Zahărul e rău pentru organism și dăunează sănătății, toată lumea știe asta. În primul rând, e rău că ne-ngrașă. Un gram de zahăr are, nici mai mult nici mai puțin, numai 4 kcal, iar o linguriță de zahăr tos are cam 16-20 de kcal.
În plus, diverse studii și articole de specialitate au dovedit că alimentele care conțin mult zahăr (sau produse derivate din el) accentuează senzația de foame. Deci nu numai că te-ngrași dacă mănânci multe dulciuri, dar o să-ți fie și mai foame decât înainte de a le mânca.
În afară de riscul de obezitate, cercetătorii au găsit legături clare între cantitatea de zahăr pe care o mâncăm și incidența crescută a altor boli grave (îmbătrânire precoce, boli cronice de inimă, infarct, chiar și cancer).
Concluzia e una singură: hai să nu mai mâncăm zahăr, dulciuri și prăjituri. Ușor de zis, greu de făcut, mai ales că mulți dintre noi știm din propria experiență că poți deveni dependent de zahăr, ca și când ar fi vorba despre alcool sau droguri.
Ce-i de făcut? Cum să acționezi ca să-ți fie mai ușor să adopți o alimentație sănătoasă și să scapi de blestematul de zahăr? Dacă nu poți apela la nutriționiști sau antrenori care să te sfătuiască, am găsit eu un articol cu niște sfaturi ușor de aplicat și m-am gândit să ți le împărtășesc și ție:
1. Alege cu grijă ce mănânci
Citește cu atenție eticheta produselor ca să înțelegi mai bine ce conțin. Lista ingredientelor îți arată clar ce se găsește în alimentul respectiv. Orice care se termină în „oză” este o formă de zahăr – glucoză, sucroză, fructoză, lactoză, maltoză. Tot zahăr conțin și mierea, melasa, siropul de porumb, de agave sau de orez. Multe dintre sosurile pe care obișnuim să le adăugăm la mâncare (maioneză, ketchup, dressinguri de salată etc.) au și ele zahăr adăugat, așa că ar cam trebui eliminate de pe lista de cumpărături. Mai bine le înlocuim cu produse simple, preparate în casă.
Pasul al doilea este să nu mai pui zahăr în băuturile calde pe care le bei (cafea, ceai, ciocolată caldă) și să fii atent la produsele care au mult zahăr adăugat (cum ar fi batoanele de cereale, inclusiv alea speciale „de slăbit”, iaurtul cu fructe sau pâinea).
2. Cu pași mici spre succes
E greu să renunți la zahăr, mai ales dacă ai o slăbiciune pentru dulciuri. Așa că nu te descuraja când mai calci strâmb. Nu te-ai putut abține și ai gustat dintr-o prăjitură sau ai mâncat o bucățică de ciocolată? Stai liniștit, nu s-a întâmplat nimic iremediabil și n-ai niciun motiv să renunți. Dacă revii a doua zi la dieta ta sănătoasă, încet-încet te vei dezobișnui de pofta de dulciuri și-ți va fi mai ușor să te abții. Bucură-te pentru orice mic succes pe drumul tău spre sănătate și felicită-te că nu te-ai dat bătut din prima.
3. Echilibrează-ți flora intestinală
Deși poate părea ciudat, există din ce în ce mai multe dovezi ştiinţifice că flora intestinală, adică microbii care trăiesc în mod normal în intestinele noastre și ne ajută să digerăm alimentele, ne influențează efectiv comportamentul. Pentru a se înmulți, bacteriile au nevoie de anumite substanțe, așa că ne induc pofta de a mânca unele alimente, în special zahăr, contribuind la apariția obezității, dar și a altor numeroase boli.
Cu cât există un dezechilibru mai mare între microbii „buni” și „răi” din intestin, cu atât mai greu îți va fi să renunți la zahărul din dietă. Ca să obții echilibrul optim, se recomandă să iei suplimente cu probiotice și să mănânci iaurt, kefir sau varză murată.
4. Controlează-ți pofta de mâncare
Când începi să ții un regim de slăbire, nivelul de energie a organismului scade și, în același timp, apare pofta de a mânca ceva dulce.
Una dintre metodele de a controla această tendință este folosirea suplimentelor de crom picolinat, care s-a dovedit că poate reduce foamea și, ca urmare, cantitatea de alimente ingerate.
Doza recomandată este de 1000 mcg/zi.
5. Mănâncă multe proteine
Când te lovește foamea, e greu să reziști tentației de a mânca repede o bucățică de ciocolată sau orice altceva dulce. Un mod eficient de a combate această tendință este să adopți o dietă bogată în proteine.
Alimentele care conțin multe proteine se digeră mai lent, rămân mai mult timp în stomac și te vei simți sătul pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cele mai indicate sunt alimentele bogate în proteine, dar sărace în grăsimi saturate și calorii, cum ar fi: carnea slabă, fructele de mare, fasolea boabe, lintea, ouăle, nucile și semințele.
Un astfel de regim te poate ajuta să-ți controlezi atât apetitul, cât și greutatea.
Vegetarienii sau cei care nu sunt mari iubitori de carne pot recurge la ajutorul pudrelor proteice (cum sunt cele utilizate de culturiști, cu condiția să se folosească produse cât mai sărace în carbohidrați și cu un conținut cât mai mare de proteine), care pot înlocui cu succes una dintre mesele zilei.
Atenție: regimurile hiperproteice pot fi contraindicate pentru cei care au probleme cu ficatul sau cu rinichii. Cel mai bine ar fi să consulți un medic înainte de a adopta o dietă mai drastică.
Pe Smaranda o găsiţi cu totul aici.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Cum arată dieta pentru sănătatea inimii (după cardiologii elvețieni)
De ce ne cade mai mult părul iarna și ce ne recomandă specialiștii
Cel mai prost sfat din nutriție
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.