Conform raportului “The Burden of Stroke in Europe”:
61.552 de români fac un AVC (accident vascular cerebral) în fiecare an. Mai bine de 54.000 dintre ei mor.
32.5% dintre români au tensiune arterială ridicată, 45,8% au un nivel al colesterolului ridicat și peste 30% fumează în mod regulat. Aceștia sunt principalii factori de risc ai producerii unui AVC, dar favorizanți sunt și obezitatea, regimul alimentar necorespunzător, sedentarismul, diabetul, alcoolul în exces, bolile cardiace, factorii psiho-sociali.
În următorii 15 ani, numărul românilor care vor deceda din cauza AVC va ajunge la aproximativ 73.000 de persoane pe an.
Datele arată că un procent de 30% dintre pacienții care au supraviețuit unui AVC au rămas cu un handicap pe termen lung.
La nivel mondial, accidentele vasculare cerebrale sunt a doua cauză principală de deces și a treia cauză principală de invaliditate.
Conform OMS, vârsta de apariţie a unui AVC este în continuă scădere. 25% din pacienții Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, au sub 40 de ani.
Potrivit studiului „The Burden of Stroke in Europe (2015)”, România se află pe locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe cazuri noi de AVC și pe locul al doilea în topul deceselor și al infirmităților cauzate de această afecțiune, după infarctul miocardic.
Citiţi şi Nu vrei să mori ca Stela Popescu
Citiţi şi
Prevenirea herniei de disc: Sfaturi pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale
De ce e atât de important scrisul de mână
Prețul pe care-l plătim dacă nu dormim 7 ore pe noapte, 7 zile din 7
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.