Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din România, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman în România.
Hai să încep cu o poveste:
Bogdan și Daniela stăteau la capetele opuse ale canapelei, dar împărtășeau expresii identice: reținere amestecată cu tristețe și un indiciu de resemnare. A fost la o săptămâna după cea de-a 10-a aniversare a nunții și erau deja înrolați în terapia de cuplu.
Motivul vizitei: în ultimele șapte luni, cei doi au încetat practic să facă sex.
„Libidoul meu a dispărut complet. Obișnuiam să iubesc sexul și acum, practic, nu am niciun interes – deloc ”, a explicat Daniela.
Bogdan părea pierdut. „Știi, este greu să nu te gândești la dezinteresul ei ca la un fel de respingere. Se simte ca o respingere ”.
În timpul sesiunii noastre, motivul a devenit clar: scăderea libidoului Danielei a coincis cu începutul unui episod depresiv major.
Auzim adesea despre simptomele asociate depresiei – lucruri precum modificări ale poftei de mâncare și a obiceiurilor legate de somn, stimă de sine scăzută și incapacitatea de a te bucură de lucruri care anterior aduceau plăcere, dar uităm de multe ori că sexul este unul dintre acele lucruri care ne făceau plăcere.
Legătura dintre tulburările depresive și libidoul scăzut
Există două moduri principale în care depresia poate impacta apetitul sexual: depresia în sine și medicamentele pe care le poți lua pentru a o trata.
Să începem cu o lecție de neurochimie simplificată, dar precisă. În viața normală, de zi cu zi, substanțele chimice numite neurotransmițători lucrează în creierul nostru, sporind comunicarea dintre celulele creierului și declanșând fluxul de sânge către organele sexuale.
Dacă ai depresie (sau alte tulburări de dispoziție), această comunicare delicată se schimbă și poate duce la pierderea libidoului.
Acum să trecem la cealaltă problemă: medicația utilizată pentru tratarea depresiei.
Sunt antidepresivele un ucigaș al dorințelor?
Din păcate, unele dintre cele mai populare medicamente prescrise pentru depresie provoacă efecte secundare atât la bărbați, cât și la femei. Aceste medicamente cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) și au următoarele denumiri comerciale: Lexapro, Paxil, Celexa și Zoloft. În timp ce creșterea nivelului de serotonină duce la senzații de calm, acesta împiedică și hormonii care transmit mesaje de creștere a libidoului către creierul nostru.
Potrivit dr. Gail Saltz, MD, profesor asociat de psihiatrie la Spitalul Presbiterian din New York, există câteva lucruri pe care le putem face. În primul rând, ea spune că „persoanele cu depresie ușoară până la moderată pot să nu necesite medicamente”. Lucruri precum 30 de minute de exerciții intense, dormit bine, mâncat bine, s-au dovedit a îmbunătăți depresia ușoară până la moderată.
Dacă trebuie să luam medicamente, odată ce am găsit o combinație eficientă, cel mai probabil dorim să rămânem cu aceasta rețetă pe durata a 9-12 luni pentru a ne ajuta să ne menținem o dispoziție mai bună. Dar „uneori, reducerea dozei – cu îndrumarea medicului dumneavoastră – poate ajuta la diminuarea efectelor secundare”.
Haideți să vedem cum poate impacta, dacă ești femeie sau bărbat, depresia și nivelului libidoului?
Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta depresie decât bărbații. Unul dintre aceste motive, potrivit Jill Goldstein, director de cercetare la Connors Center for Women’s Health and Gender Biology de la Brigham și Women’s Hospital, sunt hormonii și genele care sunt perturbate pe măsură ce regiunile creierului se dezvoltă la făt. Deci, genetica poate juca un rol, dar femeile pot fi, de asemenea, și mult mai în contact cu sentimentele lor și sunt mai dispuse să fie diagnosticate.
Practicienii din domeniul sănătății mintale observă că au auzit mai multe de la femei despre depresie și apetitul sexual scăzut și că sunt mai predispuse să inițieze tratamentul.
Cealaltă diferența este că „femeile într-o relație pot continuă să facă sex pasiv fără dorință”, spune dr. Saltz, „Dar pentru bărbați pierderea libidoului înseamnă dificultate erectilă”. Acest lucru ar putea face ca problema să pară mai degrabă doar o problemă fizică, nu una psihologică, deoarece se prezintă într-un mod fizic.
Dar, la bărbați, la fel ca femeile, scăderea poftei sexuale poate fi un simptom pentru depresie și este important să solicităm ajutor medical pentru a avea un diagnostic adecvat.
Ce soluții avem?
Reaprinderea scânteii și creșterea libidoul
Bogdan și Daniela au făcut un prim pas important venind la terapie. Într-un spațiu sigur, cei doi au putut discuta sincer și deschis despre sentimentele și temerile lor. Daniela adăpostea vinovăția pentru a nu fi o soție completă, iar Bogdan se simțea că un ”nebun sexual”.
Odată ce au început să se simtă confortabil discutând despre ”elefantul din cameră”, am reușit să trecem la câteva opțiuni, care, apropo, pot fi benefice indiferent care partener este cel cu un nivel sexual scăzut.
Cei doi au început să programeze întâlniri sexuale (care, de fapt, nu trebuiau să fie sexuale, puteau doar să se aline, să facă duș împreună, să se sărute).
Scopul a fost acela de a ajută cuplul să se reconecteze, chiar dacă relația sexuală era sau nu în meniu.
Nu există o soluție standard pentru toată lumea, dar specialistul o poate personaliza de la caz la caz.
Așa cum a spus Daniela după ce am lucrat împreună câteva luni:
„Creierul este cea mai mare și importantă zonă erogenă!”
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Râmniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, București, România
Citiţi şi
Să ne mai lăsăm și duși de val…
Când știi că ai nevoie de o schimbare în viața ta
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.