Carpooling, covoituraje, ride-sharing, car-sharing – sau împărțirea unei singure mașini între mai mulți oameni cu același itinerariu – pare să fie un obicei care ia amploare în țările dezvoltate, acolo unde până de curând a avea câte un automobil pentru fiecare membru al familiei era o declarație de status. Crizele economice readuc periodic în conștiința publică nevoia de a administra mai judicios resursele, pornind de la cele care afectează în mod direct stilul de viață al fiecăruia. Germania, care în anii 50 promova cu succes Volkswagen-ul Beetle pe o piață americană plină de aspirații vaste și cromate, este acum pe primul loc în Europa la utilizarea sistemului carpooling. Conform datelor publicate de carpooling.com – website-ul de carpooling cu cei mai mulți utilizatori din Europa – în Germania are loc o călătorie în sistem carpooling odată la șase secunde, în timp ce în Franța se înregistrează o spectaculoasă creștere de 462%. Iată câteva dintre curiozitățile raportate de statistica publicată de carpooling.com cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității (16-22 septembrie):
- Cel mai lung voiaj: Londra-Van (în Turcia)
- Cei mai ciudați tovarăși de călătorie: o șopârlă, 20 kg de ceară și 25 de hamsteri salvați dintr-un laborator științific
- Peste 16 cupluri s-au căsătorit după ce s-au cunoscut în timp ce împărțeau un automobil în sistemul carpooling
În topul orașelor europene care folosesc frecvent carpooling, România ocupă locul 23 din 25, cu București, în timp ce Berlin, Paris și Viena sunt în fruntea clasamentului iar Malmö (Suedia) pe ultimul loc. Țara cu cel mai mare nivel de participare este Spania, cu 606 orașe înscrise în campania europeană pentru mobilitate sustenabilă.
Alte stastistici interesante privind utilizarea automobilului în lumea de azi:
- Europa este continentul cu cele mai multe automobile, 294 de milioane din totalul planetar de aproximativ un miliard
- Toate vehiculele înregistrate pe Terra parcurg împreună un total de 6 trilioane de kilometri pe an, adica de 4.180 de ori o călătorie dus-întors între Pământ și Saturn.
- În Spania șoferii cheltuie numai pe combustibil un total de 74 de milioane de euro aual
- Aproape 8 milioane de oameni făceau carpooling în Europa anului 2011, o creștere de peste 50% față 2008 (sub 3 milioane).
Conform calculelor date publicității de carpooling.com, împărțirea unui automobil între mai mulți pasageri are beneficii incontestabile pentru buzunarele călătorilor dar și pentru sistemul ecologic:
- 324 de milioane de litri de benzină economisiți
- Un trafic redus cu 91.000 de kilometri
- 750 de milioane de euro economisiți de șoferi și pasageri
- O reducere cu 860.000 de tone a emisiiilor de CO2
- O economie de minimum 20 de euro la o călătorie de cel puțin 200 km
„Conduci singur – conduci cu Hitler!” – poster din vremea celui de-al doilea război mondial
Sistemul de carpooling prin internet e simplu. Utilizatorii înregistrați pot oferi locuri în mașină sau se pot înscrie la o rută, oferind detalii despre itinerariu, locul de întâlnire și respectiv condițiile de călătorie dorite, volumul necesar pentru bagaje etc. În plus, o rețea online precum carpooling.com permite utilizarea unor tichete de călătorie valabile și pe altte mijloace de transport, cum ar fi trenurile, autocarele sau chiar avioanele.
Deși a te urca în mașină cu un necunoscut implică, pentru unii, un anumit sentiment de nesiguranță, utilizatorii websiteului (disponibil deocamdată în 9 limbi și acoperind orașe din peste 40 de țări) sunt foarte mulțumiți de experiența lor carpooling, media de punctaj acordată fiind de 4,85 stele din 5.
Deși recenta criză pare să fi populsat carpooling-ul în preferințele de transport ale europenilor, nu este prima dată când acest sistem își dovedește utilitatea. Împărțirea automobilului între mai mulți pasageri cu aceeași destinație a înregistrat o creștere și în anii 70, odată cu criza petrolului din 1973 și cu criza energetică din 1979. Chiar și înainte de crizele contemporane, raționalizarea combustibilului din vremea celui de-al doilea război mondial aducea în atenția publicului necesitatea renunțării la a călători singur în automobilul personal. Diferența este doar una de abordare: dacă în 2012 carpooling-ul se comunică prin fraze ca „oricine trebuie să aibă acces la transport ieftin”, un poster din 1940 anunța: „Când conduci singur, conduci cu Hitler! Alătură-te azi unui club de car-sharing!”
Citiţi şi
Generația dezamăgită – L’Heure de la sortie
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.