Astăzi, în acest context pandemic, turtele copilăriei merg la fix

22 December 2020

Copil crescut la țară, am avut puține alternative în materie de dulciuri. Fac parte din generația pentru care coliva era un desert delicios, mâncat cu poftă chiar și după ce ai văzut mortul pe masă. Cozonacii, plăcintele poale-n brâu, turtele prăjite în untura care abia atingea tigaia neagră arsă de vreme și gogoșile cu zahăr erau oarecum în linia normalității și se repetau destul de des. Dar existau și niște plăceri gustate doar într-un anumit context.

“Pelincile Maicii Domnului” erau turtele cu care era întâmpinat părintele înaintea Crăciunului și de departe cel mai bun desert al anului. Mamaia întindea foi subțiri, ca de țigară, din aluat nedospit, pe care le întorcea cu repeziciune pe plita încinsă. Le lăsa la uscat câteva zile, pentru ca mai apoi să le însiropeze în așteptarea umpluturii. Mie imi plăceau cu nucă, dar bunicul le adora cu julfă (rețeta, aici).

Pisam semințele de cânepă în piuă la lelea Ruja, pentru ca, mai apoi, bunica să culeagă din laptele de cânepă pus la fiert o cremă nemaivăzută. Era o poftă teribilă și o domolire a simțurilor atunci când se stivuiau straturile de turte, alternate cu nuca presărată și zahăr. Nu există ceva mai simplu și mai bun! Mamaia nu le-a făcut niciodată cu mirodenii, dar nu știu prin ce magie făcea să exalte un gust extraordinar de grâu și nuci. Era un gust simplu, autentic, care astăzi mă conectează cu începutul în toate, cu esențialul.

Astăzi, în acest context pandemic, turtele copilăriei merg la fix. Până la urmă, asta a fost lecția anului 2020: că se poate trăi și cu mai puțin. Iar marile crize au rolul de a ne reconecta la esențial și să ne curețe de accesorii inutile.

***

Pentru că sunt băcăuancă și mamă, vă rog să citiți mai departe.

De fiecare dată când ne e greu, suportul celor din jur ușurează puțin încărcătura emoțională. Am încercat preț de câteva secunde să stau în papucii unui părinte al cărui copil are nevoie disperată de ajutor, în prag de sărbători. Un copil cu un viitor excepțional, lovit de boală și la a cărui salvare putem participa. Un share, un gând bun sau o donație s-ar inscrie în spiritul acestor sărbători, iar mult invocata magie a Crăciunului ne-ar atinge pe toți! #miracoleleseîntâmplădeCrăciun.

Vlad Ștefan Șnel, alături de tatăl său, antrenorul de volei Traian Șnel

“Vlad Ștefan Șnel, elev al clasei a VII-a în cadrul Colegiului Național de Arte „George Apostu”, are nevoie de sprijin pentru o intervenție chirurgicală la Spitalul Sant Orsola din Bologna-Italia. Acesta a fost depistat cu cancer osos, iar după o luptă traumatizantă cu boala, medicii au identificat operația de înlocuire a osului iliac drept singura soluție.

Mesajul de susținere, alături de conturile bancare unde băcăuanii pot dona pentru Vlad Șnel, a fost postat de Colegiul de Artă pe Facebook.

„Oameni dragi!!! Colegi, părinți, elevi!!! Avem nevoie de SPRIJINUL DVS FINANCIAR pentru unul din elevii noștri, VLAD ȘTEFAN ȘNEL, un copil de excepție, din clasa a VII-a plastică, posibil și viitor mare sportiv, ale cărui vise au fost curmate brusc de un cancer osos necruțător! Astfel, acest copil este pacientul secției de onco-pediatrie a Spitalului Marie Curie, trecând prin traumatizante ședințe de chimioterapie. În această luptă nedreaptă și chinuitoare, Vlad necesită o intervenție chirurgicală la Spitalul Sant Orsola din Bologna-Italia, care să îi permită înlocuirea osului iliac afectat cu o proteză din material osos uman, ce îi poate asigura dezvoltarea fără a-i afecta diferența de nivel între cele două picioare. Sunt convinsă că veți găsi, în sufletele dumneavoastră, dorința de a veni în sprijinul lui Vlad, cu o donație în unul din conturile de mai jos!

Cont umanitar  la  BCR pe numele Vlad Ștefan Șnel

Cont euro:

RO31RNCB0545167801240002

Cont lei:

RO58RNCB0545167801240001

De asemenea, deschidem o listă și la secretariatul Colegiului, unde dvs puteți lăsa suma pe care doriți să o donați pentru acest copil!

(sursa, aici)



Citiţi şi

Soacră-mea

Să ne mai lăsăm și duși de val…

Alegeri de înger

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro