Erau frumoase, arogante şi blonde. Sofisticate, inteligente, distante, calme, uneori criminale, stârneau furtuni, pasiuni. Fireşte că niciun bărbat nu dorea să fie prin preajma lor, dar mereu cădea în plasă cel mai sexy dintre toţi. Vreme de cinci decenii în lumea filmului, maestrul suspansului a lucrat cu nu mai puţin de 47 de actriţe. Toate blonde şi lumea a început să vorbească de “blondele lui Hitchcock”. Se ştie că avea o slăbiciune pentru acest tip de femeie, dar nu numai culoarea părului îl făcea să le aleagă.
“Blondele sunt cele mai bune victime. Sunt asemenea zăpezii proaspete pe care ies la iveală urme însângerate.” Clasic.
Iată o selecţie de zece dintre cele mai memorabile blonde care au avut roluri principale în filme regizate de Hitch.
10. Priscilla Lane. Desigur, nu era suficient să fii blondă pentru a juca într-un film Hitchcock. Priscilla Lane era blondă, era frumoasă, avea toate calităţile necesare, dar el nu a vrut-o în rolul principal din “Saboteur”. Nici pe ea, nici pe Robert Cummings. Universal Studios, care semnase un contract cu Lane, l-a obligat însă pe regizor să lucreze cu ea, iar el nu are încotro şi acceptă. Priscilla apare hotărâtă şi fermecătoare, dovedind că a fost alegerea cea mai bună. Ea şi Robert Cummings au făcut roluri de neuitat în “Saboteur”. Priscilla Lane a murit în 1995, la vârsta de 79 de ani.
9. Madeleine Carroll. Englezoaica l-a cucerit repede pe Hitchcock, care a distribuit-o în două din filmele lui: clasicul “The 39 Steps” (1935) şi mai puţin faimosul “Secret Agent” (1936). În apogeul carierei, între 1930 şi 1940, a fost cea mai bine plătită actriţă din lume, cu un câştig de 250.000 de dolari în 1938, pe atunci o sumă uimitoare (aproximativ 4 milioane de dolari în zilele noastre). Madeleine a renunţat la actorie după moartea surorii ei în timpul bombardamentelor naziste asupra Londrei şi s-a dedicat în a-i ajuta pe cei afectaţi de război. A murit în 1987, la 81 de ani.
8. Joan Fontaine. “Rebecca” (1940) a fost primul ei film cu acest regizor, rol pentru care a fost nominalizată la Oscar. După un an, joacă în “Suspicion”, alături de fermecătorul Cary Grant, şi câştigă primul ei Oscar. Este, de altfel, singura actriţă care a câştigat râvnita statuetă într-un film regizat de Hitchcock. Joan a murit în decembrie anul trecut, din cauze naturale, la vârsta de 96 de ani.
7. Doris Day. Unii din apropiaţii regizorului i-au sugerat că ar fi bine să aleagă o blondă “mai serioasă” în rolul lui Jo McKenna din “The Man Who Knew Too Much” (1956). Dar Hitchcock a vrut-o pe Doris şi Doris a fost Jo McKenna. Doris locuieşte în Carmel-by-the-Sea (Carmel), California. Anul acesta a împlinit 95 de ani.
6. Eva Marie Saint. Fără îndoială că acestui celebru regizor îi plăcea să-i surprindă pe toţi prin ceea ce făcea. La fel cum s-a întâmplat şi când a ales-o pe Eva Marie Saint în rolul principal, alături de Cary Grant, în “North by Northwest”. Indicaţiile regizorale pentru Eva au fost: “Nu ridica vocea, nu îţi folosi mâinile şi priveşte direct în ochii lui Cary Grant.” În top cele mai bune 100 de filme din toate timpurile realizat de American Film Institute, “North by Northwest” este pe locul 40. Eva Marie Saint are 89 de ani şi este căsătorită de 61 de ani cu producătorul Jeffrey Hayden.
5. Kim Novak. Imposibil de uitat Kim Novak alături de James Stewart în producţia din 1958, “Vertigo”, filmul care i-a adus celebritatea. A fost norocul ei, deoarece rolul trebuia să fie al Verei Miles, însă aceasta a fost nevoită să renunţe, fiind însărcinată. Rolul unei femei reci şi seducătoare i s-a potrivit de minune lui Kim şi, fără îndoială, a rămas brandul ei pe viaţă. Este cel mai cunoscut film al ei, o performanţă pe care nu a mai reuşit să o repete. Kim Novak a împlinit luna aceasta 81 de ani şi locuieşte împreună cu soţul ei, un medic veterinar, în Eagle Point, Oregon.
4. Tippi Hedren. Două filme în regia lui, “The Birds” (1963) şi “Marnie” (1964), au avut-o ca protagonistă pe această actriţă americană cu origini suedeze, norvegiene şi germane. Înainte de aceste roluri care au făcut-o cunoscută, a “jucat” doar în reclame. Se spune că, dintre toate blondele, Tippi nu a fost deloc pe placul regizorului. Poate şi pentru că, aşa cum a povestit ea, Alfred “a hărţuit-o mereu în timpul filmărilor, făcându-i cât se poate de direct avansuri sexuale”, iar când ea l-a refuzat, a ameninţat-o că îi va distruge cariera. Tippi Hedren a împlinit în ianuarie 84 de ani. Este mama actriţei Melanie Griffith.
3. Janet Leigh. A jucat într-un singur film regizat de Hitchcock, “Psycho”, în care s-a realizat una din cele mai bune scene din istoria cinematografiei, crima din cabina de duş. Filmarea acestei secvenţe, care durează aproximativ trei minute, a însemnat o săptămână de filmări şi peste 70 de reluări până când s-a obţinut cadrul perfect. Rolul i-a adus lui Janet premiul Golden Globe şi o nominalizare la Oscar. A fost căsătorită cu Tony Curtis şi este mama actriţelor Jamie Lee Curtis şi Kelly Lee Curtis. A murit în 2004, la 77 de ani.
2. Ingrid Bergman. Dintre toate blondele lui Hitchcock, distanta şi misterioasa Ingrid Bergman a fost, de departe, cea mai talentată actriţă care a câştigat în cariera ei trei premii Oscar. A jucat în trei din filmele lui: “Spellbound” (1945), “Notorious” (1946), “Under Capricorn” (1949). Memorabilă a rămas în Notorious, alături de Cary Grant. Conform American Film Institute, Ingrid Bergman este pe locul patru în topul celor mai mari actriţe din toate timpurile; Grace Kelly a numit-o “actriţa ei preferată”. A murit în 1982, la vârsta de 67 de ani.
1. Grace Kelly. La fel ca Ingrid, a jucat în trei filme regizate de Hitch: “Dial M for Murder,” (1954), “Rear Window” (1954) şi “To Catch a Thief” (1955). În 1956, a făcut ultimul ei film, renunţând la cinematografie, după căsătoria cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco. În 1982, în timp ce era la volanul maşinii, Grace a suferit un accident vascular cerebral, ceea ce a făcut-o să piardă controlul volanului şi, în cele din urmă, maşina s-a răsturnat. Avea 52 de ani când a murit în urma acestui accident.
Acestea au fost “blondele lui Hitchcock”. Una și una. Favorita ta care-i?
Citiţi şi
Lux, calm și voluptate, în așteptarea haosului – Sundown
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.