Bărbaţii aleg întotdeauna pe cine au ei chef. Şi se vor alege întotdeauna cu cine au ele chef

8 December 2021

Am citit de curând, în online, cugetarea unei femei-psiholog (ce altceva?) adresată bărbatului. Acestuia i se explicau simplu, ca pentru tălâmbi, următoarele „adevăruri” de la colțul blocului, respectiv să accepte că:

  • dacă alege o femeie cu carieră, ea s-ar putea să nu se descurce singură cu treburile casnice;
  • dacă alege o casnică să aibă grijă de el și de gospodărie, ea s-ar putea să nu câștige bani ;
  • dacă alege o femeie ascultătoare, ea depinde de el și trebuie să aibă grijă de toate nevoile ei;
  • dacă se decide să fie cu o femeie puternică, ea este o persoană dură și are propria ei părere;
  • dacă alege o femeie preocupată non-stop doar să arate bine, asta implică cheluieli mari pentru bugetul lui;
  • dacă se hotărăște să fie cu o femeie de succes, ea vine cu o reputație si are propriile obiective si alte priorități.

N-are sens să adaug cât de bine primită a fost înțelepciunea de mai sus. De femei.

Numai că, prin asemenea simplificări, femeile care subscriu la astfel de bazaconii își fac singure un imens deserviciu, pornind de la acela că nicio femeie nu poate fi redusă exclusiv la o tipologie banală, nu e doar femeie de carieră, ori casnică, ori puternică, ori o frumusețe narcisistică… majoritatea femeilor bifează mai multe căsuțe…

Apoi, nu pricep în ruptul capului de ce o femeie de carieră nu s-ar descurca singură cu treburile casei. De unde ideea că ea, spre deosebire de femeia care nu e de carieră, nu poate să mai facă față provocărilor casnice? Bucătăria și cariera implică abilități incompatibile? Din clipa în care a început să avanseze profesional, a uitat să dea cu aspiratorul? Are RAM-ul atât de mic că nu poate stoca mai multe deprinderi simultan? O carieră nu poate fi de succes dacă nu șterge și mobila de praf? E degradată la serviciu dacă se află? Își pierde talentele care i-au înlesnit ascensiunea la job? Și, sincer, până să-l cunoască pe el, cum se descurca? Avea femeie de serviciu? Sau se descurca când era singură, însă e complet depășită într-o relație? Păi, și-a luat un trântor cumva? Atunci, să se spele pe cap cu el! Nu i l-a băgat nimeni pe gât! Ori așteaptă ca doar el să spele vasele, fiindcă ea are carieră? Dar el nu are? Așadar, și-a luat un casnic până la urmă? Și mai e și trântor? Fir-ar, cât ghinion să ai?

Demi Moore și Bruce Willis, ©Peter Lindbergh, 1996

Și oare femeia de serviciu, după ce face curat în trei case, se mai descurcă singură și acasă la ea? Sau, întrucât asta îi este cariera, pentru treburile casnice a angajat, la rându-i, o femeie de serviciu? App, ea poate intra în categoria femeilor puternice? Dar o vânzătoare la Sephora sau Lidl? O educatoare, dacă toată viața rămâne educatoare, înseamnă că n-are ambiții și succes în viață?

Dacă o femeie e casnică, faptul că nu câștigă bani, fiindcă se ocupă de gospodărie, nu e subînțeles? Sunt bărbați care-și țin soția acasă așteptându-se, totodată, ca ea să încaseze un venit substanțial din curățenia făcută în dormitorul lui? E posibil ca bărbatul să fie șocat aflând că nu se va întâmpla? Sau e posibil să fie doar imbecil având asemenea așteptări?

Altceva, de ce o femeie ascultătoare ar depinde de bărbat? Și ce naiba înseamnă asta? Că e docilă și, emoțional, e ca o cârpă cu care el șterge pe jos? Mă rog… asta o face incapabilă să fie pe picioarele ei? Obediența îi șterge această trăsătură? Căci, dacă suntem onești, multe femei de succes, puternice, de carieră etc. s-au intersectat, măcar o dată, cu un bărbat care le-a făcut să-și piardă mințile în asemenea măsură încât aceia, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, au putut să facă ce voiau din ele. Cu toate astea, pare că s-au descurcat în continuare în viață. Fără el.

Și ce spuneți de femeile preocupate doar să arate bine? Ele, cică, implică cheltuieli mari pentru barosan. Ăsta e motiv să-l plângi pe fraier de milă? Dacă e prost, oricum nu-și va da seama. Problema e că multe maimuțici, dintre cele obsedate să fie frumy și atât, cu nimic în cap în afara unui bol cu tărâțe, au un stil de viață mai luxos decât al multor femei de carieră. Asta înseamnă că maimuțicile sunt femei de succes, că au un caracter puternic și că iubi care le ține-n puf s-ar preocupa de țelurile și prioritățile lor? Și care ar fi acelea, în afară de a-și conserva stilul de viață pe care deja îl au și de a-l ține pe fraier în mreje (ori, dacă nu pe el, pe altul asemănător)?

De asemenea, nu pricep ideea cu bărbatul care se hotărăște să aibă o femeie de succes… cumva ține doar de el? Ea n-are niciun cuvânt de zis? Femeia de succes stă cocoțată cuminte într-o vitrină Forbes, rugându-se disperată ca vreun hăndrălău să se îndure și s-o aleagă? Așa, țaca-paca? Apare pețitorul, o studiază năzuros, îi face semn să coboare din vitrină și-o ia acasă? Dar unde se crede, în districtul roșu din Amsterdam? ”Da, aș dori să încerc femeia de succes, să văd ce-i poate pielea. Desigur, e o provocare, căci pare mai greu de manevrat decât casnica & docila, bașca are și o reputație, ba, din ce am citit pe net, ar avea și ceva priorități în viață, cic-ar urmări și niște obiective, încă nu m-am dumirit de care… mă rog, eu sunt optimist, sper să ne înțelegem.”

Nu s-a luat în calcul posibilitatea (minoră, e drept) că poate femeia de succes nu-l bagă-n seamă pe papițoi?

Nu, se pare că nu…

O altă chestiune ignorată în expunerile puerile de tipul ăsta e că bărbatul rar percepe femeia în imagini șablonarde (ca pe o gospodină, o tipă docilă, de carieră șamd). El nu vede eticheta, vede femeia, dacă-i place ori ba și, dacă-i place, sigur nu dă doi bani pe sfaturile şi statusurile de pe Facebook. N-ai să vezi bărbat cu capul pe umeri că stă cu o tipă doar că știe să gătească tocană de pipote, îi calcă pijamaua sau îi aprobă spusele. Astea-s tâmpenii. Dacă analizează superficial o femeie și se oprește asupra ambalajului, e fiindcă și ea face la fel. Că, dup-aia, unul, altul realizează că s-a fript, c’est la vie. Lumea, la unison, practică jocul dublu al aparențelor. Măștile sunt mai accesibile decât ce se află îndărătul lor. Uneori, nici noi nu știm că purtăm măști și le confundăm cu chipul nostru real. În plus, totul e relativ și volatil, depinde de perspectivă și de circumstanțe (valabil inclusiv pentru noțiunile de carieră, frumusețe, obediență, caracter puternic, obiective și priorități).

Multe femei obișnuite sunt, în situații similare, mai puternice și au păreri despre viață mai clar conturate decât cele cu o carieră fulminantă, multor femei de succes le lipsește distincția, farmecul și sensibilitatea unei femei cu un job oarecare și destule femei independente și dure sunt mai obediente decât o casnică.

Aşa că bărbaţii vor alege întotdeauna pe cine au ei chef.

Şi se vor alege întotdeauna cu cine au ele chef.

Toate articolele lui Mihnea, aici.

Mihnea există virtual doar AICI

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

A fost odată o femeie

Eu cu cine votez?

“Apreciez tot mai mult femeile trecute de 40 de ani”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro