Cangrena în plic

20 December 2020

„Buna dimineata!!

Credem ca ar fi frumos in semn de multumire si apreciere sa ii daruim d-nei diriginta un cadou de Craciun!! Noi am zis un “aranjament decorativ”” si bani in plic ! ! ((Noi am zis 700)) Eu personal apreciez mult in care se implica si ii pasa de toata clasa!! Ce zice-ti!? Astept pareri!! Va multumesc!!”

Acesta este genul de mesaje care circulă în aceste zile în grupurile de părinți, cu ortografia și grafia aferente. S-a dat liber la mercurialul de Crăciun, se fixează prețul potrivit pentru profesori, pentru diriginți, poate și pentru directori.

Fără niciun fel de considerații sau aluzii politice, cred că, într-adevăr, cel mult 15% dintre români sunt sensibili la un slogan de tipul „fără hoție”. Pentru ceilalți 85%, a fost cauterizat în timp discernământul, a fost anesteziată diferența dintre prețuire și preț, a fost anihilat sentimentul respectului pentru celălalt altfel decât sub forma plicului.

Imaginea e aceea a unei promiscuități morale la „firul ierbii”, care este humusul din care se hrănește întreaga piramidă socială. Oamenii simpli se solidarizează în jurul plicului, funcționarii, profesorii, medicii strâng rândurile când e vorba de a primi plicul, părinții îi învață pe copii că asta înseamnă recunoștința, că așa merg lucruri și că așa trebuie să ne educăm copiii și generațiile ce vin. Și din acest humus cresc apoi monștrii marii corupții pe care nicio lege, nicio putere nu îi mai poate înfrânge, pentru că legea e făcută de aceia care au devenit puternici primind sau oferind plicuri „in semn de multumire si apreciere”. Iar acolo unde mai există lege, ea e neputincioasă în fața tocmelii, a corupției și a coruperii morale.

Schimbarea în bine a României va fi mai lungă și mai dureroasă decât ne imaginăm. Și ea trebuie să înceapă de la descurajarea și desființarea mentalității care dă naștere unor astfel de mesaje.

Ciprian Mihali este autorul Dicționarului subiectiv de cultură civică.



Citiţi şi

Întoarcere în trecut? NO WAY!

Alegem Europa sau ieșim din civilizație

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Claudia / 20 December 2020 12:22

    domnul Ciprian Mihali, daca tot sunteti plecat din romania, luati-va si copiii cu dvs, au dreptul la educatie de calitate, de disciplina si de parinti alaturi.
    Daca asta va e greu, puteti iesi imediat de pe grupurile de parinti de pe whatsapp – eu nu sunt prezenta, nu am parte de asemenea discutii. Da, mai am parinti care duc cadouri grele la cadrele didcatice (desi le repet ca o floare si o felicitare facuta de copil le ajunge – cel putin copiii mei atat au dus ani de ani si uite-i la liceu cu rezultate bune si foarte bune, fara meditatii – inca, mai avem pana termina liceul 😀 ).

    Reply
    • Ana-Maria / 21 December 2020 12:05

      Categoric! Aceasta tara bate pasul pe loc de 30 de ani, daca puteti pleca afara in conditii cat de cat civilizate, este cel mai bine sa o faceti; in special pentru copiii vostri.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro