Este deja un subiect foarte discutat, foarte mediatizat: orice proprietar de locuință din România poate decide cu ce furnizor de energie electrică să colaboreze. Gata cu sistemul monopol, acum orice consumator poate alege orice furnizor autorizat ANRE (autoritatea națională în domeniu), fără condiționări de natură geografică sau de orice alt fel.
Partea cea mai bună este că pe piața liberă există concurență, deci clientul poate să opteze pentru furnizorul care îi oferă varianta cea mai bună de cost și condițiile cele mai prietenoase în general. Implicit, concurența crește nivelul de calitate al serviciilor oferite de furnizori, la partea de relații cu clienții și alte opțiuni de management al relației comerciale (transmitere index, plăți facturi, control istoric plăți).
Dacă ești în căutare de o ofertă mai bună la energie electrică și eventual vrei să schimbi furnizorul (practic, doar vei semna un alt contract, fără complicații de ordin tehnic, fără costuri asociate), atunci primul pas este să verifici ofertele online. O poți face pe website-ul ANRE, unde există un calculator de comparare oferte energie electrică.
Oferta perfectă pentru tine, pentru furnizarea de energie electrică
Noul contract energie electrica trebuie să includă clar toate elementele prezentate în oferta pe care o alegi. Atenție la detalii, căci cele mai multe companii oferă clienților mai multe variante de oferte. Nu există oferta perfectă, o opțiune poate fi mai convenabilă pentru un client, altă opțiune poate avantaja un alt client. Și asta pentru că există oferte cu preț doar pentru consum, oferte cu preț mai mic la consum, dar cu abonament, precum și alte tipuri de oferte ce diverse specificații.
Când compari prețurile, ai grijă să vezi dacă ai parte de prețuri finale, cu tot cu costurile reglementate (componentă pentru serviciile de rețea, certificate verzi etc.), cu tot cu TVA. Verifică și valabilitatea ofertei – cât timp vor fi mențiune acele prețuri și dacă există alte specificații cu privire la ofertele viitoare. Adevărul este că piața de energie electrică este foarte efervescentă, prețurile scad și cresc destul de mult în piața liberă.
Furnizorii cumpără de obicei la rândul lor energie de la producători, deci nu pot garanta un preț pe termen lung. Însă acest lucru nu ar trebui să fie o problemă, căci fiecare furnizor caută un anumit segment de piață și propune costuri la un anumit nivel de păstrat și mai departe. Altfel spus, dacă alegi o companie furnizoare de energie electrică ce propune printre cele mai mici prețuri din piață, cel mai probabil și mai departe va oferi prețuri minime, chiar dacă prețul la curent electric crește la nivel de piață (adică la toți furnizorii).
Dincolo de preț, acordă atenție și altor aspecte
Când schimbi contractul de energie electrică, verifică și alte informații, de exemplu asigură-te că furnizorul tău este ușor de contactat și că îți permite accesul la cont online dedicat unde poți introduce index curent, poți verifica și plăti facturile emise către tine. Evident, toate înștiințările ar trebui să îți fie trimise și pe adresa de email.
Citiţi şi
15 ianuarie, cea mai deprimantă zi din 2024. Pe bune?
S-a deschis The DumpStore, primul magazin din care nu vrei să cumperi nimic
Prețurile la energie, importante pentru populație și în sezonul cald
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.