Băieții răi din manuale – It Ends with Us

13 August 2024

Și femeile fragile, dar și cele puternice plâng și pot fi abuzate. Cam așa ar suna mesajul noii premiere a peliculei It Ends with Us.

Harnicele companii de publicitate de la Sony Pictures au făcut ca încă din primăvara anului 2024, trailerul pentru It Ends with Us să aibă milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Noul film promovat o are în capul distribuției pe Blake Lively, prietena lui Taylor Swift și soața lui Ryan Reynolds.

Mai presus de toate, filmul se bazează pe un roman de succes, scris de o texană de 44 de ani, Colleen Hoover, It Ends with Us. Critica de specialitate, din zona americană, a lansat ideea că această autoare prezintă, de obicei, abuzul domestic sau că acest roman se alimentează din masculinitatea toxică pe care intenționează să o combată în maniera „cum ar trebui să funcționeze o relație”.

Viața acestei autoare de succes pare desprinsă din scenele filmelor, situație care a condus la creșterea popularității sale, mai ales printre tinerii din generația Z.  Nu poate fi lesne încadrată în vreun gen fix, a scris și mistere și thrillere psihologice. Dar poveștile ei implică, în general, răsturnări de situație, umor, mult sex euforic, iar protagonistele ei superbe, de douăzeci și ceva de ani, tind să fi suferit în adolescență și/sau să se considere întunecate. Hoover a abordat o tematică diversă: infertilitate, adulter, accidente de mașină, avort, violență domestică. Se poate spune că munca ei are o latură meta: multe dintre personajele ei centrale sunt scriitori publicați, sau aspiranți, care luptă pentru dreptul de a-și lăsa imaginația liberă.

Este tentant să faci o conexiune între Hoover și Taylor Swift, un alt star american, centrat pe susținerea femeii, care oferă informații despre relațiile amoroase întortocheate (pe bună dreptate, melodia lui Swift, My Tears Ricochet, este folosită în trailerul pentru It Ends with Us).

În fond, cărțile acestei autoare tratează subiecte tabu și asta îi atrage pe adolescenți; aceștia încep să se lupte cu puterea, să testeze granițele și să exploreze pericolul sau ceea ce le este interzis.

Așadar, Lily crede că a găsit dragostea adevărată alături de Ryle, dar când un incident dureros îi declanșează traume din trecut, trebuie să decidă dacă dragostea e suficientă pentru căsnicia lor. Lucrurile se complică și mai mult atunci când prima ei iubire reapare în viața sa. Pentru generațiile mai mature, trailerul acestei noi pelicule te-ar putea duce cu gândul la Sleeping with the Enemy. Pe măsură ce cadrele se succed, înțelegi că uneori, da, „este nevoie de mai puțină forță pentru a ridica o clădire decât pentru a părăsi definitiv o situație abuzivă”.

La urma urmei este o poveste despre abuz domestic, așa cum au existat de mult numeroase cazuri. Scriitoarea Hoover declara că însăși mama ei a fost abuzată fizic de tatăl său, când ea era doar o copilă. Probabil, așa se explică de ce filmele, chiar și mainstream (ca în cazul de față) devin un spațiu sigur pentru catharsisul emoțional.

Regizat de Justin Baldoni, care figurează și în distribuție, It Ends with Us nu pare să stârnească doar lacrimi. Frumușica Blake Lively o întrupează pe Lily Bloom, o tânără grijulie, cu o garderobă boho, dar și cu o perspectivă strălucitoare asupra vieții. Ea locuiește în Boston și e pe cale să-și deschidă propria florărie, împlinirea unui vis de-o viață. Se află, din toate punctele de vedere, într-o perioadă de tranziție. Și-a pierdut recent tatăl , iar sentimentele ei sunt amestecate rău. Pe măsură ce descoperim că acesta o abuzase pe mama lui Lily, înțelegem de ce tânăra s-a întors de la înmormântare bulversată. Se furișează pe un acoperiș din Boston. În acea priveliște de vis, îl va vedea pe neurochirurgul chipeș care ne lasă tuturor impresia că i-ar putea schimba viața pentru totdeauna. Ryle Kincaid, interpretat de chiar regizorul Baldoni, este atrăgător, chiar sexy. Cei doi se trezesc angajați în genul de conversație dezarmant de sinceră care se poate desfășura adesea între străini. Lily crede că acesta e sfârșitul. O zi mai târziu, primește cheile noului ei magazin și se apucă să-l amenajeze, făcându-și și un nou prieten în acea zi – doamna Allysa (minunata Jenny Slate). Deloc întâmplător, ca în filme, dr. McDreamy, numit și Ryle este chiar fratele Allysei. Care ar mai fi șansele?

Deși Allysa îi oferă câteva avertismente subtile despre trecutul romantic a lui Ryle, cei doi se îndrăgostesc. Sigur, el este un «jucător». Spune clar că ar vrea să încerce o relație reală cu Lily. Lucrurile se complică, fiindcă – prin flashback-uri –intră în cadru o dragoste veche, fostul amorez – din anii adolescenții – al lui Lily. Atlas Corrigan (Brandon Sklenar) este un atrăgător restaurator din Boston, genul  terre à terre  (cu picioarele pe pământ). S-ar putea zice că între iubiții de odinoară se mai simte un licăr de pasiune. Totuși, Lily i s-a dedicat cu totul lui Ryle. Până la acest punct, It Ends with Us ar putea fi melodrama romantică, ușurică, împănată cu scene de sex fierbinte, dar și cu ceva stropi de nedumerire romantică.

It Ends With Us  se aseamănă și cu The Notebook: o femeie prinsă între doi bărbați, unul modest, iar celălalt privilegiat; o relație tensionată mamă-fiică alimentată de resentimente și un sentiment deformat de protecție. Știi că Lily și Atlas sunt singura pereche adevărată a filmului, deoarece ambii sunt genul creativ și au avut mame abuzate. Desigur, exită o tensiune în triunghiul amoros Lily-Ryle-Atlas.

Fără prea multe clopote de avertizare, Lily devine ea însăși o victimă a abuzului domestic. Primul semn este ochiul învinețit, mascat copilărește cu machiaj și pus pe seama unei fritta arse din cuptor. S-ar putea întâmpla oricui. Apoi, al doilea incident este mai clar, iar al treilea este fără echivoc violent. Totuși, dacă îl privești pe Ryle așa cum face Lily, ar părea «recuperabil». Ai zice că frământarea lui interioară îl determină să acționeze. Filmul este exact și eficient în acest punct deoarece trage de mânecă orice femeie care nu realizează că ‘niciodată nu știi cât de rău poate deveni, până când devine cu adevărat rău’.

Interpretarea destul de previzibilă a frumoasei Lively lasă la vedere deficiențele bărbaților din jurul eroinei sale, Lily. Până la final, ea se simte ca o străină, deși  bărbații par plini de viață. Astfel de personaje există pe ecran pentru a releva cât de insidioasă este violența domestică. Se poate strecura în mod invizibil, chiar dacă cei care suferă se ascund în negare protectoare. Desigur, filmele nu pot fi decât sisteme eficiente de transmitere a sentimentelor; trebuie să lucreze asupra noastră în moduri mai subtile.

Așadar, în ciuda frumuseții decorului său din Boston, filmul nu mai pare așa de atrăgător vizual pe cât ar trebui să fie. Deși multe puncte ale poveștii par cusute cu ață albă (neurochirug la 28 de ani, florăreasă jenant de săracă într-un cadru luxos, victorian), scopul este de a tampona ici-colo subiectul traumatizant. Florile, în ciuda frumuseții lor de scurtă durată, pot deseori să lumineze chiar și cea mai sumbră zi.

Ar fi fost de preferat ca filmul să se concentreze mai mult pe interioritatea lui Lily, pe viața ei dincolo de trauma ei și pe cine este cu adevărat în relație cu ea însăși și numai cu ea însăși. Totuși, It Ends with Us are un mesaj creat cu intenție și bine ambalat. Filmul își păstrează sugestiile de natură conservatoare care atenționează privitorii că este bine ca femeile să-și mențină rolurile tradiționale, oferind protecție, ba chiar și vindecare, dar cu măsură.

Pe Mădălina o găsiți și aici.

Regia: Justin Baldoni
Scenariul: Christy Hall după romanul It Ends with Us de Colleen Hoover
Imaginea: Barry Peterson
Montajul: Oona Flaherty și Robb Sullivan
Coloana sonoră: Rob Simonsen și Duncan Blickenstaff

Distribuția:

Blake Lively – Lily Bloom
Isabela Ferrer – tânăra Lily
Justin Baldoni – Ryle Kincaid
Brandon Sklenar – Atlas Corrigan
Alex Neustaedter – tănărul Atlas
Jenny Slate – Allysa
Hasan Minhaj – Marshall

Durata: 130 min.
Data premierei: 09.08.2024



Citiţi şi

Dacă tu crezi că femeile sunt prea scumpe, enervante sau complicate, EȘTI UN BIET BĂRBAT!

Mirel există în realitate…

Stresul matern în timpul sarcinii la femei – Cum afectează sănătatea reproductivă?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro