Oamenii iubesc cafeaua cu devotament. Imaginați-vă cam câte cafele se beau pe pământ într-o singură zi și veți avea dimensiunea acestei iubiri. Poate unii oameni știu în detaliu cum îi ajută cafeaua, toate beneficiile și substanțele “vinovate”, dar cei mai mulți doar o beau cu plăcere fără să mai analizeze de unde le vine starea de vine. Iată totuși câteva motive temeinice. 🙂
1. Antioxidanții – conform studiilor, se pare că absorbim mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe sau legume.
2. Reducerea stresului provocat de lipsa somnului. Studii pe cobai au demonstrat că mirosul cafelei ajută la reducerea acestui tip de stres. Bine, asta nu înseamnă că putem înlocui somnul cu… mirositul cafelei, dar cine n-a verificat acest efect înseamnă că a dormit mereu câte 10 ore pe noapte. 🙂
3. Cafeaua reduce simptomele bolii Parkinson – Un prim studiu din 2012 a scos la iveală faptul că oamenii care beau cafea sunt mai puțin predispuși la boala Parkinson, iar cei care deja au contractat-o, au un grad mai ridicat de control asupra simptomelor.
4. Cafeaua ajută ficatul (în special al celor care consumă alcool) – Un studiu din 2006, realizat pe un eșantion de 125 000 de oameni cu vârste de peste 22 de ani a demonstrat că o ceașcă de cafea pe zi reduce cu 20% riscul de a face ciroză la ficat. De asemenea, cafeaua contribuie și la reducerea șanselor de producere a altor tipuri de boli de ficat.
5. Cafeaua ne face mai fericiți – Se pare că băutorii de cafea dezvoltă cu 10% mai puține depresii decât cei care nu consumă cafea – deși e greu de crezut că există și oameni care nu beau cafea.
6. Consumul de cafea reduce incidența sinuciderilor. Cafeaua acționează ca un antidepresiv ușor, ajutând la producerea de neurotransmițători precum serotonină, dopamină și noradrenalină.
7. Cafeaua reduce riscul apariției cancerului de sân. Vorbim de la trei cești de cafea în sus. Eu sunt în zona safe, vă asigur!!
8. Scade riscul dezvoltării diabetului de tip 2 – Un studiu al Societății Americane de Chimie a demonstrat că băutorii de cursă lungă de cafea (peste patru cești pe zi) au 50% mai puține șanse de a dezvolta diabetul de tip 2.
9. Cafeaua menține sănătatea creierului – Persoanele peste 56 de ani, cu un nivel ridicat de cafeină în sânge, sunt mai puțin predispuse la boala Alzheimer decât celelalte.
10. Cafeaua te face mai deștept, ascuțindu-ți o serie de funcții asociate cu inteligența: timpul de reacție, atenția, gândirea logică.
Eu, după ce am citit toate acestea, m-am simțit foaaarte bine. Și gândirea logică s-a ascuțit: să bei cafea e prevenție curată! Desigur, toate acestea nu înseamnă să facem exces. Fiecare își știe măsura. Important e că nu mă mai simt vinovată că nu mă mulțumesc doar cu o ceașcă pe zi!
Citiți și Cum se îndrăgostesc femeile inteligente? Ca proastele!
Citiţi şi
UMOR! Lucruri care sunt diferite în Europa (după americani)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.