Bucureștii anului 1956 în 40 de poze formidabile

19 January 2015

Când am dat peste articolul Cum arăta vara lui ’56 la București în 40 de poze de la comuniștii germani greu m-am mai desprins din visare. Deși nu sunt bucureșteancă, studenția mi-am petrecut-o în București și, după ani buni, am ajuns să locuiesc pe bulevardul care apare în aproape toate aceste fotografii. Ca să nu mai spun că, în vara aceea, mama mea, însărcinată în cinci luni, mă purtase pe-acolo… S-a uitat la fotografiile astea cu atâta intensitate, și-a amintit oameni, locuri, întâmplări și, mai ales, căldura… încât i-am mulțumit în gând autorului și-am zis să împărtășesc și cu voi imagini dintr-un timp nu chiar atât de îndepărtat… Că doar n-oi fi singura născută în anul acela. 🙂

vara lui 56

Așa arătau bucureștenii în ’56…

“În vara lui 1956, la București soseau fotoreporteri ai presei din Germania Democrată (RDG), stat socialist bun prieten cu – pe atunci – tânăra Republică Populară Romînă (RPR). Nu trecuseră încă 9 ani de când Regele abdicase, iar Patria socialistă era condusă spre noi culmi de civilizație și progres de Partidul Muncitoresc Romîn (PMR), în frunte cu prim-secretarul Gheorghe Gheorghiu-Dej. Mai erau doi ani până când trupele sovietice urmau să plece din RPR, așa că prietenia româno-sovietică nu mai era atât de cușer.

În vara lui ’56 la București era cald. Foarte cald. Oamenii își stingeau setea la țâșnitoarele care le ieșeau în cale pe bulevarde. Deși era cel mai negru deceniu al secolului 20 în România, fotografiile germanilor arată o Capitală surprinzător de liniștită, parcă toropită sub caniculă. Liniștea de la București era compensată de reeducarea, torturarea și/sau uciderea deținuților politici în lagăre, pușcării și colonii de muncă, pe aceeași vreme toridă. Inamicii regimului comunist mai beneficiau și de excursii la muncă pe șantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră, început în acei ani. Revoluția burghezo-democratică izbândise în România, clasele exploatatoare din vremea monarhiei fuseseră răsturnate, iar poporul era liber și stăpân pe soarta lui. Cel puțin așa zicea propaganda regimului.

Bucureștii lui 1956 nu apucaseră încă să fie modificați de reconstrucția postbelică, așa că vedem cum arăta orașul după război. Fuseseră două mari evenimente care-l decimaseră: cutremurul din noiembrie 1940 și bombardamentele din al Doilea Război Mondial (aliate, din aprilie 1944 și germane, din august, același an). După, doar se curățase molozul de pe parcelele bombardate și fuseseră demolate clădirile mult prea avariate. În principiu, erau Bucureștii interbelici, acel oraș titrat cu clișeul obosit “Micul Paris” după care suspinăm, minus un număr de clădiri. Hai să o luăm la picior cu est-germanii să vedem pe unde s-au oprit.” Așa ne invită autorul unui articol de pe site-ul rezistenta.net. Din care am selectat câteva din cele 40 de fotografii și vă invităm și noi pentru restul, la fel de frumoase, aici. Unde sunt explicate pe gustul celor care vor să știe tot. 🙂

2.Str.Academiei(CEC)

Calea Victoriei, și în stânga pe colț, magazinul cu ustensile pentru pescuit “Delta Dunării”

3.Bucuresti1956

 Terasa Casei Centrale a Armatei (denumirea comunistă a Cercului Militar), închisă în miezul zilei, din cauza caniculei.

5.Bucuresti1956

Restaurantul Hotelului Athénée Palace

6.Bucuresti1956

Ateneul RPR își păstra poziția de emblemă a Capitalei, deși fusese bombardat masiv în 1944.

 

7.Bucuresti1956

Faimoasa și tradiționala stradă comercială Lipscani

10.Bucuresti1956

Bd. Bălcescu (fost I. C. Brătianu)

14.Bucuresti1956

Un stand cu cărți și cititori curioși

16.Bucuresti1956

Spre intersecția cu str. C. A. Rosetti, stația de tramvai cu același nume și vedere spre b-dul Magheru (fost Take Ionescu).

18.Bucuresti1956

La Cinema Republica rula “Contele de Monte Cristo”, un film din 1954

19.Bucuresti1956

Pe bd. Magheru, la Garajul Ciclop (ridicat de familia Bragadiru la finalul anilor ’20), singura parcare supraetajată din oraș la acea dată, dotată și cu service auto.

20.Bucuresti1956

Interiorul Garajului Ciclop, neobișnuit de curat pentru generația prezentă.

21.Bucuresti1956

Sub emblema Uniunii Sovietice, ropaganda regimului era omniprezentă:“Trăiască prietenia româno-sovietică!” era un slogan pe ducă, dar “Trăiască Partidul Muncitoresc Român, forța conducătoare în RPR!” era încă pe val.

22.Bucuresti1956

Str. Anastase Simu spre bd. Magheru și Hotelul Ambasador – asta e limita până la care au mers germanii spre Romană.

Bucuresti1956 - Ferentari

De necrezut: în poză avem locuințe din Ferentari. Aici e cvartalul blocurilor roșii, numite așa datorită cărămizii roșiatice aparente de pe fațadă.



Citiţi şi

Scrisoare către Svetlana Aleksievici

Ce pierdem de când nu mai citim

Învățătorii, timpul, barbaria și lucrurile de neacceptat


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Nadia / 20 January 2015 11:46

    …”Că doar n-oi fi singura născută în anul acela. 🙂 ”
    Stai liniștită, sunt unii născuți mai devreme, ca tine, Catchy.
    O imensă bucurie să citesc și să văd acest…București iubit !
    În anul nașterii tale, școala Trișcu, din Craiova, a câștigat un concurs pe regiune, regiunea Craiova, dacă-mi aduc bine aminte și recompensa a fost o excursie de o săptămână…Reșița, Copșa Mică, Sibiu,București.Atunci am văzut capitala…cu ochii curioși ai copilului de 11 ani.Amintiri….amintiri…ce, uite, le-ai scos la iveală cu articolul tău.
    Mulțumesc!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro