Nicicând Jane Austen (1775-1817) n-a fost mai modernă ca în ecranizarea lui Whit Stillman din 2016. Realizatorul peliculei The Last Days of Disco (1998) precum și al seriei The Cosmopolitans (2014) pare, acum, preocupat să ilustreze aventurile unei încântătoare văduve, interesate de găsirea unui nou soț, în Anglia sfârșitului de secol al XVIII-lea. Love & Friendship este ecranizarea unuia dintre romanele – Lady Susan (1794) – mai puțin cunoscute ale autoarei britanice. O ecranizare după Jane Austen cu Kate Beckinsale cap de afiș? Am putea fi sceptici dacă ne-am lăsa pradă prejudecăților. Nu ne rămâne decât să urmărim evoluția acestei actrițe obișnuite cu rolurile din blockbustere sau din filmele de acțiune într-un contre-emploi ce seamănă cu un pariu riscant, într-o comedie sofisticată, născută dintr-un roman epistolar.
Filmat în cadre specifice anilor 1790, mai devreme puțin decât în poveștile obișnuite ale scriitoarei Austen, Love & Friendship aduce în prim-plan peripețiile prin care trece Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale), care ajunge la Churchill (moșia rudelor sale, prin alianţă), unde se simțea scutită de unele eforturi financiare și pentru a risipi o serie de bârfe/„zvonuri colorate” care ciculau în „politicosul” ei cerc. În acest spațiu, văduva găsește de cuviință că ar fi potrivit să nu-și piardă statutul social și să caute un soț pentru ea și altul pentru fiica ei, Frederica (Morfydd Clark).
Din capul locului, vom constata că există multă inteligență pe ecran. Whit Stillman lasă locul actorilor și orchestrează, cu ajutorul lor, un marivodaj plin de farmec. În această rapidă succesiune de amoruri încurcate, interese și pasiuni, cineastul american valorifică talentul unor actori bine distribuiți. Chloë Sevigny, care a jucat alături de Beckinsale în producția lui Stillman (The Last Days of Disco), devine aici prietena și confidenta strălucitoarei Lady Susan. Alicia Johnson – o americancă măritată cu respectabilul Mr. Johnson (Stephen Fry) – încearcă să o ajute pe Susan în demersul ei, dar apele vor fi tulburate de apariția seducătorului / eligibilul Reginald DeCourcy (Xavier Samuel), dar și de cea a simpaticului, dar și bogatului Sir James Martin (Tom Bennett). Ispititoarea manipulatoare – Lady Susan – își exercită farmecele asupra lui Reginald, fratele cumnatei sale. De-ndată, acesta este cucerit de șarmul și inteligența simpaticei văduve. Însă, Reginald este pus în gardă de tatăl său, care o considera pe Susan doar o intrigantă. Ajutată de Alicia, dorește să-i găsească fiicei sale o „partidă” bună în persoana lui Sir James Martin, aristocratul bogat, dar nătăfleț. După o serie de încercări dramatice la Churchill, în final, Lady Susan riscă pierderea reputației când geloasa ei rivală, Lady Lucy Manwaring (Jenn Murray) ajunge în Londra și face o șocantă „mărturisire”. Totul se termină destul de previzibil – așa cum era de așteptat – dar reușește, totuși, să surprindă spectatorul amator de drame și comedii de epocă /„în costume”.
Whit Stillman a descoperit în paginile acestui roman sursa unei comedii spumoase foarte actuale, dacă avem în vedere faptul că personajele se asemănă în mod izbitor cu cele din Palm Springs, acolo unde cineastul a văzut numeroase Lady Susan, care-și manipulau soții ca pe niște marionete și-și tratau fiicele precum niște maștere geloase pe tinerețea și frumusețea copilelor. Totuși, regizorul rămâne atașat de eroina întrupată de Kate Beckinsale fiindcă îi găsește unele motivații în dorința de supraviețuire într-un mediu ostil. Realizatorul a distilat și-a modernizat spiritul lui Jane Austen pe care n-o consideră feministă, ci – mai degrabă – umanistă. Forța autoarei britanice este concentrată – în viziunea lui Whit Stillman – în spiritul de observație și în umorul personajelor descrise. Așadar, Love & Friendship se constituie într-o frescă romantică și ironică a moravurilor din „lumea bună”. Această veritabilă comedie „de salon” evidențiază actualitatea unor moravuri și nestatornicia chiar dacă se manifestă cu rafinament sau nu. În centrul intrigilor, o regăsim pe Lady Susan, calculată, manipulatoare și pragmatică într-o epocă în care femeile existau doar prin statut. Kate Beckinsale este surprinzătoare în rolul acestei frumoase văduve volubile care-i fermeca cu mare ușurință pe bărbații de care avea ea nevoie pentru „a-și țese pânza”. Ne înclinăm pălăria în fața acestui amestec de farmec și de cinism pe care ea îl întrupează alături de alți actori talentați. Se cuvine menționat Tom Bennett, cuceritor în postura de Sir James Martin. Întâia lui apariție este un moment memorabil de comedie jubilatorie.
Epurată de romanțiozitatea obișnuită pentru adaptările după Jane Austen, regia semnată de Whit Stillman se sprijină pe realismul vizual și pe muzica semnată de Benjamin Esdraffo (merge până la reproducerea exactă a stilului epocii). Am putea să-i găsim un nod în papură în materie de utilizare a luminii pentru că există unele planuri supraexpuse. Totuși, materia narativă a fost judicios utilizată: câmpurile și contracâmpurile țin seama de „teatrul care se juca”, satirizând protocolul exagerat din acea epocă. Stillman lasă deoparte intervențiile „à-côtés” și se bazează pe text și pe interpretarea actoricească. Esența epistolară a romanului rezidă în simplificare, reducerea numărului de personaje; Anglia lorzilor este redusă la nivelul unui microunivers „de buzunar”/„dramedie cup of tea”. Whit Stillman descoperă forța de-a regenera opera sa tocmai într-un „club”, culmea! și acela britanic. Iată cum Jane Austen poate revigora nu numai optica asupra moravurilor, dar și pofta de muncă a unor cineaști.
Regia: Whit Stillman
Scenariul: Whit Stillman
Autorul: Jane Austen (romanul Lady Susan)
Imaginea: Richard van Oosterhout
Decorurile: Anna Rackard
Costumele: Eimer Ní Mhaoldomhnaigh
Sunetul: Jean-Luc Audy, Ranko Pankovic, Steven Gouthi
Montajul: Sophie Corra
Muzica: Benjamin Esdraffo, Mark Suozzo
Produs de: Westerly Films, Blinder Films, Chic Films, Revolver Amsterdam, Arte France Cinema
Distribuția: Kate Beckinsale (Lady Susan Vernon), Chloë Sevigny (Alicia Johnson), Xavier Samuel (Mr Reginald De Courcy), Emma Greenwell (Catherine Vernon), Morfydd Clark (Miss Frederica Susanna Vernon), Jemma Redgrave (Lady De Courcy), Tom Bennett (Sir James Martin), Stephen Fry (M. Johnson)
Durata: 1h32
Citiţi şi
Am cunoscut-o pe cea mai nefericită femeie fericită
Dacă întrebi 10 studenți la medicină…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.