Se spune că podoaba cea mai de preţ a unei femei o reprezintă părul. Dacă admitem că frumuseţea şi feminitatea noastră depind şi de strălucirea, lungimea şi desimea podoabei capilare, atunci e de înţeles panica atunci când aceasta începe să se rărească.
Un bărbat cu părul rar, cu început de chelie (alopecie) sau cu scalpul golaş de-a dreptul, e mai comun, mai acceptat şi mai puţin inestetic până la urmă, decât o femeie căreia i se vede pielea capului printre firele de păr tot mai rare şi mai subţiri. În mod normal, durata ciclului de regenerare a unui fir de păr este de… 4-10 ani! Adică o rădăcină poate genera în mod normal între 10 şi 25 de fire noi de păr pe parcursul vieţii. Necazul este că, din varii cauze, acest proces este perturbat.
Când e cazul să ne alarmăm?
Când pierdem mai mult de 80-100 de fire de păr zilnic. Fiindcă 40-60 de fire se socoteşte a fi o “raţie” normală. Fiecare om ştie şi fără să le numere, dacă e cazul să se îngrijoreze şi să caute cauzele pentru a stopa efectul căderii prelungite şi semnificative a acestora.
De ce ne cade părul?
Cauzele sunt numeroase însă pentru o mai simplă înţelegere, le putem clasifica în două mari categorii: cauze non-genetice (de conjunctură/temporare) şi cauze genetice (permanente).
Cauzele non-genetice sunt de cele mai multe ori dezechilibre nutriţionale severe, boli cronice, traume, poluare, stres, depresii, naşteri, modificări hormonale asociate cu vârsta. Alimentaţia deficitară în nutrienţi esenţiali este răspunzătoare nu doar de lipsa strălucirii firelor de păr, că şi de căderea lor mai abundentă. Spre exemplu, carenţa de acizi graşi, de zinc, fier sau de vitamina H poate contribui la pierderea a mai mult de 60 de fire de păr/zi. Sigur că o dietă foarte restrictivă poate conduce la căderi masive, dramatice chiar, dar nu e singura cauză. Altfel, toate femeile anorexice ar fi aproape chele, nu? Dar e bine de “băgat la cap”, dacă îl vrem împodobit cu un păr sănătos, că trebuie să avem o alimentaţie echilibrată.
Cauzele genetice ţin de incapacitatea organismului de a determina creşterea noului fir de păr într-un ritm normal. Firul de păr intră în repaus prea devreme şi apoi cade. Studiile arată că, în 95% din cazurile de cădere a părului, atât la femei cât şi la bărbaţi, cauza se numeşte DHT – un produs metabolizat în exces din testosteron (prezent în cantităţi mici la femei). Acest exces blochează creşterea părului, încetineşte ciclul de regenerare a acestuia şi sufocă rădăcina cu secreţia de sebum.
Remedii
Ca tratamente, probabil că acest domeniu a fost şi rămâne cel mai ofertant. Există sute de reţete naturiste, alifii sau medicamente cu celule stem, cu vitamina H, cafeină și minerale esențiale, seruri injectabile etc. Mergem la doctor pentru a primi tratamentul adecvat la gravitatea situației și apoi ne ținem de prescripție. 🙂 Iar după ce stabilizăm chestiunea căderii părului, ne putem gândi la ceara de par sau orice alt produs de îngrijire și conservarea a rezultatului de pe XpertBeauty.
Recomandarea CATCHY: mai bine să prevenim decât să tratăm!
Citiţi şi
Pentru toate femeile care se apropie de 50 de ani
Dyson: o jumătate de miliard de lire sterline pentru un păr sănătos
Noi îți spunem ce și cum, dar de tine depinde dacă vei avea un păr splendid vara asta
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.