Aoleu!

7 April 2016

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră” un studiu privind calitatea iaurturilor cu adaosuri  pe care le găsim în comerţ. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, şi s-a desfăşurat pornind de la 61 de tipuri de iaurt cu adaosuri, cu gramajul cuprins între 100g și 320g.

iaurt cu gust de fructe

Obiectivele acestui studiu au fost analiza ingredientelor, identificarea aditivilor alimentari care prezintă riscul de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung şi analiza cantităţii de zahăr adăugat și impactul acestuia asupra obezității.

Rezultatele au fost cel puţin îngrijorătoare:

Niciunul dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).

Cantitatea de zaharuri per unitatea de vânzare variază între 7 grame şi 55,2 grame, adică între o linguriţă şi jumătate de zahăr şi 11 linguriţe de zahăr.

La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice.

La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon.

La 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este, de fapt, un amestec de sucuri de fructe şi legume (morcov negru, sfeclă roşie).

La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru.

La 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfeclă roşie.

ambalaj iaurt

În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi, complexe de cupru ale clorofilelor şi clorofilinelor, azot, gumă lacust, gumă guar, gumă arabică, gumă de caruba, gumă acacia şi antocianine.

Studiul doreşte să atragă atenţia asupra pericolului pe care unele alimente le prezintă pentru sănătatea copiilor, în acest caz iaurturile, aparent sănătoase, care conţin, de fapt, cantităţi mari de zahăr, dar şi diferiţi aditivi alimentari. Consumul prelungit al acestora predispune la obezitate. De altfel, obezitatea la copii este una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme.

La sfârşitul anului 2015, în Europa s-au înregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale.

„Iaurturile cu adaosuri au un conţinut ridicat de zahăr per unitatea de vânzare/bucată, care ajunge până la 11 linguriţe de zahăr. Acestea sunt, de fapt,  amestecuri din iaurt, sucuri de fructe şi legume în proporţii neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia şi aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înşelătoare, induc impresia unor amestecuri formate din iaurt şi bucăţi de fructe. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conţinută, cât şi compoziţia nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentaţia copiilor. Consumul excesiv de zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătăţii. Este mesajul pe care îl auzim de câţiva ani, însă foarte puţini dintre noi îl înţeleg, deoarece nu au cunoştinţe elementare de nutriţie. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare şi educare bazate pe informaţii clare şi pe înţelesul consumatorului obişnuit.” A declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Studiul complet poate fi citit și aici.



Citiţi şi

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Ce opțiuni chirurgicale există pentru obezitatea severă

Nu sunt grasă, sunt nefericită!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro