul integral aici.



Citiţi şi

Scrisoare către Svetlana Aleksievici

A spune adevărul este cea mai bună glumă

Cum gândește Herta Müller: ʺNimeni nu te poate sili s-ajungi ori să rămâi așa cum ai fost crescutʺ


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro