Până de curând știam că bărbații sunt de două feluri: microbiști sau afemeiaţi, plus varianta (dificilă matrimonial) de și/și. Da’ e rară, nu se pune. Noroc că un taximetrist avea, serile trecute, radioul pe un X-FM și tot drumul m-am delectat cu vocea duioasă a unui realizator, care vorbea despre sucurile de legume verzi, cât de minunate sunt ele pentru sănătate, ce bine detoxifică, ce senzație de confort digestiv îți dau… Expresiv… îi ghiceai gropiţele în obrăjori și gazele domolite din maţe.
Intră un ascultător în direct și se așază băieții la taclale: care storcător de legume e mai bun, amănunte legate de deșeurile rezultate din fiecare tip și care rest de stoarcere trebuie totuși mâncat cu lingurița înainte de spălarea storcătorului; beneficiile incalculabile ale clorofilei și fitosterolilor asupra arterelor… Cu voci blânde, calde, fragile, de aveai senzația că oficiază la priveghi sau că se pensează și epilează în direct… Și asta în plin campionat mondial de fotbal! Și în plin turneu la Wimbledon!
Băieți, testosteronul se sintetizează în corpul omului pornind de la molecula de colesterol; nu voi obosi să spun asta, ca să nu apară un nou tip de bărbat în clasificarea mea și să mă tulbur epistemologic. Fitosterolii din plante (și din bere), deși au structura asemănătoare colesterolului, nu reprezintă bază de sinteză pentru testosteron (a cărui insuficiență/exces e periculoasă și la femei pentru că dă infertilitate). O alimentație normală aduce cam 350 mg de fitosteroli, din care se absoarbe o cantitate foarte mică, ceea ce pare a fi un mecanism de apărare umană. Și asta pentru că excesul s-a dovedit dăunător datorită fixării lor atât în placa de aterom de pe artere cât și in diverse organe (ficat, inimă, creier). Excesul de fitosteroli inhibă absorbția vitaminei E și carotenoizilor (antioxidanți) ceea ce, în plus, face ca, deși scad cam cu 10 % colesterolul “rău” (LDL), să crească riscul de accident vascular dacă îi consumăm abuziv. Suplimentele sunt interzise femeilor gravide, copiilor și adolescenților.
În legumele verzi (dar și în nuci, ciuperci, cereale integrale, fructe) există așa zișii folaţi (vitamina B9), al căror deficit la gravidă (în primul trimestru de sarcină) crește riscul de spina bifida/epilepsie la copil. Cum anticoncepționalele, methotrexatul etc reduc absorbția folaţilor, se practică administrarea unui supliment înainte de o sarcină la femeile cu risc. În rest e suficient dacă mâncăm normal.
Acum vreau o doză de vacanță, dar ,când mă întorc, să nu vă mirați dacă mă găsiți pe la semafoare împărțind sandvișuri colesterolice cu pâine integrală, omletă cu slănină afumată și salată verde. Fac orice efort să mențin clasificarea bărbaților așa cum o știu, măcar le-am învățat comportamentul și putem conviețui. Și, cu siguranță, voi profita să fac ceva fotosinteză, singurul lucru la care e bună clorofila. Ca să nu îmi cadă frunzele.
Citiţi şi
Femeile mature vs femeile imature
Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?
Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.