Preţurile pe care le practică spitalele americane pentru o intervenţie chirurgicală depăşesc cu mult veniturile pe un an sau chiar doi-trei ale unui român. Dar lucrurile ajung într-o extremă îngrijorătoare atunci când vorbim de diferenţe de preţ uriaşe între regiuni geografice aflate la câteva zeci de kilometri distanţă, iar sănătatea ajunge să aibă statutul unui impozit diferenţiat pe locuinţă.
Administraţia de la Casa Albă a dat publicităţii miercuri o bază de date a costurilor intervenţiilor chirurgicale pe teritoriul Statelor Unite. În condiţiile în care aproape 49 de milioane de americani nu au asigurare de sănătate, o operaţie costă de aproape 12 ori mai mult într-un spital din New Jersey, în vecinătatea sudică a New York-ului, decât în Bronx. Iar asta înseamnă o diferenţă de 92 de mii de dolari, bani care nu se justifică, spun americanii, nici prin comparaţie cu serviciile oferite pe teritoriul SUA, darămite al lumii întregi. Iar ironia, continuă ei, este aceea că spitalele încearcă să îşi recupereze pagubele de la oamenii cu veniturile cele mai reduse, pe care îi obligă să plătească integral intervenţiile.
Oamenii de la conducerea spitalelor nu răspund în faţa nimănui pentru situaţia la care s-a ajuns, iar motivul pe care îl invocă administraţia de la Casa Albă pentru publicarea datelor este acela de a le bate obrazul şi de a-i face să se dea, ruşinaţi, pe brazdă. Cu siguranţă… că nu va fi aşa. Dacă sănătatea oilor stă în grija lupilor, atunci nimic nu o să se schimbe prea curând, ba dimpotrivă.
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate
Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.