Castelul Neuschwanstein – o dovadă de iubire

6 December 2014

simona baderMi se spune adesea că sunt o visătoare, o idealistă, că aparţin altor timpuri, trăite de oameni cu alte caractere şi alte maniere… Confirm această părere şi poate tocmai de aceea, caut să-mi trăiesc viaţa aşa cum simt eu că mi se potriveşte, luând doar ceea ce este frumos din fiecare loc, din fiecare om, din fiecare întâmplare, lăsând în urmă răutatea şi urâţenia lumii. Acestea nu mă interesează. Şi poate tocmai de aceea am devenit, de o vreme, de meserie călător. Un călător prin lume şi prin suflete, prin timpuri şi anotimpuri.

M-au purtat paşii, nu întâmplător, în ultimele zile, prin ţinuturi de poveste. Ca de fiecare dată când lumea în care trăiesc mă dezgustă, fug spre o poveste din alte timpuri care să-mi reamintească frumuseţea. Şi din acest impuls am pornit să descopăr castelele bavareze, locuri ce păstrează intacte arta şi natura epocilor trecute, pentru a aduce oricui le trece pragul frumuseţea în suflet. Dar eu am descoperit mai mult decât atât.

Neuschwanstein-castle-front-view

Am mers pe urmele regelui Ludovic al II-lea, supranumit şi “regele de poveste”, un rege singuratic şi excentric, de o frumuseţe rară, un rege declarat nebun de mulţi dintre contemporanii săi, dar un rege cu viziuni aş putea spune cinematografice, care a lăsat în urma sa construcţii de poveste, castele maiestuoase, ce au sărăcit vistieria statului. Născut la Castelul Nymphenburg, în Munchen, crescut la castelul Hohenschwangau, în inima munţilor, absorbit de lecturi despre istorie, artă şi civilizaţii, Ludovic al II-lea a costruit, nu departe de locul unde a copilărit, un castel de poveste. Neuschwanstein, unul dintre cele mai frumoase şi vizitate castele ale lumii, devenit şi sursa de inspiraţie pentru castelul Frumoasei din pădurea adormită a lui Disney, îţi taie respiraţia încă de la prima vedere. Minunata construcţie albă este ridicată pe o stâncă şi pare să plutească deasupra întregii zone, cu măreţie, dar şi cu mister totodată. Drumul până la el şerpuieşte prin pădure, iar dacă doreşti să ai cea mai bună imagine a sa, trebuie să mergi pe un pod îngust, ridicat la 45 de metri deasupra unei cascade şi denumit după mama regelui, o prinţesă prusacă, Marienbruke. De cealaltă parte a castelului, lacul alpin Alpsee oglindeşte limpede turlele albe şi crestele stâncoase ale munţilor. Un loc prfect pentru artişti, pentru creaţie – locul pe care Ludovic al II-lea a hotărât să ridice cel mai frumos castel şi să îl dedice artei. Pentru că Neuschwanstein este de fapt un castel contruit pentru marele compozitor Richard Wagner, faţă de care Ludovic avea o puternică fascinaţie încă de la vârsta de 16 ani. Această fascinaţie, transformată în dragoste necondiţionată faţă de compozitor, a fost şi unul dintre motivele pentru care Ludovic a fost declarat nebun şi îndepărtat de pe scaunul regal la vârsta de 40 de ani.

castel 5

Pentru construcţia frumosului castel, Ludovic al II-lea a folosit 465 de tone de marmură de Salzburg, 400 000 de cărămizi şi peste 2000 de metri cubi de lemn pentru schele. Plus trei sute de muncitori, care lucrau şi noaptea, la lumina lămpilor de petrol. Castelul nu a fost însă finalizat în timpul vieţii lui Ludovic, doar 14 din cele 200 de încăperi fiind gata. Excentricul şi enigmaticul rege nu a petrecut prea mult timp la acest castel. A fost doar o dovadă de dragoste. De altfel, la câteva zile după ce a fost înlăturat de pe tronul Bavariei, Ludovic a fost găsit mort într-un lac din apropiere, fără să se ştie nici astăzi dacă a fost un accident, o crimă sau sinucidere.

Un loc fascinant atât ca apariţie, ca peisaj, dar şi ca istorie tulburătoare – am simţit în sala tronului vibraţia unei iubiri ascunse, neîmplinite, condamnate. Am avut impresia, în dormitorul baroc cu găuri în tavan (pentru a simula lumina stelelor) că simt chinul unui suflet neînţeles, încorsetat în reguli, şi poate tocmai de aceea refulat în construcţii impresionante, de o bogăţie excesivă. Un destin neînţeles, prea uşor condmnat, sau poate chiar aparţinând unor alte timpuri, altor istorii, altor caractere.

castel 3

Dar dincolo de acestea, frumuseţea acestui loc este incontestabilă, este unică. Este într-adevăr dintr-o poveste, cu prinţi, iubiri şi intrigi. O poveste al cărei suflet o face şi mai atrăgătoare pentru călători neînţeleşi ca mine.

Pe Simona o găsiți cu totul aici.



Citiţi şi

Era bine să fii deșteaptă, că frumoasele sigur ajungeau niște c*rve. Și am ajuns deșteaptă

“Știi tu…”

Ce fac acum? Zbor spre Dubai

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro