Conform studiului „Afecțiuni oncologice feminine în România”- realizat de Centrul ISRA la inițiativa Coaliției pentru Sănătatea Femeii şi care analizează impactul cancerului de sân, ovarian și de col uterin la noi ţară -, 90% dintre românce nu au efectuat nici măcar o dată un control medical pentru depistarea cancerului de sân, iar 66% nu și-au autoexaminat niciodată sânii pentru a descoperi prezența unor noduli, în ciuda recomandărilor medicilor care susţin că această metodă de autocontrol trebuie efectuată lunar.
Nivelul scăzut de educație medicală, ignorarea primelor simptome ale bolii, precum și accesarea dificilă a investigațiilor medicale gratuite sunt principalele motive pentru aceste statistici îngrijorătoare. De asemenea, medicii susțin că fondurile insuficiente și lipsa unei promovări solide a importanței prevenției fac ca multe dintre femei să descopere maladia în stadii avansate.
De altfel, în prezent, România este una din doar cele trei țări ale Uniunii Europene care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân. În aceste condiții, rata de supraviețuire în cazul cancerului mamar este de doar 63,9%, în timp ce media europeană este de aproape 75%.
Coaliția pentru Sănătatea Femeii este un proiect inițiat de Fundația Renașterea şi gândit ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, pentru reafirmarea priorității prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor de sân, de col uterin și ovarian prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.
Mai multe detalii aici.
Citiţi şi
Ce trebuie să știi despre rezultatele examinărilor imagistice ale sânilor
Scuze! Am atâtea pe cap acum, încât asta nu este o prioritate
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.