București: un portret “Novecento”

17 September 2014

Pe 17 septembrie, la Palatul Șuțu s-a inaugurat proiectul “Bucureşti: un portret Novecento. Povestea unui secol din 555 de aniversari” – o carte şi o expoziţie ce se deschid una pe cealaltă pentru a vă spune povestea Bucureştiului în secolul XX. 

“Orașul trăiește prin mai multe suflete. Avem un oraș care se prezintă, un oraș cu mesaj, ale cărui detalii se modifică aproape cu fiecare generație. Orașul comunică prin glasul tuturor vârstelor, având astfel mai multe voci sincronizate cu atitudini, fapte, proiecții de viitor.

Proiectul de față își propune să cartografieze geografiile umane ale secolului XX. Hărțile care se suprapun nu aparțin exclusiv trecutului ci mai ales unui prezent în desfășurare al cărui ultim cuvânt încearcă să definească o posibilă prognoză pentru un termen mediu.

Dacă prima hartă ține de geografia simbolică a unui organism viu, de mesajele continuate și multiplicate prin reclame, fațade, spații publice de la străzi la grădini, hărțile ce vor urma sunt în continuă mișcare deoarece sunt legate de umanitatea care a evoluat aici și le consumă preț de peste patru generații.

Oamenii de pe stradă reprezintă un barometru de civilizație urbană prin ceea ce ei sunt ca atitudine, vestimentație, proiecții de viață și mai ales prin ceea ce ei consumă cu fiecare zi sau cu fiecare vârstă. 

Omul orașului are însă o viață de acasă foarte diferențiată de un calendar profesional și cultural, la rândul său mereu îmbogățit și diversificat prin acumulare și multiplicare. Povestea Lui și povestea Ei pe axa unui timp vertical, de la 1900 la anii 2000, de la străbunic și strănepot, nu are un precedent consistent în istoriografia românească. Istoria locuirii, spațiile casei, accesoriile zonelor casnice au povestea lor.

Dar există și axa unui timp orizontal, aceea a vârstelor care se tot repetă cu fiecare generație: copilărie, adolescență, maturitate și bătrânețe. Cum arătau chipurile acestor vârste de la 1900 la anii 2000 reprezintă o provocare antropologică, iar Bucureștiul poate fi un interesant studiu de caz pentru istoria culturală a României.

Această călătorie prin secolul XX nu-şi propune să detalieze evoluţia societății urbane, ci să arate, în linii generale, câteva modificări de comportament, mod de viață, preocupări, chiar tipul de locuire şi ambientare interioară.” Adrian Majuru, autorul cărții.

Novecento-afis

Inaugurarea a fost onorată de prezența academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici și a dr. Antoine Heemeryck. În prezența amfitrionului Muzeului Municipiului București, dr. Adrian Majuru, Saşa-Liviu Stoianovici şi Călin Torsan au recreat atmosfera secolului trecut din Bucureşti, prin acorduri muzicale când meşteşugite, când improvizate.

Expoziția de la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București (Bd. I.C. Brătianu nr.2) va fi deschisă până pe 19 octombrie 2014.



Citiţi şi

Jurnal de front

Pe 20 noiembrie, se ridică la București cortina unei experiențe multisenzoriale fascinante: expoziția „Arta Printului”

Elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, ambasadori ai talentului românesc în Germania

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro