Când sexul e un fel de bau-bau

12 May 2018

„Mami a avut o burtică mare, nu-i așa?” întreabă profesoara, iar o fetiță de aproximativ zece ani răspunde printr-o întrebare: „Deci au făcut (părinții – n.trad.) dragoste?” „Da, așa e, au făcut dragoste.”, confirmă profesoara.

Acest dialog nu este inventat și nici nu ar trebui să-i revolte pe cei cu mentalitate „tradițional românească”, aceea care ne împiedică să le vorbim deschis copiilor noștri despre sexualitate. Este un dialog real care are loc în mod normal în școlile primare din Olanda și asta pentru că acolo, educația sexuală este obligatorie. Începând cu vârsta de patru ani, copiii învață despre corpul omenesc și relații, ca despre ceva firesc, mai ales că, în mod natural, deja la această vârstă își pun întrebări în legătură cu corpul lor și cu diferențele pe care le văd între băieți și fetițe.

Specialiștii olandezi sunt de părere că, dacă discutăm de la vârste fragede cu copiii despre relații și sexualitate cu un ton normal și relaxat, această temă va ieși din zona tabuurilor și nu va mai avea acea aură de mister și atracție pe care o exercită, inevitabil, asupra acestora odată ajunși la pubertate și adolescență. În ciuda tentației de a crede că, dacă elevii au ore de educație sexuală de la vârste fragede, ei sunt încurajați să-și înceapă viața sexuală devreme, adevărul este exact pe dos. Având informațiile necesare, știu despre ce este vorba și nu li se mai pare ceva ieșit din comun.

este-nevoie-de-educatie-sexuala-scoli

Adolescenții olandezi învață, de asemenea, despre ce înseamnă abuzul sexual și cum se pot feri de acesta. Ce înseamnă să refuzi, să te deranjeze un anume tip de comportament sau să te răzgândești. Discuțiile se referă la pubertate, întâlniri și relații sexuale. La ce este important în cadrul primului raport sexual, la metode contraceptive și la cum se folosesc acestea. Și funcționează – Olanda are cea mai mică rată din lume a sarcinilor în rândul adolescenților și un număr scăzut de cazuri de boli cu transmisie sexuală.

Mentalitatea olandezilor deschisă și pragmatică în legătură cu acest subiect delicat (și nu numai cu acesta…) le permite să considere sexualitatea ca parte din viața tuturor și, prin urmare, nu trebuie să fie tratată ca și când ar fi un subiect „rușinos” (vă sună cunoscut, nu-i așa?). Și de aceea nu-și privează copiii de informații vitale în legătură cu tot ce presupune asta.

Din păcate, nu numai în România educația sexuală este un subiect controversat, ci și în alte țări ale lumii, precum SUA, acolo unde se regăsește în puține state și sub formă de „bau-bau”: „Nu faceți s*x, că o să rămâneți gravide și o să muriți”. Practic, 76% dintre liceele americane propovăduiesc abstinența pentru a preveni sarcinile nedorite și bolile cu transmisie sexuală și doar 35% îi învață pe elevi cum să folosească corect un prezervativ. În plus, orele nu sunt obligatorii, așa că părinții își pot retrage copiii.

Rezultatele? SUA au una dintre cele mai ridicate rate de gravidie în rândul adolescenților din țările dezvoltate, de patru ori mai mare decât în Olanda. De asemenea, și numărul de îmbolnăviri pe cale s*xuală nu este deloc de neglijat.

Concluzia? Cu toții ar trebui să preluăm modelul olandez.



Citiţi şi

41

Jurnal de front

Românul când plătește

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro