Auzi, ia să nu mai faci gărzi!

22 October 2018

laura-brinzoi-nutaSună mama azi, pe la prânz:

– Laura, la ce spital lucra doctorița care a murit?

– La Județean Arad, cred.

– Auzi, ia să nu mai faci gărzi! Dă-le d… și dă-i d… și de bani!

Mama a văzut la știri. Uneori mă vede după gărzi, cum a fost ieri, când sunt incompatibilă cu aproape orice formă de comunicare până nu trec câteva ore să mă readun. 

Frecvent după, mă-nsoțește o durere de cap compresivă ce nu trece decât cu răbdare. Mă izolez pe-o pernă, să nu le trântesc celor din jur vreo vorba. Somnul nu mă prinde decât în seara ce urmează. Prefer să ies din casă sau să pun în ordine ceva.

De fapt, îmi reașez sufletul.

Ce nu știe mama e că nu o fac pentru bani. Deși și fără ei nu mi-ar fi ușor.

Paradoxal, o fac pentru mine.

I-am mărturisit lui Iulian (n.red. soțul autoarei) într-o zi, când îi povesteam cum se derulează o gardă, ce fac, ce văd, ce simt și cum uneori nu mă pot detașa, cum trebuie să suporți presiune, atitudini, să găsești felul de-a spune și face. Cum trebuie să arăți că mai poți când, de fapt, nu mai poți, cum trebuie să fii perfect lucid de la primul pacient din gardă până la cel de ora 4:55 dimineața…

medici urgente

sursă foto: monitorulcj.ro

Că nu aș mai simți că sunt, nefăcând asta.

Că, dacă aș renunța, ar fi că și cum nici pentru ai mei și noi n-ar mai fi nicio șansă. Că atunci când văd colegi care fac ce pot și nu renunță în ciuda a tot ce-i rău, și e tare mult rău, simți că merită să fii pur și simplu acolo.

Ce nu știu oamenii e că, dacă n-am fi,… cine ar fi?

Ca un doctor să crească îi trebuie vreo 10-15 ani. De experiență.

În IT se ajunge la treapta de sus la 35 ani, în medicină abia atunci simți că poți merge pe sârmă.

lista2

Ce nu știu oamenii e că nimeni pentru ei n-a citit mai mult decât un doctor. Că dacă ceva în simptomele lui nu se potrivește, un doctor în principiu se și frământă pentru asta.

Ce nu știu oamenii e că ceea ce pentru ei reprezintă știri și cancan, pentru un doctor e realitatea unei gărzi. Pe care o ia cu sine pe stradă, acasă, pe perna pe care doarme.

Că urletele unei femei care taman ce și-a pierdut băiatul încă le mai aude, deși din spital a plecat de mult.

Că nu e ușor cum vi se pare că o facem, să spunem “îmi pare rău, nu s-a putut”.

Că în timp ce resuscitează, tu dormi. El își aduce aminte și aprinde o candelă pentru cel care i se află sub brațe…

Ce nu vor oamenii e să scape de idei preconcepute, ură, aroganță.

Mi-am văzut colegi plângând. Am făcut-o și eu pe ascuns ori acasă.

Ce nu știu oamenii e că întrebarea se pune așa:

CE FACI ÎNTR-O GARDĂ? nu… ȘI CÂȚI BANI IEI PE O GARDĂ?

Cât să trăim ca mulți dintre voi. Dar cu suflete încărcate…

***

lista

Iată aici o listă a medicilor care au murit în gardă. Nu este completă…

Pe Laura o găsiți toată aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Unde ne sunt oamenii sănătoși la cap și la inimă?

Am uitat…

Am visat-o pe mama

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Valentina / 27 October 2018 21:01

    Cu ce sunt mai prejos alte 2 persoane care au murit din cauza problemelor cu inima?!In 2007,Raluca Stroescu, manager de audit la Ernest@Young a fost gasita moarta in casa.Avea 40 de kilograme, 31 de ani si fibroza miocardiaca.
    Alta, Carmen Ramona Cilciu, 34 de ani, in 2010 a lasat si 2 gemeni fara mama, statea peste program, ca sa isi pastreze locul de munca, lua cat mai multe proiecte si a venit zi ziua in care a facut stop cardiac, iar gemenii de 3 ani au ramas fara mama.Astea, ca na au aparut in presa, dar alea care nu au aparut cate or fi ?Toti colegii au spus ca munceau peste program.A fost si vina lor, pentru ca s-au suprasolicitat, nu si-au ascultat organismul.Traiasca banul!

    Reply
  2. Valentina / 27 October 2018 20:29

    Este un risc pe care si l-a asumat, daca stia care istoric in neam cu boli cardiovasculare.Daca la 20,25 de ani am muncit si 16 ore, astazi nu as mai face asa ceva, daca nu imi fac norma de somn nu am randament, ma simt obosita.Cauti in alta parte, daca vezi ca te depaseste situatia, nu tii cu dintii de acel loc.Eu am schimbat vreo 8 locuri de munca, de asta prefer sistemul privat, cu avantajele si dezavantajele sale.Daca vin stresata la munca, ca vad figura lui x, y,deja stiu sigur voi schimba locul de munca si a doua zi angajatorul va primi sms de la mine cu textul:”Nu mai vin la munca!”Sora cea mica a lucrat numai in multinationale, iar la Metro, mai ales cand era inchiderea de luna, venea la 2 noaptea.Crezi ca daca murea, mai ales ca avem istoric si pe linie materna, si paterna, de boli cardio., ii ridica cineva statuie sau colegii s-ar fi ridicat impotriva cuiva?!

    Reply
  3. Valentina / 27 October 2018 19:41

    Mai repet inca odata: Oricine se spune unui risc merita compasiune!S-a mediatizat foarte mult doar cazul unui medic, dar nu am vazut mediatizari cand a murit un pompier in timpul exercitului, spre exemplu!S-a dat stirea la tv, in ziare si gata, viata merge mai departe fara el.Cred ca sistemul trebuie schimbat, pentru ca odata cu inaitarea in varsta rezistenta organismului scade, chiar daca duci un regim de viata sanatos.Daca mor atatia oameni,sistemul trebuie schimbat, pentru ca medicul poate nu mai este atent, dupa 16 ore de munca si dupa 17 ore ii decedeaza un pacient din cauza neatentiei.Garda sa aiba maxim 12 ore, eu asta as propune si am vazut atatia tineri pe alte forumuri, inclusiv pe pagina de facebook a Laurei, care doresc sa intre in spitale, dar nu au loc din cauza pilosilor.Forta de munca este, acum sa aiba cineva curajul sa schimbe sistemul, sa faca propunerea la minister.Eu ce am scris sunt realitati, nu povesti sf..
    P.S. Vad ca iar ati inceput sa stergeti mesajele mele.Nu uitati, in februarie 2016 am fost singura care la editorialul scris de Miriam Eugenia Soare, cu titlul “Regret ca nu am batut-o pe amanta sotului meu!”, am scris ca nu o sa ma mir daca domnul cancer o sa recivideze. Era copil mic barbatul ei, l-a luat cu forta prospatura in pat, iar ea nu avut pic de demnitate, s-a razboit cu amanta, iar lui i-a crescut egoul cat casa, ca de pentru el se bat si nevasta, si amanta.Mi-am pus toti babuinii telectuali in cap, care scriau laudativ,mi-ati sters toate mesajele, doar Universul a tinut cu mine.Concluzia: Toate cartile pe care le-a citit Miriam, le-a citit degeaba, a transmis mesaje subliminale de violenta,din moment ce s-a pretat sa scrie asa ceva, am vazut ca a distribuit pe fb si in aprilie 2018 acel articol.
    .Cancerul a recidivat, este in stadiul IV, greu de crezut ca mai are de trait, ea o sa stea intre 4 scanduri, iar fostul o sa se distreze cu prospatura.

    Reply
  4. Florin / 27 October 2018 18:46

    referitor la comentariul Valentinei: cum ti s-ar parea sa ajungi la miezul noptii in urgenta cu un membru al familiei (frate, parinti, copii) si medicul de garda sa nu mai apara pe motiv ca “isi face numarul de ore de somn”? ca doar are o predispozitie genetica si trebuie sa se protejeze.
    Meseria asta e pentru oameni pasionati care in fiecare garda au parte de drame, dar uneori e prea mult, nu sunt roboti, ii afecteaza fie ca vor sau nu.
    Si peste toate astea mai exista si alt “tip” de pacienti. Cei care nu au nimic dar vin in urgenta si spun ca ii doare sau ca le e rau doar pentru ca nu au chef de munca si vor concediu medical. Cei care suna la ambulanta si spun ca nu se pot deplasa desi cand pleaca de la spital nu mai au nimic. Iar tu ca medic trebuie sa ii consulti, sa ii asculti si sa insisti pe simptomatologia lor desi nu gasesti nimic concludent. Si pierzi timp, timp pretios de care pacientii cu probleme reale au mare nevoie. Si te simti pacalit, mintit in fata, luat in ras. Astea sunt frustrarile unui medic in garda.
    Si daca nu te deranjeaza 18 ore de munca, vino la UPU in garda ca voluntar. Ai sansa sa pleci dupa 48 de ore.

    Reply
  5. IP / 25 October 2018 0:22

    Cu siguranta orice meserie are dificultățile ei, dar părerea mea este ca cel mai dificil este sa lucrezi cu oamenii, mai ales ca medic. Acei oameni se zbat să salveze vieți in timp ce dumneavoastră vă zbateti sa salvați bani in conturi. Nu ati inteles mesajul din acest text. Medicii sunt criticați si pusi la zid, în loc să primească recunoștință, asa cum sunt, multi dintre noi le datorăm sănătatea. Tind sa cred ca viata este mai importantă decât conturile bancare. Dacă vi se pare grea meseria dumneavoastră alegeți alta mai ușoară. Persoană care a scris textul nu se plângea de ceea ce face, se plângea că nu poate face mai mult pentru ai ajuta pe pacienți. Cu parere de rau dar nu ati inteles mesajul.

    Reply
  6. James / 24 October 2018 10:11

    Ok. Deci nu ati făcut nicio gardă. Atunci nu aveti dreptul la opinie în ceea ce privește medicul de gardă. Cere-ti scuze și spune poveștile tale la grădiniță, poate distrezi copiii!

    Reply
  7. James / 24 October 2018 1:38

    Doamna Valentina, ați făcut în viața dumneavoastră vreo gardă? In special pe Chirurgie, ATI, Upu, cardiologie? Daca nu, comentariul dvs. e de prisos! Din păcate, atâta timp cât nu veți “trai” o gardă nu veți înțelege, iar eu dacă aș fi în locul dvs m-aș abține de la comentarii, in special cele comparative, că sunt și alte meserii stresante – niciuna nu se compara cu medicina!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro