”Belle”, cel mai recent film al vizionarului regizor japonez Mamoru Hosoda, nominalizat la Oscar pentru ”Mirai”, se lansează în cinematografele din România pe 4 februarie, cu avanpremiere din 29 ianuarie.
Lansarea Belle este prima mare lansare de film anime în cinematografele din România. Filmul va rula în toate cinematografele din țară, multiplexuri și săli de arthouse, atât în varianta originală, în limba japoneză cu subtitrare în limba română, cât și dublat în limba română.
În varianta dublată, Oana Laura Gabriela îi dă voce lui Belle, o frumoasă divă care apare de nicăieri în lumea virtuală U. Alături de ea se află cele două prietene – Hiro (dublată de Dana Rogoz) și Luka (dublată de Aida Economu). Alături de cele trei fete îi regăsim pe Shinobu (dublat de Dragoș Ioniță) și Kamishin (voce: Alex Făiniși).
În Lumea U Bestia (dublată de Ionuț Grama) și Justin (voce: Victor Ion) duc o luptă pentru supremație, în timp ce Belle este din ce în ce mai iubită de către cei 5 miliarde de utilizatori din comunitatea virtuală creată și guvernată de cinci înțelepți numiți Vocile.
Regizorul Mamoru Hosoda, preocupat de viitor și tehnologie, propune în ”Belle” o nouă realitate virtuală, în care fiecare poate deveni ceea ce își dorește să fie. U este comunitatea virtuală creată și guvernată de cinci înțelepți numiți Vocile, cea mai mare organizație virtuală din toate timpurile, în continuă creștere, cu mai mult de 5 miliarde de utilizatori. U folosește ultima tehnologie de partajare corporală prin care utilizatorii se pot relaxa si distra împreună. În lumea U, AS este avatarul fiecărui utilizator. AS este creat automat plecând de la informațiile biometrice personale. U este o altă realitate. AS este un alt tu. O poți lua de la capăt în U, nu și în realitate.
”Belle” spune povestea lui Suzu, o fată timidă de 17 ani ce locuiește alături de tatăl ei într-un sat din Japonia. Într-o zi Suzu decide să-și creeze un cont pe „U”. Devine astfel Belle, o frumoasă cântăreață care se bucură de succes și popularitate. În „U” întâlnește o creatură înfricoșătoare, care locuiește singură într-un castel plutitor, refuzând să lase pe cineva să se apropie sau să explice celorlalți rănile de pe corp. Împreună, cei doi pornesc într-o călătorie plină de aventuri, provocări și iubire, în încercarea de a deveni cine sunt cu adevărat.
Mamoru Hosoda aduce prin ”Belle” un omagiu clasicului ”Frumoasa și Bestia”, plasând povestea celor două personaje în lumea U: ”De când eram mic am admirat povestea din Frumoasa și Bestia. Ceea ce m-a fascinat cu adevărat la această poveste este modul în care valorile păreau a fi inversate în anumite privințe; ceea ce credem că este frumos se dovedește a fi urât, iar ceea ce ar putea părea urât se dovedește a fi frumos pe dinăuntru. În mod similar, odată cu inventarea Internetului, noi, ca oameni, avem versiunea noastră care există în realitate și o altă proiecție care există în online.”
”Belle” vorbește despre nevoia noastră, a tuturor, de a fi văzuți, auziți și admirați prin intermediul rețelelor sociale. În spatele unor avataruri stau oameni adevărați, cu problemele și strigătele lor de ajutor. Tot ce trebuie să facem este să încercăm să le auzim, dincolo de zgomotul din jur.
”Belle” va fi distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn. Programul de avanpremiere îl găsiți aici. Lansarea filmului este susținută de: Cărturești, Miniso, Universitatea Româno-Americană, Epson România și Japanos
Titlu original: Ryû to sobakasu no hime
Titlu internațional: Belle
Titlu România: Belle
2021, Japonia, Franța
Gen: Animație
Regia: Mamoru Hosoda
Distribuția: Kaho Nakamura, Ryô Narita, Shôta Sometani
Limba: Japoneză
Durata: 121 minute
Lansare în România: 4 februarie 2022
Premii:
Cannes Premiere, Festival de Cannes, 2021
Official Competition – Best Film Nominee, London Film Festival, 2021
Official Fantàstic Competition – Best Motion Picture Nominee, Sitges – Catalonian International Film Festival, 2021
***
Vă las mai jos cuvintele pline de emoție ale distribuitorului, Monica Felea.
“Pentru a aduce acest film în cinematografe muncim deja de 4 luni. Am trecut prin toate: dublaj, subtitrări, campanii, obiecte promo, curieri, cutii, plicuri, vămi, stres, schimbări, frică, entuziasm, bucurie, nervi, mulțumire. Noaptea visez Belle, dimineața mă ridic cu greu din pat, dar cu gândul tot acolo. Ne apropiem de final și de ziua aia când am să dorm 12 ore neîntrerupte, e cel mai mare vis al meu. De sâmbătă, Belle se vede în avanpremieră. Sunt câteva sute de bilete deja cumpărate și asta mă umple de speranță.
Am cunoscut un public despre care nu știam că există dar care este minunat. Young adults li se spune acum cică. Elevi, studenți, pasionați de anime sau manga. Sunt absolut minunați, mi-a crescut speranța în viitor odată cu dialogul pe care l-am avut cu ei. Sunt deștepți, buni și sensibili. Altfel, Belle este mai mult decât un film. Este o lume. O lume din care facem toți parte, o lume în care ne dorim să fim apreciați, în care vrem să fim cea mai bună variantă a noastră, să fim iubiți și admirați. O lume în care avem nevoie de ajutorul semenilor noștri și în care, până la final, este minunat să fim ceea ce suntem cu adevărat, fără alte avatare sau imagini create.
Este un film și pentru adulți și pentru copii (de unde și varianta subtitrată și cea dublată) și asta mi se pare minunat, mereu mi-am dorit să avem un film care să se adreseze tuturor și care să ne aducă bucurie și bunătate, să ne ajute să învățăm să ne iubim mai mult.
Și muzică, pentru că fără muzică viața ar fi mult mai tristă.”
Bonus, două comentarii:
“Acum 5 ani raftul de Manga de la Carturesti era mai mic decât cel de comics și eram doar eu și Ioana pe acolo. Acum ocupa un corp întreg și nu ai loc de copii.”
“Fanii manga/anime sunt deosebit de numerosi, de smart si de cultivati. Eu ii ador. Stiu tot, inteleg mult, simt frumos. Pana acum 2-3 ani nu stiam ca exista. Acum ma minunez chiar si eu de mine.”
Vă las câteva informații despre manga și anime.
Manga sunt desenele din cărțile desenate și romanele grafice, în timp ce animeul este forma audio-vizuală sau forma animată a desenelor. Japonia este patria mamă a ambelor fascinante mijloace de poveste.
Termenul manga este format din doua cuvinte japoneze: „man” care inseamna „fantezie” sau „improvizatie” si „ga” care inseamna „poze”. Ilustratiile manga includ o serie de genuri, de la acțiune, aventură și business până la comedie, drame istorice, horror, mister, romance, science fiction și fantezie. În anul 1950, manga a devenit o parte importanta din industria editorială din Japonia și treptat a captat interesul tinerilor și adulților din întreaga lume, în special din Canada, Statele Unite, Franța. Tehnica manga are la baza arta japoneza numita „ukiyo-e”. Treptat, tehnica a fost influențată și de stilurile străine de desenat, în special după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când a trecut printr-o serie de schimbări, iar stilul a fost definit așa cum îl cunoaștem azi. (sursa) (Bezile desenate au ajuns și în România comunistă și erau, alături de rechizite, marea bucurie a copiilor. De atâta răsfoit, că”Pif” şi ”Rahan”erau marfă de contrabandă, se mai rupeau, și atunci le lipeam cu banda adeziva.)
Principalele categorii manga
Este important si de mentionat faptul ca benzile desenate care au la baza tehnica manga se adreseaza unui public larg, iar pentru fiecare categorie de public acestea au o denumire specifica:
● Kodomo – acest tip de benzi desenate este adresat copiilor. Poate fi intalnit si sub denumirea de Kodomomuke anime.
● Shōjo (shoujo manga) – este destinat publicului feminin, cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani. De altfel, termenul shōjo inseamna fata tanara.
● Shōnen – este adresat baietilor adolescenti, cu varsta pana in 15-16 ani.
● Josei/Redisu/Redikomi – este destinat in special adolescentelor sau femeilor adulte (18-30 de ani).
● Seinen – este destinat barbatilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani.
Ilustrațiile manga sunt, de regulă, publicate în alb-negru, însă pot fi întâlnite și ca imagini colorate. Benzile desenate sunt printate în reviste și conțin o serie de povești, care pot fi continuate de-a lungul mai multor serii de reviste. Dacă poveștile manga sunt populare, adesea sunt adaptate ca anime, echivalentul desenelor animate japoneze.
Citiţi şi
Weekendul acesta va avea loc cea de-a IX-a ediție ASIA Fest, în Parcul Național din București
Frumoasa iubește bestia doar în poveste?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.