Bărbaţii frumoşi câştigă

31 January 2012

Atunci când își creează un cont pe rețelele de socializare, orice femeie caută să-și pună poze cât mai reprezentative, mai sexy, chiar dacă uneori aceste imagini sunt cam departe de realitate. Sintagma „un bărbat trebuie să fie mai frumos decât dracu’”, funcționează și în mediul virtual, astfel că, reprezentanții sexului tare nu prea țin la imaginile lor de profil.

Un studiu recent arată că o femeie poate determina nivelul de  atractivitate al uni bărbat bazându-se numai pe descrierea acestuia de sub poza de profil. Dar nu întotdeauna e și adevărat ceea ce scrie acolo! Diferența dintre real și virtual e uneori imensă.

Pentru a te face plăcut, atât în lumea virtuală cât și în cea reală, ar trebui să scoți în evidență trăsături care să te avantajeze, iar în mediul virtual există nenumărate trucuri care să te poată face să realizezi asta. Anonimitatea îți dă prilejul de a te juca, de a minți, legat de cine și cum ești, și totodată te poți retrage ușor de la rolul pe care ți l-ai asumat la început. Dar oare trăsăturile tale din viața virtuală nu sunt diferite de cele pe care le ai în viața reală? Atunci când simți nevoia să minți pe Internet nu faci același lucru și cu prietenii sau colegii de la birou? Când ești într-o societate reală e mai greu să te retragi dintr-o discuție. În online e simplu: dai „close” și dacă ești întrebat ulterior poți să te fofilezi ușor și să zici că „ți-a picat netul” sau s-a întrerupt curentul.

Rebecca J. Brand, psiholog și profesor la Universitatea Villanova, a făcut un studiu pe 50 de femei, cărora le-a cerut să analizeze 100 de profiluri online ale unor bărbați cu vârste cuprinse între 22 si 25 de ani, având conturi pe site-uri de socializare. Femeilor le-au fost arătate separat fotografiile și profilurile bărbaților, apoi au fost rugate sa le judece din punct de vedere al unor aspecte legate de încredere, simț al umorului, masculinitate și atractivitate. Au fost aleși, bineînțeles, bărbații care arătau bine! (Nu m-ar mira ca printre subiecți să nu fi fost „scăpați” intenționat și câțiva pușcăriași cu mutră de Banderas sau Brad Pitt!)

Ideea potrivit căreia oamenii atractivi au un avantaj în fața celor care arată mai degrabă comun, nu este nouă: s-a demonstrat că persoanele atrăgătoare câștigă mai mulți bani, iar rezultatele unui studiu realizat în anul 2010, aparținându-i lui Timothy Judge, Doctorand la Universitatea din Florida, sugerează faptul că totul se reduce în cele din urmă la nivelul de încredere. Echipa sa de cercetători a analizat datele pe baza unui studiu al problemelor legate de sănătate și viață, al celor de la Harvard – studiu realizat la nivel național pe 191 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 25 și peste 75 de ani.

Iată și concluzia: „indiferent cât de mult ar conta inteligența, sentimentul de încredere în sine al unei persoane este amplificat de cât de atractivă este, iar efectul este un salariu mai mare.”

Totuși, întâlnirile online au devenit o minciună instituționalizată. Chiar și în cazul unei socializări obișnuite, sentimentul perfid al decepției este dominant, având la bază toate detaliile mult prea anonime. Acest lucru dăunează încrederii în sine, sentimentului dragostei și ceea ce este și mai rău, nevoii noastre de a interacționa cu alți oameni, fără a ne lovi de avataruri, id-uri sau click-uri de mouse.



Citiţi şi

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Comunicarea în cuplu este cheia unei relații sănătoase

De ce ești singură, Iulia?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Belle d”Imagination / 1 February 2012 12:36

    Frumuseţea aşa cum o percepe ochiul e dată de anumite simetrii şi proporţii între părţile componente ale feţei, ale trupului.
    Aceste echilibre sunt mai degrabă expresia unui om sănătos decât a unuia frumos, totuşi frumuseţea ţine şi de educaţie.

    Dar victorienii n-au avut minte, au pus semnul egal între frumos şi virtuos/ bun / nobil etc., asociind tot ce e negativ cu urâtul. În acelaşi trend, media promovează oamenii frumoşi. De la Woody Allen încoace, câţi bărbaţi cu adevărat urâţi aţi văzut prin filme în calitate de personaje principale?
    (Şi cu toate astea, Michelangelo a fost slut de-a binelea, nici Gallileo, nici Da Vinci n-au fost cine ştie ce frumuseţi, Moise a avut un oarecare handicap şi aşa mai departe. Lumea totuşi e propulsată de urâţi, dar preferăm să nu-i vedem şi să ne concentrăm asupra idealurilor de frumuseţe.)

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro