Cadouri cu suflet

24 November 2018

Manuela BalabanȘtii momentul acela când primeșți un cadou și nu te bucuri de el? Și te întrebi pe de o parte, ce se întâmplă cu tine de nu apreciezi un gest frumos? Pe de altă parte, nu înțelegi cum de o persoană apropiată ți-a dat ceva total nefolositor?! Eeeh… A dărui este mult mai mult decât acel obiect.

Când dăruim din inimă o facem din bucuria ce se naște oricând îmbogățim voit viața altei persoane. Din acest tip de dăruire, câștigă atât cel care oferă, cât și cel care primește. Cel care primește se bucură de cadou fără să se teamă de consecințele care însoțesc darurile oferite din frică, culpabilitate, rușine sau dorința de a primi ceva în schimb. Cel care oferă beneficiază de consolidarea stimei de sine care apare când vedem că eforturile noastre contribuie la bunăstarea altcuiva.

Când vorbesc de daruri, acestea nu au o anumită valoare materială. Cel mai prețios dar pe care poți să-l faci cuiva este atenția ta. Darul valoros este cel căruia i-ai dedicat timp, energie pozitivă și multă iubire, nicidecum așa numitele „daruri din obligație” sau să scapi de ceva primit la rândul tău cândva și nu ți-a folosit… În acest caz, mult mai valoros este un zâmbet, o floare, o privire sau …nimic.

Niciun dar material nu înlocuiește dăruirea de sine dacă tu nu i-ai atașat-o.

cadou

Dăruirea este înainte de toate un act profund și personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a te desăvârși tu ca om: atunci când în tine crește sentimentul de a împărtăși, de a oferi celuilalt, printr-o formă sau alta, evoluezi ca ființă. Faci un pas în plus pe drumul ascensiunii spirituale, te apropii de tine, creșți. Adevărata dăruire ia naștere însă doar din iubirea față de sine și din iubirea pe care ți-o oglindesc cei din jur. Acest har de a dărui este propriu fiecăruia, unic, irepetabil și dependent doar de evoluția spirituală în care te găsești la un moment dat al vieții tale.

Atunci când o faci cu toată ființa ta, a dărui este mai important decât a primi! S-a dovedit că entuziasmul de a te dedica și altora decât ție însuți reprezintă o componentă universal valabilă a psihologiei umane. Există o relație pozitivă între bunăstarea personală și bunăstarea celorlalți. Lumina și sclipirea din ochii celui surprins fac să merite efortul dăruirii. Pur și simplu, gestul de a face un cadou te umple de fericire. A oferi îmbunătățește sănătatea și longevitatea. Când dăruiești, te apropii tot mai mult de ceilalți, dar mai ales de tine însuți. A dărui este contagios, așa cum se întâmplă de altfel cu orice comportament pe care îl manifestăm. Principiul oglindirii nu întârzie să își producă efectele și vom trăi tot mai multe momente de fericire.

Să îi implicăm și pe cei mici în pregătirea cadourilor. Să petrecem timp de calitate cu ei, făcând listele pentru cadouri, învățându-i să aprecieze zâmbetul, compania cuiva, să le citim povești cu reni și spiriduși, să visam și să cântăm cu ei. Să le oferim ceea ce nu se vede, dar se simte și îi susține să devină ceea ce sunt ei cu adevărat.

Atunci când am reușit să le oferim tot acest suport emoțional copiilor noștri, îi lăsăm să își trăiască viața lor și nu îi îndreptăm către ceea ce ne dorim noi să trăiască. Când suntem prezenți fizic în viața lor și nu suntem înlocuiți de un gadget, abia atunci putem spune că știm să dăruim.

Cea mai frumoasă amintire pe care le-o putem lăsa celor dragi este concentrată în emoții pozitive, în clipe frumoase petrecute împreună în acceptarea celui de lângă noi așa cum este el și fiindu-i alături în călătoria sa prin această lume.

Restul sunt detalii…

Guest post by Manuela Balaban

Life&Business NLP Coach

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat

Spune-mi DA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro