Când spunem „bibliotecară”, nu știm de ce, ne vine în minte imaginea unei tinere cu un aer autoritar, cu ochelari, tocuri stiletto și fustă creion. Deși cine-a pus piciorul într-o bibliotecă știe că realitatea e cu totul alta… Pentru a înțelege cum s-a ajuns la acest stereotip ar merita să “investigăm” puțin laboratoarele în care a fost creat și accesorizat adecvat modelul “bibliotecarei sexy”, când severă, când inocentă – industria filmelor pentru adulți și cea a modei.
Bibliotecile există de mii de ani și bibliotecarii la fel, însă femeile au intrat în aceste sanctuare abia pe la sfârșitul anilor 1800, când au început să muncească. Doar că la acea vreme erau preferate la angajare femeile de vârsta a doua, care se încadrau în alt stereotip – cel al „domnișoarei bătrâne”, cum scrie Christien Lutz în teza de master “From Old Maids to Action Heroes: Librarians and the Meanings of Librarian Stereotypes”.
Însă nici arătând așa n-au fost prea bine privite și primite, pentru că intelectualii vremii considerau că femeile îi împiedicau să se concentreze la treburile lor importante. În timp, interesul ca tot mai mulți oameni să freventeze bibliotecile a prevalat și așa au apărut primele angajate mai tinere, ca niște “cârlige” de PR, fără ca percepția despre ele să se schimbe în bine.
Carole Lombard și Clark Gable în No Man of Her Own (1932)
Cum biblioteca era un loc rezervat celor instruiți, unde totul se desfășura în liniște și după reguli stricte, ce trebuiau respectate, bibliotecarele purtând uniform de care pomeneam la început – fustă, bluză albă, ochelari -, au căpătat pe dată imaginea autorității ocrotitoare a cărților și a liniștii. Iar de acolo până la puternica sexualizare a imaginii, care s-a dovedit și pe placul bărbaților, dar și al femeilor, n-a mai fost decât un pas.
După un secol de prezență a femeilor printre rafturile cu cărți, în 1992, cineva s-a gândit să culeagă și să analizeze informații despre experiențele sexuale ale angajaților din biblioteci, studiu la care au participat nu mai puțin de 5000 de persoane. 20% mărturiseau că au confundat patul cu biblioteca, contribuind astfel la fetișul bibliotecarei sexy, iar aproape 80% dintre femei fuseseră hărțuite sexual de angajatorii bărbați. Bănuim că în baza stereotipului…
Tot în Statele Unite, 12 bibliotecari adevărați, nu manechine, au decis să schimbe această percepție și au pozat printre cărți, sumar sau chiar complet dezbrăcați, pentru calendarul „Bărbații stivelor”. Domnul Noiembrie a declarat că au dorit „să zgâlțâie puțin stereotipul bibliotecarei care există în conștiința americană de 150 de ani”. La doi ani de la inițiativa lor, nu știm dacă l-au zgâlțâit sau nu, nici dacă au făcut-o în sprijinul colegelor femei ori la concurență cu ele…
Citiţi şi
URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR
Cum arată bătrâneţea cu adevărat
Vrem să ieșim din tipare? Să nu mai cânte cocoșul unde și când vrea el?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.