Merriam-Webster, cel mai vechi editor de dicționare din Statele Unite (din 1831), a anunțat cuvântul anului și acesta este AUTENTIC. Un cuvânt care a apărut peste tot, de la discuțiile despre identitate la inteligența artificială.
„Deși este în mod clar o calitate de dorit, autenticul este greu de definit și supus dezbaterii – două motive care trimit mulți oameni la dicționar. Autentic este adesea legat de identitate, fie că este națională sau personală: cuvintele modificate frecvent de autentic includ bucătăria și felul de mâncare, dar și sinele și vocea. Celebrități precum cântăreții Lainey Wilson, Sam Smith și, în special, Taylor Swift au făcut titluri în 2023 cu declarații despre căutarea „vocii autentice” și a „sinelui autentic”, a declarat compania.
“Asocierea lui cu cele trei lumi ale celebrității, identității și tehnologiei a făcut pur și simplu din autentic un cuvânt greu de învins în 2023. Autentic este ceea ce aspiră să fie mărcile, influencerii din rețelele sociale și celebritățile. Elon Musk a făcut titluri în media când a spus că oamenii ar trebui să fie mai „autentici” pe rețelele sociale. Aplicațiile și platformele precum BeReal fac ca înregistrarea experiențelor „autentice” să fie scopul lor principal.” au fost precizările editorului
Editorul a mai adăugat că popularitatea cuvântului, care a fost foarte căutat în SUA în trecut, a crescut în acest an pe măsură ce „limita dintre „real” și „fals”” a devenit din ce în ce mai neclară, iar explozia AI a ajutat la estomparea acestei granițe, stimulând interesul pentru autenticitatea textului, imaginilor și videoclipurilor, a spus compania. Unul dintre cuvintele candidate la locul doi a fost „deepfake”, folosit pentru a descrie videoclipuri și fotografii care sunt modificate digital cu AI.
Alte cuvinte de top din 2023 includ argoul de pe internet „rizz” – prescurtare de la charismă, care înseamnă atracție romantică sau farmec – și „indict” (inculpat), care a înregistrat o creștere a interesului după ce fostul președinte Donald Trump a fost inculpat sau acuzat în patru dosare juridice separate. La fel, “încoronare” a fost foarte căutat în luna mai, după încoronarea noului rege Charles al III-lea la Londra.
În 2022, cuvântul anului a fost „gaslighting”, un termen colocvial pentru a manipula pe cineva până ajunge să-și pună la îndoială propriile realități sau convingeri.
Citiţi şi
Teoretic, știu cum se face. Practic, sunt praf
Am fost câteva luni fericită. Încă plătesc pentru ele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.