“Barista este acea persoană mai mult decât pasionată de cafea. Radu Solo este barista în Bucureşti şi consideră că pentru a fi barista trebuie să te preocupi, să te interesezi şi să afli totul despre cafea, de pe plantaţie şi până ajunge în ceaşcă.”
Așa începe interviul cu Radu Solo, din care redăm mai jos câteva fragmente.
(…)
Ce înseamnă barista?
Depinde din ce punct de vedere vorbeşti. Dacă vorbeşti din punctul de vedere al unui profesionist, barista înseamnă foarte mult. Dacă vorbeşti din punctul de vedere al unui om normal, părerile sunt împărţite pentru că oamenii nu ştiu exact cum poate fi definit acest termen.
E simplu, barista vine din italiană. Toată lumea crede că cine e în bar e şi barista, face şi cafea, face şi băuturi. Pe când, de 10-15 ani, termenul de barista s-a dus în cu totul altă direcţie.
Până acum 10-15 ani, noi nu ştiam ce e un barista. Ce înseamnă din punct de vedere profesionist?
E persoana care a înţeles care este tot parcursul cafelei, de la cules până ce ţi se oferă ceaşca. Dacă un barista nu înţelege tot acest parcurs, înseamnă că într-un fel sau altul el râde puţin de cei din urma lui: cei care au prăjit cafeaua, transportatori, etc. Eforturile cele mai mari sunt făcute de cei de pe plantaţiile de cafea. Când vorbim de barista, în 99% din cazuri, alege să prepare o cafea arabica 100%, care este o cafea culeasă manual, e o cafea care creşte doar în anumite locuri. În felul acesta, barista ştie foarte multe lucruri, de la varietatea cafelei până la modalitatea de procesare care influenţează foarte mult gustul. De aceea, un barista e cineva foarte foarte bine pregătit, sau cel puţin aşa ar trebui.
Când spunem barista ne referim doar la cel care prepară cafeaua sau şi cel care serveşte şi alte băuturi?
Eu înclin să cred că în momentul de faţă barman este barman, barista este barista. E foarte posibil să întâlneşti ca un barista care a şi fost barman să ştie să prepare şi altceva, sau şi invers, barmani foarte curioşi care vor să vadă ce se întâmplă cu cafeaua şi să dorească să încerce.
(…)
Cum trebuie să fie cafeaua?
Cafea nu trebuie să fie predominant amară. Dacă este aşa, atunci ceva nu este în regulă. Există un after taste, ceva care-ţi rămâne ca la ciocolata neagră, există un soi de amar.
Trebuie să fie puţin acrişoară, trebuie să fie dulce şi este dulce.Unui om care bea cu 3 linguriţe de zahăr nu pot să-i spun că are o dulceaţă specifică cafeaua, pentru că el nu o percepe ca mine, pentru el, gustul dulce este după 1-2-3 linguriţe de zahăr. Cât despre cel care bea fără hazăr, da, el poate percepe ceva mai rapid dulcele din cafea.
Şi cafeaua trebuie să fie puţin sărată.
Cele patru gusturi care se extrag în ordine din cafea sunt: acru, sărat, dulce, amar.
Practic, de cele mai multe ori ce se întâmplă? De ce ţi se dă o linguriţă, fără să ai zahăr? Ca să obţii o băutură omogenă, cafeaua extrăgându-se pe straturi, trebuie să o amesteci puţin. Prima gură pe care o iei fără să amesteci cafeaua, ultimul gust pe care îl simţi este amarul.
Ţi se pare că oamenii s-au mai educat? Acum 15 ani beam cafea la filtru…
Mi le ridici la fileu. Da, oamenii s-au mai educat pentru că…
Citește tot interviul aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi