Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi, vândută marţi seara de casa de licitaţii Christie’s din New York pentru 71 milioande de dolari, a stabilit un nou record pentru artistul român – devine al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume!
Nancy, o frumoasă jurnalistă de război și activistă pentru drepturile civile, era moştenitoarea unei bogate familii din Marea Britanie. Excentrică și liberă, a fost fie muza, fie amanta unor bărbați celebri ai anilor ’20 – ’30. Juca tenis cu Hemingway, îl inspira pe suprarealistul André Breton, pe Aldous Huxley, Ezra Pound, Louis Aragon, Samuel Beckett, Wyndham Lewis, Oskar Kokoschka. Brâncuşi a întâlnit-o pe Nancy Cunard în 1923 prin poetul dadaist Tristan Tzara, dar nu i-a pozat vreodată. Mai multe nu știm, dar cunoscând fascinația pe care o exercita asupra femeilor, am putea presupune că a existat și o poveste de amor între ei.
Cert e că, începe lucrul în 1928 și în 1932 va ieși din mâinile lui statueta din aramă de 79 de cm înălțime, pe care o va așeza pe un soclu de marmură. Nancy a aflat după mulți ani că există o sculptură care-i poartă numele și reprezintă capul unei femei cu părul strâns în coadă de cal. Dar statueta nu va ajunge la ea.
În 1955, o vor cumpăra direct de la artist, cu 5000 de dolari, soții Elizabeth şi Frederick Stafford, aflați la Paris într-o călătorie aniversară. Ea, americancă, împlinea 28 de ani. El, emigrant evreu din România. Sculptura a făcut parte dintr-o colecţie mai mare de obiecte de artă pe care soţii Stafford au împrumutat-o, în 1978, Metropolitan Museum of Art din New York, unde a rămas pentru următorii 40 de ani. Copiii lor sunt cei care au scos-o pe domnișoara sofisticată pe 15 mai la licitație.
Și speranțele experților casei Christie’s de a doborî recordul de preţ obținut în 2017 pentru o operă a lui Brâncuşi s-au adeverit: “La Jeune Fille Sophistiquée” a întrecut-o pe „La muse endormie” (1913), lucrare în bronz vândută în 2015 pentru suma de 57,4 milioane de dolari. Următoarea ca valoare a fost “Madame LR (Portrait de Mme LR)” vândută la Paris în 2009 pentru suma de 37,6 milioane de dolari.
Pentru cultura generală, cea mai scumpă sculptură vândută vreodată la licitaţie este o reprezentare în mărime naturală a unui bărbat care arată cu degetul, o lucrare din bronz realizată de Alberto Giacometti, adjudecată pentru 141,2 milioane de dolari, în mai 2015.
Și pentru tristețea noastră generală: noi n-am putut achiziționa “Cumințenia pământului”…
Citiţi şi
Sculptorul spaniol Lidó Rico vine la București
Coloana Infinitului replicată într-un turn de birouri din Shanghai
Românii nu pot şi nu trebuie să-l uite pe Brâncuşi…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.