„Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva.” – Jean Luc Godard
Sunt puține locuri pe glob unde tinerii realizatori au șansa să facă un film de la idee la vizionare în câteva săptămâni, cu sprijin și direcție de la unii dintre cei mai buni profesori și producători ai momentului. La New York Film School, în câteva ateliere din Franța și în România, la Aristoteles Workshop. Din 2006 încoace, aici și-au găsit vocea generații de artiști. Adina Pintilie, câștigătoarea Ursului de la Aur de la Berlinale din acest an, e un astfel de artist. Din 1 august, o nouă grupă de cineaști are cuvântul. Ce fel de creatori vor fi? Un indiciu ar fi chiar în poveștile spuse până acum de profesorii lor.
Povești dintr-o Românie mai puțin știută
Rețeta Aristoteles Workshop a rămas de 13 ani aceeași: se iau tineri cineaști talentați, se parașutează într-un colț de rai de Românie, li se dau echipamente de producție, mașini și mentori de la cele mai mari școli de film din lume. Li se cere câte un film de echipă. De 13 ani, una din trei producții ajunge în circuitul marilor festivaluri și cucerește public și premii.
Anul acesta colțul de rai este la Baru, în județul Hunedoara. Baza de producție a tuturor filmelor va fi Complexul Universității Babeș Bolyai, cu care Aristoteles Workshop a încheiat un parteneriat fără precendent. Workshop-ul acolo are loc, între 1 și 31 august.
Dan Nuțu, producător Aristoteles Workshop: „Anul acesta doar din Anctartica nu am primit aplicații. Workshop-ul a depășit cu mult granițele Europei Centrale și de Est. E un punct pe harta de film documentar a lumii”.
Câștigătorii selecției din acest an, 15 tineri din 8 țări și 2 continente, vor fi împărțiți în 5 echipe formate din regizor, cameraman și editor. Fiecare va produce un film documentar de scurtmetraj. Vor spune câte o poveste despre România, așa cum o văd ei, în mai puțin de 30 de minute. Cum filmările nu pot avea loc pe o distanță mai mare de 2 ore de la bază, ne putem aștepta la filme despre comoara dacilor sau Târgu Jiu în egală măsură.
„Papa” filmului documentar, lângă Sarmisegetuza
Workshop-ul va debuta cu un masterclass susținut de Thierry Garrel, director timp de 17 ani al departamentului de film documentar al televiziunii franco-germane Arte, supranumit și „Papa“ filmului documentar. „E ca și cum ai învăța să faci film cu Scorsese,“ completează Dan Nuțu.
Apoi participanții își vor alege subiectele și vor începe pre-producția. Vor fi acompaniați și ghidați în parcursul lor de patru producători și profesori de film documentar din Olanda, Franța și Danemarca. Fiecare dintre ei au titluri selecționate sau câștigătoare la cele mai mari festivaluri de film documentar, sau sunt în mod frecvent în juriu. Susțin masterclass-uri peste tot în lume și accesează cu suplețe subiecte precum drepturile femeilor, crize politice, sau consecințele războiului. Ca de exemplu…
Cum spun maeștrii poveștile adevărate?
Președintele ales democratic în Madagascar este forțat să părăsească țara după o lovitură de stat. Liderul loviturii de stat este însă primit la Palatul Elysée de președintele Franței, Nicolas Sarkozy. Cum arată lupta pentru democrație într-o fostă colonie franceză? Lotte Mik-Meyer știe să spună povești cu anvergură mondială, din zone de conflict precum Siria, Yemen, Liban, Egipt sau Madagascar, în Return of a President. De 15 ani face și predă film documentar în Danemarca, Vietnam, Orientul Mijlociu și Statele Unite ale Americii. De anul acesta, pune și România pe lista de destinații.
Un „lup siguratic“ detonează o bombă în Oslo și apoi deschide focul pe o insulă din apropiere. 77 de oameni își pierd viața pentru că se aflau în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Post factum rămân căutările de sens, întrebările și amintirile familiilor celor 77. Cum spui o poveste despre cât de fragilă este viața și cum o coincidență poate marca destine? John Appel a realizat, din 1987 încoace, peste 45 de filme. Jurizează în câteva din cele mai mari festivaluri de film documentar (IDFA, Karlovy Vary, Visions du Reel), predă la Netherlands Film Academy and Amsterdam Filmschool și susține masterclassuri în China și Mexic deopotrivă. Wrong time, wrong place (2012) este unul dintre cele mai premiate filme ale lui. Vine la Aristoteles Workshop încă de la început.
New York Times l-a numit „un poem cinematic și o biografie“. A skin too few – The last days of Nick Drake este unul dintre documentarele muzicale semnate Jeroen Berkvens. Jimmy Rosenberg – The Father, the son and & the talent, un alt documentar muzical, a luat Marele Premiu la Cracovia, la Montréal la Festival du Films sur d’Art, BIG SKY AWARD în Montana, Statele Unite ale Americii, și Vițelul de Aur în Olanda. Jeroen predă regie de film documentar la Academia de film Olandeză, coordonează producția de film documentar pentru HUMAN, o companie publică de televiziune din Olanda, și e navetist global pentru un lung șir de masterclass-uri și cursuri. Inclusiv Aristoteles Workshop.
Cum se văd urmele războiului în viață de zi cu zi a familiilor tinerilor veterani? Of Men and War spune povestea unor tineri tați întorși de pe front, în luptă cu fantomele unor experiențe de carieră încheiate fizic, dar nu și psihologic. Filmul lui Laurent Bécue-Renard a deschis selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes în 2014, a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film 2014 și a primit distincții și premii pe cele mai mari scene de festival din lume (International Documentary Film Festival Amsterdam IDFA, San Francisco Film Festival și altele). Laurent, care a locuit și lucrat ca jurnalist în Sarajevo în timpul asediului, spune poveștile unor conflicte sau conflagrații mondiale cu vieți de oameni contorsionate, în căutarea firescului pierdut. Este pentru prima oară la Aristoteles Workshop.
După o săptămână de masterclass și 4 de producție, cel mai bun film al ediției va fi selecționat și premiat de un juriu internațional la finalul workshop-ului.
Până când o nouă șarjă va fi proaspăt scoasă din montaj, producțiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor și creatorilor de film românesc.
Din 2018, AW este partener cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune și cu cinepub.ro, platforma unde filmele românești se văd gratuit și legal de oriunde din lume.
Ediția din acest an este finanțată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) și DACIN SARA și suținută de NouMax și Primăria Baru, județul Hunedoara.
Parteneri: Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.
Parteneri media Cinemagia.ro și liternet.ro.
Despre Aristoteles Workshop
Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.
AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival – Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.
Ne puteți urmări pe Facebook aici.
Citiţi şi
Primul om care va împlini 150 de ani probabil s-a născut deja
«Viața bate filmul!» – The Tinder Swindler
Salut, iubitul nostru Alexandru!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.