Dacă ați trecut zilele acestea prin Piața Palatului Regal (Piața George Enescu), ați remarcat cu siguranță cortul alb uriaș și forfota lucrătorilor din jurul lui și v-ați întrebat ce se mai pune la cale. Ei, bine, în acest spațiu cu puternică amprentă culturală se va desfășura între 22 și 25 mai cel mai important eveniment dedicat artelor plastice – Art Safari, Pavilionul de Artă București.
Și este cu adevărat impresionantă desfășurarea de forțe artistice pregătită pentru public: peste 100 de muzee și galerii de artă din România, Germania, Italia și Austria, 350 de artiști români și străini, șase secțiuni de prezentare și… cea mai valoroasă operă de artă europeană dintr-o colecție privată din România – “Tăietorul de lemne” de Camille Pissarro, estimată de specialiștii Sotheby’s la 3 – 3,5 milioane de euro. Astfel se anunță cel dintâi pavilion profesional şi public de artă din România, ca un eveniment cultural inițiator al unei mișcări culturale românești active, a cărui miză este de a da tonul unor schimbări majore în ceea ce privește relația dintre artist – galerie – colecţionar, dintre instituţiile de cultură şi piaţa de artă, dintre întregul sistem cultural şi publicul larg.
Camil Ressu, Aise
Ce veți putea admira la secțiunea Muzee și instituții culturale depășește orice vis al unui iubitor de artă: tablouri al Marilor Maeștri – Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrașcu, Ressu – vor sta alături de opere ale avangardei românești internaționale – Victor Brauner, Marcel Iancu, Hermann Maxy, Hans Mattis Teutsch, sau ale postmodernismului românesc – de la grupările revoluționare timișorene 111 și Sigma, la creatorii de școală Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu ori Horia Bernea. Dar și celebrele școli/colonii regionale de pictură precum Colonia de Balcic și Școala de la Baia Mare vor fi prezente cu opere de referință ale muzeelor locale. La secțiunea de artă contemporană vor fi organizate expozițiile a peste 25 de galerii românești și străine: Galeria Posibilă – prima galerie privată de artă contemporană din București (2003), Anaid Art Gallery din București deschisă în 2004, Fundația Interart Triade (Galeria Jecza) din Timișoara, Galeria X.Y.Z (Fundația Intact) din Cluj-Napoca, AnnArt Gallery din București, dar și Galeria Wolkonsky din Germania, Five Plus Art Gallery din Austria, Studio Ambre și UFOFabrik din Italia sunt câteva dintre participante.
Hegheduș, Hercule
Pentru a înlesni percepția pieței de artă ca un motor social și economic, accesibil oricui, și pentru a conecta românii și străinii de pretutindeni la universul artistic românesc, istoric și actual, ART SAFARI propune un program de conferinţe, lansări de carte, performance-uri şi proiecţii video unite sub titulatura „Arta în Dialog”, la care vor participa specialişti din lumea artei din România, Olanda, Turcia, Polonia și Ungaria. Astfel, cel dintâi obiectiv al Pavilionului de Artă ART SAFARI Bucureşti este de a da tonul unor schimbări majore în ceea ce privește relația dintre artist – galerie – colecţionar, dintre instituţiile de cultură şi piaţa de artă, dintre întregul sistem cultural şi publicul larg.
Tonitza, Fetița in alb
Vă invităm așadar pe toți iubitorii de artă să vizitați ArtSafari pentru a le da curaj organizatorilor să continue. Ne vedem acolo! 🙂
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.