Lucrezi de acasă. Ai lucruri de făcut, ți-s clare în minte, ai termene de livrare, dar ești cam dezorganizat/ă din fire, și un pic de ordine nu ți-ar strica pentru a fi mai productiv/ă. De obicei lucrezi haotic, fără program, cu eficiență discutabilă, și te mobilizezi în salturi. Ești nemulțumit/ă de sedentarismul care a pus stăpânire pe tine, singur/ă nu te mobilizezi să faci câteva mișcări la intervale regulate, deși știi că așa ar trebui. Și, unde mai pui, că te simți tot mai singur/ă și te prinde amiază tot în pijama, nepieptănat/ă și cu cheful de treabă cam anemic. Să mai continui? 🙂
Dacă așa stau lucrurile și ai un apartament sau o casă “sub-folosită”, iată o idee foarte bună să aduci puțină culoare și disciplină în viața ta: să transformi sufrageria/orice alt spațiu care stă gol – că tu ai înțepenit deja în același loc – într-un birou neconvențional, foarte productiv, unde lumea vine și lucrează, alături de alții, fără să plătească. (Nu te speria, cu timpul se reglează și chestiunea asta, că doar n-a murit bunul simț.) Cu un program de lucru așa cum nu prea există în companii, dacă ne gândim la flexibilitate și mobilitate.
Haideți să vă povestesc cum au apărut hoffice-urile în Suedia, în 2013. Simțindu-se singur și la discreția diverselor tentații care-l abăteau de la scrierea lucrării de masterat, Christofer Gradin Franzen a început să lucreze împreună cu prietena lui acasă, a constatat că amândoi se descurcau de minune și s-au gândit cum pot extinde modelul, incluzându-i și pe alții care aveau aceleași nevoi.
Home+Office=Hoffice
Fiecare a invitat câte 10 oameni și programul care s-a structurat atunci e valabil și astăzi: cicluri de muncă de 45 de minute (oricum nu ne putem concentra mai mult de atât pe un subiect), cu pauze pentru de relaxare (stretching, jocuri, meditație). Ca membru al unui astfel de grup, dacă vrei, comunici la ce vei lucra, vii și pleci atunci când poftești, iei sau nu pauzele odată cu ceilalți, propui sau nu activități pentru pauze.
Pe această libertate se dezvoltă cu mare ușurință ideea de voluntariat și întrajutorare. Filosofia Hoffice este să oferi acest spațiu – casa ta – ca pe un dar. Așa va fi și perceput și primit, iar oamenii vor simți nevoia să dea ceva înapoi. Acest model atât de simplu (sigur ați învățat în liceu, în facultate împreună cu unul sau mai mulți prieteni, colegi) s-a multiplicat ușor. Pentru că inteligența colectivă e mai puternică decât cea individuală. Pentru că schimburile de idei sunt neprețuite și resursele de cunoaștere devin mai bogate, rezultatul nu poate fi decât o abordare mai diversă a problemei în rezolvarea căreia e implicat fiecare. Iar faptul că “declari” public ce vei face în acea zi poate fi doar el suficient să te motiveze să termini. Măcar de rușine… 🙂
Ei, bine, și din 2013, s-au înființat o mulțime de hoffice-uri în lume. Pe Facebook le găsiți sub forma unor grupuri închise, formate din cei care frecventează unul anume.
Cum pui la cale un astfel de birou, dacă dispui de un spațiu sub-folosit și, mai ales, dacă îți place conceptul? Simplu – faci o pagină de Facebook unde explici și inviți prieteni. Restul ține de calitatea oamenilor pe care îi aveți tu și prietenii tăi. 🙂
Dați-ne de veste, dacă aveți de gând să înființați ori cunoașteți deja un astfel spațiu de lucru deschis acasă la cineva. Sau poate într-un spațiu închiriat pentru o sumă modică.
Happy hofficing în 2017!
Citiţi şi
Lucrezi de acasă? Iată cum să îţi creezi spaţiul perfect pentru muncă
Trois Couleurs: Bleu. Culoarea libertății?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.