Bursele ZETTA – de ce trebuie ajutați rezidenții și chirurgii plasticieni atrași de microchirurgie

17 September 2018

Când auzi “chirurgie plastică” te poți gândi că s-ar referi doar la rezolvarea suferințelor estetice. Pentru că despre ele se vorbește mult mai des și mai detașat decât despre alte suferințe vizate de această specialitate al cărei nume complet include și extensia “microchirurgie reconstructivă”. Dar definiția amplă din introducerea programei de rezidențiat lămurește și conferă aura integrală a complexității, a aproape imposibilului care se încearcă de fiecare dată:

“specialitatea care se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul chirurgical al arsurilor, electrocuţiilor, traumatismelor însoţite de distrugeri de părţi moi, ale mâinilor traumatizate (leziuni tegumentare, scheletice, tendinoase, vasculo-nervoase), al tumorilor de suprafaţă, al malformaţiilor congenitale şi al unor suferinţe estetice. Este o specialitate interdisciplinară ce se ocupă cu repararea diformităţilor, corectarea deficienţelor funcţionale şi modificarea aparenţelor. Chirurgia plastică restaurează şi ameliorează forma în scopul obţinerii unei îmbunătăţiri a aspectului şi apropierii de cel normal. Chirurgia plastică foloseşte în afara tehnicilor chirurgicale nespecializate şi tehnici caracteristice (transferare şi transplantare tisulară), dintre care unele microchirurgicale.

Definiția nu e într-atât de tehnică încât să nu înțelegem complexitatea și extrema finețe a acestor intervenții și de câtă învățătură e nevoie până se “coace” un astfel de expert.

dragos-zamfirescu-si-echipa-zetta-620x504

În cât timp ajunge un medic un foarte bun chirurg plastician?

Parcursul celui care alege să devină medic e oricum mai lung decât al altora – șase ani, facultatea, la sârșitul căreia ești oricum “neterminat”, dar cu o preferință clară – alegi să vindeci prin operație. Urmează cinci ani de specializare (pentru curioși, programa, aici). Sute de ore de curs în cele 14 stagii, sute de puneri în practică – baremele nu sunt ușoare nici de citit…, ca să finalizezi doar o etapă a pregătirii. Ai deja 30 de ani și, dacă ești norocos, nu doar talentat, vin la rând ani de practică în umbra (la propriu) câte unui monstru sacru, în care te mulțumești o vreme, recunoscător, doar să… ajuți. Ochii și creierul tău înregistrează tot, dar important e să operezi. Să operezi. Asta ai vrut, ăsta a fost visul tău. Au mai trecut niște ani, știi că poți, mai ai nevoie de șansă, da, să pui în practică, să arăți, să dovedești. Și iată că un magistru trecut ca și tine, din pasiune pentru vindecarea prin operație, prin frustrante așteptări, îți urmărește progresele, le încurajează și e gata să te sprijine să-ți urmezi vocația. Pentru că știe cât de grele, importante și costisitoare sunt treptele care te duc spre excelență și înțelege rolul determinant al șansei. Așa se face că, deși ai deja niște ani (până în 40), n-ai și niște bani… Cum așa? Păi, un medic care are până în 40 de ani n-ar trebui să fie “pe mâinile lui”? Să câștige destul încât participarea la un congres internațional prestigios sau la un stagiu de pregătire în străinătate să nu mai fie o problemă? Ei, bine, bănoase și atractive sunt intervențiile exclusiv estetice, nu partea reconstructivă a chirurgiei plastice, partea de microchirurgie… Aceasta din urmă nu generează venituri confortabile, deci rezidenții și chirurgii plasticieni atrași de microchirurgie sunt destul de rari. Și, când îi vezi pasionați și înciudați că vor fi nevoiți să abandoneze/cedeze într-un final, trebuie să le oferi o mână de ajutor.

Magistrul despre care vorbeam mai sus este, de câțiva ani buni, doctorul Dragoș Zamfirescu (Clinica Zetta și Asociația Zetta) care, prin eforturi proprii, a reușit să îi identifice și să-i atragă pe medicii tineri către acest domeniu, mai puțin explorat în România, dar să-i și răsplătească într-un fel care contează. Să le ofere burse de merit care să le asigure continuitatea în formarea la standarde înalte. Pe când era profesor, le dădea câte un mesaj la sfârșitul anului și le spunea să-i trimită numărul de congrese la care au fost, câte lucrări au prezentat, publicat, câte operații au făcut, făcea un scor și dădea premii pentru cel mai bun rezident. I-a trimis pe rând în SUA, Argentina sau Brazilia din banii lui. Știe că se poate mai mult, în lume există burse de câteva zeci de mii de dolari (celebra bursă oferită de Societatea Americană de Microchirurgie) care permit câștigătorului să-și aleagă 10-12 centre din toată lumea și un an întreg poate merge să facă un tur.    Și că orice microchirurg visează cu ochii deschiși așa ceva. Dar face cât se poate, pas cu pas, în fiecare an mai mult și anul acesta iată cine sunt beneficiarii premiilor ZETTA.

Bursele, premiile și titlurile anului 2018

Asociația Zetta și-a propus ca în 2018 să ofere patru premii/burse care să răsplătească eforturile pentru perfecționare ale celor care și-au ales ca profesie microchirurgia reconstructivă. După criterii bine alese, total transparent și obiectiv.

Pentru tinerii medici chirurgi –  două burse în valoare de 2 500 EURO fiecare, dedicate efectuării unor stagii de specialitate în anul 2019: Premiul ”Rezidentul plastician al anului 2018” și Premiul ”Chirurgul plastician al anului 2018”.

Premiul ”Chirurgul plastician cu cea mai bună activitate științifică în anul 2018”, în valoare de 1500 EURO va acoperi costul participării la un eveniment științific european major al anului 2018 în domeniul chirurgiei plastice (excluzând chirurgia estetică), chirurgiei mâinii și microchirurgiei reconstructive.

Un premiu pentru ”Debut în carieră”, în valoare de 500 Euro.

Asociația Zetta își propune de asemenea să onoreze activitatea medicilor aflați la maturitate (peste 40 de ani) prin acordarea Premiului ”Chirurgul plastician al anului 2018 pentru activitate științifică”, ”Mentorul anului 2018” și a unui “Premiu pentru întreaga carieră”.

Trebuie să știți că pentru bursele Asociației Zetta s-au înscris mulți medici plasticieni și competiția a fost emoționant de strânsă. Câștigătorii vor fi premiați în data de 19 Septembrie, începând cu ora 19,00, la restaurantul Casa Doina din București, în cadrul Galei Zetta.

Iată-i pe câștigătorii anului 2018!

”Rezidentul anului 2018” – dr. Oxana Grosu, Iași

”Rezidentul cu cea mai bună activitate operatorie în 2018”- dr. Cristina Nicoleta Marina, București

”Rezidentul cu cea mai bună activitate științifică în 2018”- dr. Alexandru Stoian, București

”Tânăra Speranța a Chirurgiei Plastice”- Dr. Alexandru Stoian, București

”Tânăra Speranța a Chirurgiei Plastice” – dr. Olesea Cățărau, Chișinău

”Premiul pentru debut” se acordă în egală măsură următorilor participanți: dr. Isabela Caizer -Timișoara, dr. Anamaria Bumbu -București, dr. Vladimir Stratan – Chișinău, dr.Matei Iordache-București, dr.Sandra Iordache – București, dr.Andrei Marin – București, dr. Adelaida Avino -București, dr.Crina Onciu -București.

Premiul pentru ”Activitate științifică medici sub 40 de ani”- dr. Andreea Bularda,București

Premiul pentru ”Activitate științifică în Chirurgia Estetică, medici peste 40 de ani”- dr. Horia Siclovan, Arad

Premiul pentru ”Activitate științifică în Chirurgia Reconstructivă, medici peste 40 de ani”- dr. Mihaela Pertea,Iași

Premiul pentru ”Debut medic specialist” este acordat în egală măsură dr. Mihaela Albu, Bistrița Năsăud și dr.Claudiu Filip, Alba Iulia

Premiul ”Mentorul anului 2018” va recompensa talentul didactic și dedicația doamnei dr. Mihaela Pertea din Iași

Iar profesorului dr. Ion Bordeianu i se va înmâna ”Premiul pentru întreaga carieră”.

Mai jos…

… un exemplu de performanță! 

Dacă am atins o coardă sensibilă și doriți să ajutați cumva aveți două variante:

  • fie adoptăm împreună un rezident și îi sponsorizăm plecarea la un congres (ne organizăm pentru anul viitor)
  • fie îi ajutăm, care cum și cât putem, pe cei 10 medici voluntari de la Clinica Zetta să poată ajuta la rândul lor, adică să opereze într-un an pro bono 50 de cazuri disperate, donatorii acoperind doar costul consumabilelor. (detalii, aici).



Citiţi şi

De Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare, întâlnire cu dr. Ina Petrescu, femeia care a reîntregit 400 de femei

Am întâlnit un chirurg dovedit în mod științific fericit

Primul hub medical de Chirurgie Plastică din România își consolidează echipa de parteneri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro