Romanul Ascensiunea de Nikos Kazantzakis, apărut în traducerea Elenei Lazăr în colecția „Raftul Denisei“, a fost scris în 1946 la Cambridge, dar a rămas nepublicat până în ianuarie 2021, când a apărut mai întâi în traducere, în Franța, Ascensiunea este un text fondator aflat între roman inițiatic și relatare de călătorie, străbătut de mesianism și ardoare. Punând în discuție compatibilitatea convingerilor politice, artistice și spirituale, cartea este matricea care iluminează marile romane ale lui Nikos Kazantzakis.
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Kosmas, tânăr scriitor, se întoarce în Creta, la puține zile după moartea tatălui său, căpitanul Mihalis, și își aduce și proaspăta soție. Speră ca iubirea lui și soarele ținutului său natal să fie de ajuns pentru ca Noemi, supraviețuitoare a Holocaustului, să se agațe mai departe de viață. Creta e mai săracă și mai suferindă decât a lăsat-o, dar spiritul ei sălbatic, neînfrânt, ținut viu de istoriile bătrânilor palicari și de lupta înverșunată a insularilor de-a lungul anilor de război, îi hrănește dorința de a găsi o cale nouă, mai dreaptă, prin care lumea să dobândească definitiv pacea. „Veriga lipsa din bibliografia lui Kazantzakis.“ — Le Soir
„Întâmplările din acest roman sunt autentice. Personajele care-l însoțesc pe Kosmas-Kazantzakis, imaginare.“ – Eleni Kazantzakis
Scrisă după celebrul roman Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas, Ascensiunea are caracter autobiografic, multe dintre întâmplările relatate fiind trăite de Kazantzakis. Carte premergătoare romanului Căpitanul Mihalis. Libertate sau moarte (1950), din această cauză Ascensiunea a rămas probabil în umbră și nepublicată până în 2021, deși autorul vorbește despre ea în corespondența sa și comandase chiar și traducerea ei în limba engleză.
La 3 iulie 1946, de la Cambridge, unde sosise mânat de intenția de a constitui, cu ajutorul intelectualilor britanici, o visată Internațională a Spiritului, Kazantzakis îi scria soției sale: „Încerc să-mi mobilizez forțele, să nu mă stăpânească panica […]. Am planul cărții. Va fi un roman […]. Trei părți: «Creta», «Anglia», «Singurătate». Și voi răspunde la întrebările pe care le-am pus.“
ÃŽn opinia editorului grec al cărÈ›ii, Ascensiunea este „o operă de graniță care arată devenirea lui Kazantzakis È™i formarea sa ca autor al cunoscutelor – È™i reuÈ™itelor – romane din perioada maturității. […] ÃŽn Ascensiunea este descrisă experienÈ›a personală a unui scriitor care oscilează între teorie È™i acÈ›iÂunea practică. După întoarcerea lui Kosmas în localitatea natală, Iraklion, È™i apoi în timpul peregrinării prin Londra postbelică, ambele marcate de traumele adânci ale războiului, urmărim neliniÈ™tea care-l frământă È™i lupta lui interioară în jurul datoriei omului de cultură față de problemele lumii È™i dramatica situaÈ›ie mondială a vremii lui.“
„Acest text ne lămurește asupra dilemelor existențiale care apasă asupra unui Kazantzakis împărțit între rădăcinile lui și exil, între carne și spirit, între lupta colectivă și retragerea în solitudine. Mai mult, căutarea spirituală a eroului cărții, Kosmas, oferă romanului o densitate universală. Să transformi tenebrele timpului tău în lumină, iată o ascensiune infinită.“ – Télérama
Citiţi şi
Scrisoare către Nikos Kazantzakis
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.