„La 2 mai făceam nudism. La faţă eu am fost dintotdeauna urîtă, dar la corp eram mortală. Mi-ar fi plăcut să pozez în Playboy, dacă ar fi existat, în primul rînd pentru că nu mi-a păsat absolut niciodată de ce spune lumea despre mine şi aş fi pozat pentru că voiam să-mi arăt corpul. Îmi făcea o plăcere nebună să-mi arăt elasticitatea trupului, să mă joc în nisip. Cu prietenii mei nu eram deloc curioşi să ne vedem părţile ruşinoase. Nu m-am gîndit niciodată să mă uit acolo la prietenii mei. Nu vedeam nimic, parcă eram toţi de acelaţi sex.
Am fost îngrozitor de îndrăgostită de soţul meu, care era rapidist. Pentru că-l iubeam foarte tare şi pentru că voiam să-i devin necesară, nu numai în poezie şi în pat, ci şi în viaţa de toate zilele, m-am gîndit că trebuie să-i potenţez toate bucuriile, împărtăşindu-i-le. Mergeam împreună pe stadion. Habar n-aveam de fotbal, dar dintr-odată am prins şi eu microbul. Nu putea să lipsesc de pe stadion în 1966 cînd Rapidul a cîştigat primul său campionat. Acum Nino nu mai e şi mă uit la meciuri la televizor.
Nora în curtea casei lui Gellu Naum, Comana, 2016
Acum, după trecerea anilor, cînd oamenii chiar nu prea mai au cu ce să mă surprindă, mă împrietenesc cu frunzele, cu pietrele, cu soarele, mă pomenesc vorbind cu pervazul ferestrei, certînd clanţa uşii care se înţepeneşte. Uneori, dimineaţa, înainte de duş, cînd mă duc la oglindă să văd cum mai arată trupul meu, fără cămaşa de noapte pe el, zîmbesc. Soarele îmi culcă umbra pe foaia de hîrtie. Ies în balcon, îl văd după colţul blocului de vizavi. «Bună dimineaţa, ai grijă de mine», îi spun. Teiul a crescut pînă dincolo de marginea balustradei. O creangă îmi intră în balcon. Dau mîna c-o frunză. Simt materia ei moale, alunecoasă. Cele mai reuşite dialoguri le am cu fiinţele care nu vorbesc. Cred că ele ştiu cel mai mult.
O să-mi pun rochia pe dos, fiindcă pe mine mă prinde tot ce nu-i pe faţă. Regret pistruii care m-au părăsit… Fumez de la 16 ani, da niciodată n-am depăşit zece ţigări pe zi. Dacă mă las de fumat, nu pot scrie.
Cînd o să vină moartea să mă scoată la plimbare, normal, cu maşina ei de lux, o să mă răsfăţ, că n-o să mai am încotro. Nu prea mai am prieteni, deşi mi se spune zilnic că aş fi foarte iubită. Fel de fel de fiinţe umane mă caută la telefon, unii mă trag de limbă, alţii îmi tot promit o întîlnire care ştiu că n-o să aibă loc niciodată. Cum fac faţă? Simplu, acum cincizeci de ani îmi plăcea să dansez french cancan, acum e mai greu. Sînt un Ford din 1931, ce vreţi!”
Nora Iuga în cartea „Ca motorul unui Ford din 1931”, apărută la Casa de pariuri literare.
Citiţi şi
Filmul despre Nora Iuga, poeta interzisă pentru „erotism morbid”
De ce e fermecătoare Nora Iuga și irepetabilă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.