Știrile despre noi descoperiri care pot salva vieți sunt mai frecvente acum decât în oricare alt timp al istoriei noastre. Și asta ne dă și nouă speranțe, chiar dacă trăim într-o țară în care sănătatea populației, ca și educația, nu este o prioritate.
Boala Parkinson este cea de-a doua afecțiune neurologică progresivă ca frecvență din țara noastră, dar pacienții primesc adesea diagnosticul la mult timp (până la 20 de ani) de la debutul bolii, deoarece simptomele sale se confundă cu procesul natural de îmbătrânire. Estimările arată că peste 73.000 de români suferă de Boala Parkinson în acest moment.
Dar informația poate schimba destine. De aceea astăzi vă dăm o veste bună pentru bolnavii de Parkinson.
O echipă de cercetători de la Western University, din statul canadian Ontario, a realizat un implant care poate ajuta persoanele afectate de Parkinson să îşi coordoneze din nou mişcările corpului.
Puţină lume ştie, însă până şi o simplă plimbare este un supliciu, poate chiar un pericol, pentru persoanele care suferă de această maladie. Practic, creierul trimite semnale către membre, însă, din cauza bolii Parkinson, circuitul acestora este blocat la revenire. Astfel, apare lipsa de coordonare şi efectele care derivă din aceasta. Statisticile arată că un sfert dintre pacienţi riscă să înțepenească pur şi simplu în timpul unei crize, iar apoi să cadă din picioare,
Sursa foto: BBC
Descoperirea oamenilor de ştiinţă canadieni rezolvă exact acest aspect: implantul amplifică semnalul care vine dinspre membre spre creier, iar asta le permite pacienţilor să meargă normal din nou.
„Cei mai mulţi dintre pacienţii noştri au această boală de mai bine de 15 ani şi nu au mai păşit cu încredere de ani buni. Pentru ei, trecerea de la ţintuirea în casă la capacitatea de a merge fără ajutor până la magazin sau în excursii, este un lucru remarcabil. Acest tratament depăşeşte chiar şi cele mai îndrăzneţe visuri ale mele”, spune profesorul Mandar Jog, de la Western University.
Părţile creierului responsabile cu mişcarea (cu roşu, în imaginea din stânga) nu funcţionau normal, dar după 3 luni de la începerea tratamentului şi-au recăpătat funcţiile
Sursa foto: BBC
Iar veştile bune nu se opresc aici. Oamenii de ştiinţă au observat că efectele continuă o perioadă lungă de timp, chiar şi după oprirea implantului. O explicaţie ar fi aceea că tratamentul cu stimuli electrici readuce la viaţă mecanismul de reacţie pe circuitele dintre picioare şi creier, afectate de Parkinson.
Citiţi şi Metroul – o scenă a emoţiilor. Despre boala Parkinson
Deocamdată, experimentele au avut loc pe un număr restrâns de pacienţi, însă cercetările vor continua, pentru a certifica remedial care le va permite persoanelor afectate de Parkinson să se bucure din nou de fiecare moment al vieţii.
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Alice Munro – am început să scriu proză scurtă pentru că nu am avut timp să scriu altceva
Nu-i pedepsi pe cei care te iubesc din cauza celor care nu te iubesc
Are dr. David Sinclair dreptate în ce susține legat de îmbătrânire?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.