Bărbați care bat femei și cred că nu e greșit

1 November 2020

O femeie tânără spunea după ce a apărut știrea cu moartea lui Sean Connery, 90 de ani, că nu i-a plăcut niciodată de cel mai iubit James Bond pentru că… lovea femeile.

Haideți să ne uităm cu ochii de azi la normalitatea misoginismului acelor vremuri nu chiar atât de îndepărtate.

Era noiembrie 1965, Sean Connery în revista Playboy

“Nu cred că e ceva cu adevărat greșit în a lovi o femeie – totuși nu recomand s-o faci în același fel în care ai lovi un bărbat. O palmă e justificată, dacă toate alternativele eșuează.”

În 1987, Sean Connery de vorbă cu Barbara Walters

Barbara Walters: Ai spus într-un interviu că nu e cel mai rău lucru să pălmuiești o femie. Că e bine să o lovești cu palma, nu cu pumnul. Îți amintești?

Sean Connery: Da. Și nu mi-am schimbat părerea. Deloc.

BW: Crezi că e bine să lovești o femeie?

SC: Nu cred că e bine.

BW: Crezi că e rău?

SC: Nu cred că e atât de rău. Cred că depinde în totalitate de împrejurări și… dacă o merită.

BW: Cum… o merită?

SC: Dacă ai încercat orice altceva… femeile sunt bune la asta, femeile nu pot lăsa lucrurile așa cum sunt, vor să aibă ultimul cuvânt, le dai ultimul cuvânt, dar nu sunt fericite cu ultimul cuvânt, îl mai spun o dată… se ajunge într-o situație provocatoare și atunci cred că e absolut corect.

Între 1962 și 1973, Connery, deja Bond, James Bond, agentul 007, a fost însurat cu actrița australiană Diane Cilento, care mai târziu l-a acuzat în autobiografia ei că a abuzat-o fizic și mental. Connery a negat.

Cu a doua nevastă, Micheline Roquebrune, franțuzoaica minionă prin venele căreia curgea și sânge marocan, cu care Sean a început o pasională aventură în martie 1972 (cât încă era însurat), nu știm dacă a fost violent, dar se pare că infidelități au mai fost.

Franțuzoaica a rezistat. Iar el și-a păstrat părerea neclintită încă 19 ani.

Abia în 2006…

Connery și-a schimbat poziția și a declarat că e greșit să lovești femeile. Avea 76 de ani. Mult prea târziu și a influențat prea puțin opinia publică.

Și ca să înțelegeți și mai bine cum era lumea cu zeci de ani înainte de mișcarea #metoo, priviți și scena violului, da, a violului din Goldfinger. Vremea când NU era perceput ca un DA inabil mascat și se mergea până la capăt. Lecție pentru băieții care se visau James Bond.

La postarea despre vitejiile acestui zeu, pe lângă cei care nu știau acest “amănunt” (pe care se pare că nu l-a știut nici Regina Angliei în 2000, când l-a făcut cavaler) și au comentat

“De când am aflat că e un bătăuș, mi-a trecut orice simpatie. Dumnezeu să îl ierte!” ori

“Uite cum îți coboară statuile de pe soclu!”,

un bărbat s-a exprimat așa:

“Un nenorocit! Ce or fi văzut muierile la el? Sunt sigur că niște feministe l-ar fi dat dracului de nu s-ar fi văzut! (…) Eu cred că milioane de muieri superbe și-ar fi dat palme singure să stea cu unul ca ăsta chiar și doar 5 minute.”

Comentariu aprobat virtual cu entuziasm de alt bărbat. End of story.

Story din care fac parte, din păcate, și femeile care încă mai cred despre cele bătute că poate sunt un pic “masochiste”, deci le place.

Parcă e și mai revoltător când chiar femeile sunt misogine și solidaritatea de gen e încă un vis prea îndepărtat. Noroc că exită și bărbați feminiști. Felicitări mamelor lor!



Citiţi şi

Aceste fotografii, aceste momente în timp…

BMW Z3 sau Mercedes W140 în 2024? Ghid pentru cumpărători

Am visat-o pe mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Moreni / 3 November 2020 21:39

    Habar nu aveam ca asa se numeste cel care il juca pe popularul Bond, si el foarte necunoscut mie si altora, probabil. Mai are careva timp si de astia de teapa lui? Adica timpul nu valoreaza chiar deloc pentru unii? Il irosim chiar asa, stand prin cinema la un film, daca pot sa il numesc asa, cu nu stiu ce „Bond”. Cand ne mai facem timp si de Tarkovsky, Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, Jean-Luc Godard sau uriasul David Lynch?

    Like 2
    Dislike 2
    Reply
  2. Florina / 3 November 2020 19:01

    Mi-a plăcut mult de el in Incoruptibilii, păcat că gândea așa… 🙁

    Like 1
    Dislike 1
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro