Cartea Alinei Bârgăoanu este sexi. Să începem de aici expunerea. Această alegere de titlu, inclusiv repetiția ei în lead, fac parte din logica SEO de ieri și de astăzi. Poate am stârnit surâsul autoarei cu mica mea „șuetă de parobole digitale” și nu-mi doresc acest lucru să se încadreze în logica fakenews.
Să intrăm abrupt în problemă!
Suntem într-o post continuă lume unde discursul obișnuit al istoricilor, al intelectualilor este deja istorie, în mod aprioric. Discursul lor este destinat anonimatului digital (detalii aici). Poate doar cei care au fost și jurnaliști mai pot nutri speranțe. Orice urmă de nostalgie, regret față de lumea trecută neîmbătată de efectul tehnologiei este inutilă în acest moment. Poate doar mai satisface nevoile unor indivizi desueți ce și-au dat demisia din sfera publică din România. De ce spun aceste lucruri?
Cartea Alinei Bârgăoanu – „#Fakenews – Noua cursă a înarmării” (apărută la Editura Evrika Publishing) este destinată unui public larg, atent la evoluții tehnologice contemporane. Pentru cei care doresc să afle în ce lume (sau post-lume, dacă îmi permite umorul) trăim, ar fi bine să o parcurgă cu luciditate și fără fasoane intelectuale. Autoarea reușește să creeze o poveste comprehensibilă inter-generațională. Acest lucru dovedește un fler jurnalistic distinctiv cu care îmbracă suav dozajul științific, un bun simț al lucrurilor și al unei lumi ce trăiește în hiper-realitate, de care avem nevoie ca de aer în peisajul cultural, culant până la moartea plictisului, de la noi din România.
Mai pe scurt, nu adormim cu cartea în față. Mai ales când aflăm de giganții tehnologici, de Trump, de Facebook, de Osama bin Laden, de toate acele probleme ce par cumva la distanță de noi și fără vreo promisiune să ne invadeze intimitatea. Acest lucru e o iluzie. Suntem deja în era digitală fie că ne place sau nu.
Se cunoaște din discursul Alinei (am scris aici mai multe despre conferința ei) și din scriitura ei o formă granulată și gratulată de jurnalism, de epic înșurubat inteligent celor care sunt acum native digitale (pe cei din generația ei cred că i-a pierdut iremediabil). Nu scade sub nici o formă legitimitatea intelectuală a cărții pentru logica hastag (presărată inteligent cu referiri de la Walter Lippmann, Gabriel Tarde la Isaac Asimov, Yuval Harari), dar prezintă totul ca o poveste jurnalistică.
Apar valori universale noi precum viralitate și vizibilitate, în loc de adevăr sau frumos
Practic citim un material interactiv, comprimat, actual și lucid redactat, cu mult umor inserat cu grijă și atenție distributivă. Se observă și un Weltanschaung pe alocuri, care se strecoară printre explicații despre nevoia de tehnologie, dependența pe care o creează și inutilitatea revenirii la o lume ante-tehnologie. M-am gândit la vreo 20 de citate cel puțin care ar justifica cartea din toate punctele de vedere. M-am oprit la un gând de-al ei care se referea la nevoia nejustificată a unor ipochimeni digitali de a posta poze cu fragmente din cărți. Câtă nevoie de atenție și de statul virtual avem nevoie? Multă, nene. Continuăm…
Avem în față o lume creionată de gânditori digitali ce introduc valori universale noi, precum viralitate și vizibilitate, în loc de adevăr sau frumos. S-ar revolta probabil grecii, dar dacă nu există digital, ei sunt morți de-a binelea, ei sunt muzeali, captivi într-o lume adevăr. Acum suntem în post și nu orice post, ci post-adevăr, post-modernitate, post-trecut și exemplele pot continua.
Încheiem în spiritul autoarei – „Nu postezi, nu exiști”, „Nu distribui, nu exiști!”. Descartes, sper că ai notat!
Alina Bârgăoanu este profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA București. Din ianuarie 2018, aceasta face parte din Grupul la nivel înalt pentru combaterea știrilor false și a dezinformării din mediul online, inițiat de Comisia Uniunii Europene.
Citiţi şi
O răceală abisală – The World After Us
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.