Care-i treaba cu iepurașul?

2 May 2016

gloria alexandruSerios, el când a apărut în peisaj? Moș Crăciun era demult, de dinainte să fi fost eu mică. Înaintea lui, se pare că era un Moș Gerilă. Pe ăla l-am acceptat cu drag, ne aduce cadouri pentru că suntem cuminți, respecta regula darurilor de la nașterea Mântuitorului, căci cei trei magi i-au adus daruri scumpe, fiind încredințați că va fi un mare împărat. Și de atunci se aduc daruri copiilor, omagiind Nașterea Mântuitorului. Deci ideea de bătrân mag cu cadouri are ceva vechime.

Dar Iepurașul ăsta de Paște cum și când a apărut?

De miel știam, existând ca simbolistica – atât în Vechiul, cât și în Noul Testament – jertfei. Oul, ca simbol al Învierii, se vopsește în roșu. Se spune că Maria Magdalena, ajungând în fața împăratului roman Tiberiu, având în mână un ou alb, i-a vestit acestuia că Iisus a Înviat din morți. Acesta, luând în derâdere afirmația femeii, îi spune că probabilitatea ca Acesta să fi Înviat e la fel de mică cum oul ce-l ține în mână nu e roșu, ci alb. În acel moment, oul din mâna Mariei Magdalena s-a preschimbat în roșu și așa este ea reprezentată ca Sfântă în multe icoane.

iepurasi de ciocolata

De iepurași n-am gasit menționat nimic în nicio scriere veche. Cică apar prin Germania în jurul anului 1590, iar la anglo-saxoni rămân de dinaintea convertirii lor la creștinism, de la zeița lor a primăverii, Eostre, ale cărei simboluri erau oul și iepurele.

În fine, ne-am trezit cu el în Sărbătoare pentru că așa cresc vânzările la dulciuri. Mamă, și ce bună e ciocolata în formă de iepure… îți vine s-o mănânci toată, toată, cu ouăle de ciocolată cu tot.

Nu înțelegeam strategia de marketing a asocierii iepurașului cu ouăle de găină în perioada sărbătorilor pascale. Eu n-am studii de marketing și de asta nu pricep. Dar, căutând informații cu privire la originile lor, se pare că oamenii ăștia din vânzări chiar știu să-și facă treaba. Pentru a nu supăra niciun consumator, au îmbinat tradițiile creștine cu cele păgâne, le-au transformat în ciocolată, ca nimeni să nu-i reziste și le-au ambalat frumos colorat așa, pe cel puțin câte un raft în fiecare magazin. N-ai cum să nu-i accepți. După atâta post, o ciocolată e irezistibilă, fie ea și în formă de iepure.

Și s-ar putea ca iepurașul să devină salvatorul mielului și e doar o etapă preliminară cu scop determinat de a înlocui mielul de Paște cu iepurașul de Paște. Și așa mesajele astea subliminale nu știi niciodată ce te determină să faci. Ne-om trezi peste vreo generație că, după ce am tot mâncat iepurași de ciocolată, să vrem să-i mâncăm în loc de miel, crezând că despre asta e vorba în tradiție. Sper doar ca atunci când iepurașul va fi înlocuit cu alt animăluț, să fie tot din categoria comestibilelor.

Și, vă rog, nu aruncați cu ouă roșii după cei care consumă miel, ied, pui, iepure, porc sau vită. Serios, imaginile alea cu mielul trist sunt așa doar ca să-mi asigure indigestia. Când vedeți puișorii cu puf galben vă gândiți că s-ar putea transforma într-o minunată supă sau vă gândiți să nu-i mai tăiați când sunt mari și urâți pentru că, la fel ca mielul, au dreptul și ăștia la de toate și, mai ales, au dreptul să nu fie mâncați. Să ne întoarcem toți la mâncarea vegan sau la pastile cu vitamine ori prafuri cu proteină, iar animalele să traiască liniștite, nestresate de gândul bucătăriilor tradiționale. Iar iepurașii, fricoșii ciocolatoși, să devină eroii comerțului de Paște, când mielul a fost salvat de la tăiere.

Printre simboluri și modul plasării lor în sărbătorile creștine și printre tabere de carnivori și vegani, vă doresc să păstrați măcar în suflete mesajul acestei Sfinte Sărbători a Învierii, acela al speranței, nădejdii în viața veșnică, al iubirii și al pocăinței, al iertării și al dragostei.

Hristos a Înviat!

Pe Gloria o găsiţi întreagă  aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Fata de zăpadă (poveste de dragoste cu final fericit)

Îl aștept pe Moș Crăciun. Ca în fiecare an din ultimii treizeci

Când iubești

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro