Basarabia NU e România

6 September 2014

Și nu, nu contează cui nu îi convine textul. Am văzut scris la metrou contrariul și mă grăbesc să contrazic.

Cristina StavriAm fost acolo și am simțit pe pielea mea că nu e așa cum se pretinde. În România, doar prietenii sunt ospitalieri și cuviincioși. Acolo, și chelnerii. Nu mai zic de cunoștințele care se trezesc la 6 dimineața și vin să te conducă prin tot orașul, apoi îți oferă cazare. Oferă, da? Adică fără să se gândească la bani. Deși după cum știm, nu sunt cel mai bogat (financiar) neam de pe pământ.

Pentru că noi, aici, suntem stricați ca ceasurile care merg, dar arată altă oră. Inima arată spre iubire, dar trebuința arată spre bani. Și nu, noi, românii, nu prea știm să le facem pe amândouă.

În România, ne grăbim fără rost, facem promisiuni știind că le vom încălca, nu salutăm străini și în nici un caz nu ne ajutăm între noi.

Acolo? Există bomboanele Bucuria. Singurele bomboane care au gust de acasă. Care au gust de mâini de mamă. Care te bucură.

Accentul lor? Cel mai dulce grai pe care îl poți auzi. Ne întreabă o chelneriță, când noi întrebam ce e bun de mâncare: “iubiîți oriezul?”. Nu, dar îți iubim dulcele grai care te mângâie pe timpane, așa că vrem. Dă-ne tot ce ai. Vom iubi, cu siguranță, orice ne dai cu drag.

Basarabeanca

Bunică-mea se numea Eugenia. Mie mi-a luat o viață să aflu că motivul pentru care mereu mă întâmpina cu drag și bucurie, motivul pentru care mereu, de cum ajungeam în casa ei, făcea plăcinte și colțunași, special pentru mine!, era că de fapt, la botez, o chema Evghenia. Abia la botezul românilor și-a pierdut o parte din bunătate și nici atunci dulceața vorbei.

“Mai stai oleacă.” Așa zicea bunică-mea și niciodată nu m-am simțit presată să plec. Întotdeauna însă m-am simțit presată să mă duc la ea. Mereu primeam o vorba caldă și bună, mereu, iarna, focul duduia în sobă. Probabil căuta ea, bunică-mea, căldura pierdută la graniță.

Am auzit că e urât Chișinăul. Și nu că-mi plac tiradele despre autocunoaștere, dar, oameni cărora nu vă place, nu mai bine căutați prin voi? Poate că voi v-ați pierdut frumosul, pentru că urât, acolo, eu nu am văzut.

Și iar, Basarabia NU e România. Acolo nu e atâta părăsire și atâta gol. Eu m-am întors plină de frumos după doar două zile. În rusă sau în moldovenească, oamenii de acolo știu să te mângâie fără să ceri. Să te îndrume chiar de nu ești pierdut.

Nu știu rusă, dar pentru ei voi învăța, pentru ei care au fost atât de bătuți de soartă încât se spune că și-au pierdut identitatea. Eu nu asta am văzut. Eu am văzut oameni demni, mândri, dar BUNI și respectuoși. Fără să creadă că acordând respect se pierd pe ei. Îmbogățind atmosfera cu calmul și răbdarea lor. Cu frumusețea și fair play-ul de care dau mereu dovadă.

Poate că sunt subiectivă și repetitivă, dar reiterez: Basarabia NU e România. Cel puțin nu cea de azi. E un tărâm mult mai frumos.



Citiţi şi

Mama – în rolul principal al Eroului

Alegem Europa sau ieșim din civilizație

Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Danut / 27 October 2016 19:46

    Idilic articolul despre ospitalitatea basarabeana. Eu am crescut la Husi, la 15 km de granita cu Rep Moldova, dar nu am trecut pana la 20 de ani, desi ma intrebam mereu oare ce o fi dincolo. Prima mea experienta la trecerea granitei prin anii ’90 a fost … m-a jefuit vamesul basarabean la Ungheni, pe mine si pe sora mea, ne-au perchizitionat corporal si ne-au confiscat toti banii, pentru ca noi eram singurii din tot trenul fara sarsanale de marfa de vandut. Avem bani adunati cu greu din bursa mea amarata de student si schimbati in ruble in piata in Iasi, de la comerciantii basarabeni, ca sa cumpar un calculator din Chisinau de la un prieten pe care voiam sa-l vizitez. Motivul vamesului: este ilegal sa avem la noi ruble, mi-a fluturat un proces verbal in rusa, pe care nu l-am inteles. – Dar imi trebuie bani intr-o tara straina. – Sa iti dea cei la care te duci. Si daca aveai lei la tine, ti-i confiscam si pe aia. Nu mai aveam nici bani sa ma intorc acasa. Am jurat sa nu mai calc pe acolo inca 10 ani. Dupa facultate, am plecat in USA. Mi-au trebuit 20 de ani sa am curajul sa trec granita din nou, sa vizitez Chisinaul, drumurile cu gropi (nu ca Romania ar fi fost mai bine pe atunci), sa vad saracia de la sate si ce a facut imperiul sovietic exportator de comunism si mizerie.

    Reply
  2. Alexandru / 27 October 2016 19:19

    Draguto se vede de departe ca traiesti sau ai trait intr-un spatiu restrans, atat in Romania cat si in Moldova.Nu caracteriza oamenii dupa ce vezi in curtea ta, orice natie are lucruri bune si rele,are oameni si rai, nu orice uscatura poate fi un elemet definitoriu pentru a caracteriza un popor Consider ca parerea ta este superficiala si extrem de subiectiva. Multi avem sobe acasa si bunici care nu cred ca viseaza sa invete limba rusa.

    Reply
  3. Scorilio / 26 October 2016 20:50

    Eu va contrazic total! Am fost acolo saptamana trecuta si chiar nu m-am simtit deloc prins de ,, ospitalitatea ” basarabeana ba din contra ! Ce-i drept am fost si-n zona de nord a republicii unde se stie ca-i mai rusofona . La tot pasu’ numai priviri rautacioase lumea ne raspundea rastit si grosolan . In Moldova romaneasca nu vei vedea asa ceva ! Incearca a-si arata o superioritate fata de romani pe care eu unu’ sincer chiar n-o inteleg …

    Reply
  4. Meith / 25 October 2016 2:01

    Doar ca si chestie… limba voastra moldoveneasca… e oleaca romaneasca. Si daca tot aveti o problema cu tot ce se face in Romania..de ce p*** mea mai veniti aici la studii si alte chestii? Nu va place caminul pe gratis? Nu va priesc studiile oferite gratis ? Nu va plac locurile speciale facute pentru voi ? Cei ca tine …doar faceti o favoare lumii si stati acolo in “Modvova” voastra si faceti hora cu rusii.
    Poate Romania nu mai este ce a fost odata dar lasand departe coruptia inca e o tara care care multe de oferit si care va avea intodeauna. Printre singurele locuri din lume care are mare, munti, campii tot ce iti poti dori. Plus multe locuri turistice cunoscute la nivel planetar ( ex: nu cred ca exista persoana care sa nu fi auzit de Dracula )
    Da .. Basarabia nu e Romania, in sfarsit o problema in minus.

    Reply
  5. Ghimpu / 24 October 2016 19:35

    Basarabean e persoana din trecut la fel ca si Om Sovietic.
    Persoana care a fost pierdut in trecut…

    Reply
  6. madalina / 24 October 2016 19:22

    Mda, dragut articolul dar din pacate departe de a fi adevarat. In Moldova de mult oamenii nu sunt ospitalieri, iar strainii nu iti mai zambesc pe strada, nimeni nu ureaza o zi buna dupa ce ai trecut pe acolo si majoritatea sunt posomorati si batuti de soarta. Sunt in Romania, si chiar acum jumatate de ora am fost la dentist, si vai ce dragut s-a comportat oamul cu mine vaznd ca tremur toata. Da, in 2 ani de cand sunt aici am avut si conflicte cu unii romani mai xenofobi din fire, dar mereu am ridicat capul in sus, fiindca cat de grea ar fi situatia, daptul ca m-am nascut in Moldova, m-a invatat sa ma ridic si sa merg mai departe. SI din pacate asta e partea cea mai frumoasa a Basarabiei.

    Reply
  7. George / 24 October 2016 18:52

    Dragilor.as vrea să fac câteva remarci desprinse din propriile trăiri în Moldova în decursul a 4 ani care i-am petrecut acolo.Corect ar fi să ne spunem părerea după ce am stat acolo printre străini nu la rude.Acei așa zisi moldoveni mărinimosi în ghilimele , recunosc destui de majoritari ca ne apostrofau si ne trimeteau la noi în țară ,dar stateau la coada in Romania la pașapoarte si buletine .Vameșii si milițienii cinstiți care cautau la orice pas să ne jumule de bani invocând diverse nereguli .Acei care stiau românește Dar se făceau ca nu înțeleg și vorbeau în rusă .Acei care spuneau destul de des ce le trebuie lor România .Acum stai si ma întreb ,nouă ce ne trebuie Moldova …

    Reply
  8. Vladimir / 24 October 2016 13:47

    Sunt basarabean, sunt roman, stiu rusa si o mare parte a vietii am trait in Chisinau. Mi se pare un articol dragut, dar, cum zic americanii, too good to be true. As vrea sa luam pe rand cateva aspecte, care raman ignorate:
    – mereu se incearca o raportare – cat de roman este dialectul basarabean, plin de rusizme; cat de romani sunt oamenii, o mare parte din care vor sa traiasca cu Rusia; cat de romani sunt cei care traiesc in mizerie si saracie, dar se dau mari si tari (aroganta basarabeana);
    – mereu se invoca ca basarabenii nu sunt atat de entuziasmati de unire – doar cca 10-15% din populatie sunt unionisti “din talpa”, restul fiind mai sceptici;
    – mereu se ia drept exemplu cel mai rau reprezentant basarabean sau roman pentru a scoate in evidenta diferentele. Si cam cu asta se merge ultimii 4-6 ani incoace – gasim ce ne face diferiti si inchidem ochii la milionul de lucruri prin care suntem similari.

    Sa zicem lucrurilor pe nume:
    – in ultimele 2 secole am fost impreuna doar 22 ani! Din 1918 pana 1940. Atat! Din 1812 Basarabia a fost incorporata in imperiul rus, ceea ce inseamna 182 de influenta rusa. Mie imi pare miracol ca romana se mai vorbeste. Si ca mai sunt cei care sa creada ca Basarabia e Romania;
    – economic Basarabia a fost ruinata duna destramarea URSS. Dependenta de supply chain extern, cat si capacitatile mult prea mari de productie au destramat acea industrie care era. Prin contrast, Ceausescu a construit o industrie care se baza in mare parte pe resursele interne si piata interna;
    – cultural – e o catastrofa in Basarabia. Nu fiindca oamenii nu vorbesc bine romana; nu vorbesc bine nicio limba. Fiindca in ultimii 15 ani educatia in afara Chisinaului a decazut foarte mult, iar multi copii au crescut fara parintii, care au plecat sa castige banul prin Italii, Spanii si Grecii.

    Daca sa fac o concluzie in baza postarii si ceea ce am scris mai sus – momentan Basarabia NU e Romania prin prisma decalajului economic, cultural, dar si a unui dialog inter-populatii. S-au facut multe lucruri extraordinare pentru a construi poduri intre noi – bursele pentru studentii in Romania, redobandirea cetateniilor, sustinerea politica si ideologica. Totodata ramane foarte mult de lucru la mentalitatea omului mediocru pe ambele maluri ale Prutului. Iar aici conteaza sa fie o abordare pragmatica, nu romantica.

    Reply
  9. Andrei / 24 October 2016 8:43

    As dori sa spun si eu ceva … Sunt student,fac o facultate la Galati si asadar am avut mult de-a face cu basarabeni.Vreau ca inainte de toate sa spun ca sunt din regiunea Moldova a tarii noastre deoarece vreau ca lumea sa nu creada ca am ceva cu basarabenii sau romanii… Pentru ca in ultimii 4 ani am tot stat printre basarabeni vreau sa-mi rezerv dreptul de a spune ca basarabia ca teritoriu da ne apartine dar oamenii de acolo nu mai apartin de nici-o tara, si asta nu din cauza lor ci din cauza regimului rus ca mereu a incercat sa lase acest neam fara identitate prin diferite modalitati gen scoaterea limbii romane din scoli si introducerea limbii “moldovenesti” in care existau asa-zise cuvinte gen “gatlegau” acesta fiind cravata. Problema cea mai mare este ca acest neam isi scoate la iveala aceste frustrari prin violenta,unde erau moldoveni era mereu cate-o lupta si un scandal. Iar limba nu mai e un grai dulce cum spune autorul acestui articol e un conglomerat de limbi din moment ce ei folosesc aproape la fiecare sfarsit de propozitie acea interjectie sau ce o fi pt ca nu o pot traduce “blea” si multe alte cuvinte care nu au treaba cu limba romana sau un grai al limbii romane.vreau sa se inteleaga ca nu “bag in aceeasi oala” pe toti basarabenii, sunt si o multime de oameni minunati acolo dar din ce am observat majoritatea sunt asa cum am spus mai sus. Pot spune lucrurile astea deoarece am si o alta situatie cu care pot face o comparatie, ma refer la situatia romanilor din Cernauti si celelalte localitati de peste granita ce apartin Ucrainei acum . Probabil ca nici unul din cei care o lasat un comentariu aici nu stiu ca acolo populatia romana nu s-a lasat asimilata de poporul ucrainean si ca acolo de ziua nationala a Romaniei oamenii se urca pe primarii si alte institutii ale statului si ancoreaza steagul Romaniei. Se intampla asta in Moldova ? Ganditi-va si cand o sa se intample lucruri de genul asta in Republica atunci chiar va avea rost sa facem aceasta unire penteu ca va spun o mana de oameni din moldova doresc aceasta unire , drept dovada am ajuns la acest post accesand un link postat de un baiat din Moldova si observati ca titlul este “Basarabia nu e Romania”. Multumesc !

    Reply
    • Ionut Iancu / 24 October 2016 12:51

      Pentru cei care spun ca romanii din Rep. Moldova nu doresc unirea: https://www.youtube.com/watch?v=XUN4XfFjMvk

      Reply
    • basarabu / 24 October 2016 20:23

      Bre, cine-ti da tie dreptul sa zii ” am observat majoritatea sunt asa cum am spus mai sus.”???? Pai uite, aceasta bucata de pamant a surpavetuit tuturor cotropitorilosi si-au pastrat ce au pastrat…. Si daca zic “bllea”, asta nu zice fiecare, cum se intampla acum in Bucuresti, fiecare zice “fuck” ….
      Tu, traieste 200 ani cu Turcii, apoi vreo 50 cu rusii, si inca tot atata….Apoi voi vedea ce vei canta……Neghiobule!

      Reply
      • Andrei / 25 October 2016 8:10

        Basarabu oare esti basarabean ? Cu siguranta da si se pare ca ceea ce am scris te-a deranjat, probabil te aflii in partea aia de mai sus . eu am scris acolo destul de clar ca nu bag pe toata lumea in aceeasi oala dar se pare ca te-ai simtit in oala . si dreptul de a observa ceva si a trage niste concluzii il am din nastere. Dar probabil ca inca esti obisnuit sa te porti ca in moldova si sa sari la gatul omului. Am un prieten moldovean care a ramas surprins ca in Romania nu ne batem pentru fete … Lui i se parea foarte normal si spunea ca daca doi baieti au o problema se intalnesc se bat si dupa “tat narmal”, apoi nu intelegea de ce daca doi oameni se injura nu se si bat . majoritatea si o zic cu mana pe inima sunt barbari chiar sunt . imi pare rau daca te-ai simtit cumva dar daca esti in oala ma bucur daca te simti aiurea ca poate asa te vei schimba.

    • Anatolie / 25 October 2016 2:13

      ei nu iteleg ca ce mai mare parte din Moldoveni nici o data nu au itrat in Romaniea si din clasa 1 li se baga in cap ca Moldova e o alta natiune. si asta se repeta din 1940 si toti directori de firme de itreprinderi si fabrici erau Rusi si daca nu stiai Rusa trebuea sa speli podelile sau la incarcat descarcat cele mai proaste .si ear mai bine de 50% 70% au fost cel putin o data in Rusiea la lucru .si cum voi ati crede cind timp de 70 de ani mereu sati repede ca tu esti si ai fost Moldovan si nu Romin .Mare parte sunt pariti si bunei care sau nascut dupa 1940 pentru ei acesta a fost adevaru ei sunt prea batrini ca sai mai inteleaga adevaru .pentru ca Rusiea a dus a sa opolitica aici ca noi sa va consideram dusmani . da generatile noi care sau nascut dupa 1980 peste 60-70 la suta sunt pentru unire .daca ati intelege ca si Romaniea pina acum 2007-2009 ainceput sa ne bage in seama voi tot ati avut o gramada de probleme si toata tema asta a deschiso BASECU nu se stie care va fi situati si mai departe daca dispare Basescu din politica .asa ca nui nici o diferenta Romani sau Moldoveni .la o cearta si intro familie se fac in tot felu da cind se termina cearta tre sa ne aducem amite ca suntem si Frati

      Reply
  10. Gheorghe / 23 October 2016 23:09

    tovarășe autor, România NU e București.
    În țara asta există oameni inimoși, care nu pun banii pe primul loc, cum fac bucureștenii. București înseamnă doar 10% din populație.
    Dacă vrei oameni buni, caută în afara capitalei, mai ales în Moldova de la vest de Prut.

    Reply
  11. Cristina / 23 October 2016 22:51

    Ai trintit-o cu limba moldoveneasca, ti-ai anulat tot articolul. Si decat sa inveti rusa mai bine te uiti cum ne luptam zilnic sa vorbim romana. Inca o data ne dai cu palma peste fata.

    Reply
  12. Andrei / 23 October 2016 18:14

    Sunt originar din Basarabia, dar nu vreau să elogiez basarabenii sau să „huiduiesc” pe români, nici invers; vreau să fac apel la raţiune, la bun simţ. Noi şi aşa suntem puţini, Domnilor!!! Cât o să mai trăim cu iluzia că suntem unii mai „buni” decât alţii, de o manieră care ne dezbină şi ne… risipim în istorie; efectiv ca nişte sinucigaşi. Ce avem de câştigat din asta, decât slăbiciune în faţa ne-amicilor? Noi de facto suntem deja o naţiune în proces intens de integrare, prin deţinere de cetăţenie, iar re-integrarea de jure chiar de mai durează, e o chestie de timp. Depinde, totuşi, de noi, de inteligenţa noastră dacă vom reuşi. Sunt o sumedenie de „factori” şi din Est şi din Vest care ne vor dezbinaţi, şi astfel de articole doar le oferă „lauri” celor care ne vor rău; ne încurcă mult nouă la toţi, de pe ambele maluri ale Prutului. Haideţi să discutăm ceva cu adevărat inteligent şi edificator, în dimensiuni mai mari şi mai chibzuite decât atât.

    Reply
  13. Bombonica / 18 October 2016 11:06

    Draga mea, daca tu spui ca Basarabia nu e Romania inseamna ca reduci la 0 toata istoria, toate bataiile de vreo 6-700 de ani incoace.faptul ca ei nu sunt asa stresati ca romanii, poate ar trebui sa iti dea de gandit.am spus tot timpul si o repet, relaxul asta vine din faptul ca ei sunt cu doua fete.una catre Russia, una catre Romania.fara Romania nu ar avea access spre Europa, fara Russia nu ar avea access spre Asia…inainte sa te bucuri de bunatatea lor, da un ochi pe istoria, pe numarul basarabenilor cu cetatenie romaneasca (cred ca sunt mai mult de 50%) si pe cat sunt ei de draguti cand ii intalneste prin Europa(cand uita cu ce pasaport au ajuns la Roma, Paris sau Londra si se cred rusi).asta asa in doua cuvinte…cine sunt basarabenilor.in concluzie, sigur nu ai vazut basarabean in Europa sau in Romania, sa vezi acolo ce “draguti” sunt!cat despre moldoveneasca lor, s-a scris deja mai sus.cat despre femeile basarabence care “se aciuiesc pe langa casa bonului”, nu mai vorbesc! Si da, te poti muta acolo,. Poti sa scrii de acolo.Nu sunt rea sa stii, doar nu imi plac falsii, impocritii sau profitorii, nu ma refer la tine, ma refer la ei!

    Reply
  14. Andrei / 2 November 2014 11:09

    Domnișoară, am fost și eu pe acolo de foarte multe ori și sunt întru totul de acord cu tine. Atât doar că… limba moldovenească nu există! Vorbind despre o limbă moldovenească ca despre o limbă aparte, nu facem altceva decât să întreținem un fals istoric și identitar, menținând acel statut de ,,bătuți de soartă” despre care povesteai mai sus.
    În rest, numai de bine. Poate că noi, românii de aici, ar trebui să mergem cuminți pe acolo și să luăm ceva învățăminte.

    Reply
  15. Maria / 7 September 2014 10:55

    Pai daca acolo e asa frumos si aici e asa urat, de ce te-ai mai intors? 🙂

    Reply
    • Lilith / 18 October 2016 9:33

      Răspunsul tau,Maria,e unul tipic romanesc.Poate din motive de acest gen a scris articolul.Iti scapă,intentionat sau nu,esenta.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro