Anul Sabatic la români

19 January 2011

Despre anul sabatic, despre curajul sau puterea financiară pentru a-ţi “lua lumea-n cap” (cred că expresia asta are un minunat alt sens decât acela de-a pribegi), despre câţiva români care au făcut-o şi nu regretă, despre ceea ce prin alte părţi este deja un drept.

În martie 2010, într-un Proiect de ţară în 10 puncte, propuneam: “3. Tinerii merituoşi să-şi poata lua, la sfârşitul liceului, un an de pauză – gap year, sau, pe parcursul studiilor superioare, un an sabatic, plătit de stat. Să călătorească în lumea largă, să-i simtă parfumurile şi duhorile, diversitatea culturală, să înţeleagă cum funcţionează, ce o învârte şi ce o împotmoleşte pe alocuri. Să revină acasă mai înţelepţi, mai copţi, mai siguri de ei şi de ceea ce vor să facă în viaţă.” Chiar este o utopie?

Pe de altă parte, cred că la noi, mai cunoscut este anul sălbatic, cel al derivei forţate de la povestea personală, şi nu cel sabatic, visat, asumat, trăit. Vârsta la care pretenţiile de confort se reduc la o singură stea, cea a Nordului, rămâne totuşi prima tinereţe. 🙂

Citiți și Anul de pauză înaintea universității readus în atenție de fiica președintelui Obama

Voi ce credeţi despre anul sabatic?



Citiţi şi

Dacă nici asta nu înseamnă că sunt puternică, nu ştiu ce mai înseamnă

Anul de pauză înaintea universității readus în atenție de fiica președintelui Obama

Te-ai înscrie dacă ai avea 220.000 de lire sterline?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Octavian / 3 June 2013 20:03

    Nu stiu cat de popular este in RO un an sabatic, dar eu m-am hotarat sa-l incep si sa tin un jurnal al acestui an, cu tot ce inseamna dezvoltare si ce neajunsuri descopar pe parcurs. Pentru ca sunt sigur ca vor fi. Nu stiu inca reteta sa ma pastrez la fel de activ cum imi doresc si nici nu stiu inca daca in fata unei propuneri profesionale voi reusi sa-mi tin promisiunea fata de mine sa nu lucrez timp de un an, dar voi vedea din mers cum functioneaza lucrurile. 🙂

    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 4 June 2013 0:21

      FELICITĂRI, Octavian! Nu, anul sabatic nu este popular, pauzele de la învățat/lucru se iau din cu totul alte motive și pentru alte scopuri. E o experiență extraordinară, care crește într-un an cât în 10 stați locului, în aceeași comunitate. Am scris mai demult, la altă publicație online, ziuaveche.ro, un articol intitulat “Proiect de țară”, http://www.ziuaveche.ro/opinie/proiect-de-tara-marca-mihaela-carlan-5704.html, în care propuneam : “3. Tinerii merituosi sa-si poata lua, la sfarsitul liceului, un an de pauza – gap year, sau pe parcursul studiilor superioare, un an sabatic, platit de stat. Sa calatoreasca in lumea larga, sa-i simta parfumurile si duhorile, diversitatea culturala, sa inteleaga cum functioneaza, ce o invarte si ce o impotmoleste pe alocuri. Sa revina acasa mai intelepti, mai copti, mai siguri de ei si de ceea ce vor sa faca in viata.” Vezi că există forumuri pe această temă și astfel poți lua legătura cu tineri din toată lumea pentru informații și întovărășiri la drum. Noroc și ține-ne la curent.

      Reply
      • Banita / 5 February 2014 22:43

        Buna! Ma poti ajuta te rog cu niste exemple de forumuri/siteuri/orice alte surse despre subiect? Sunt f interesata. Multumesc

  2. Mirela Baron / 20 January 2011 10:58

    Doamne fereste… Pina te nimereste!!! Hahaha
    ….pai după articol as zice ca anul meu ‘septant’ s-a încheiat !!!
    Uffff ce pacat…A fost o nebunie , dulce ,ridicată la puterea a doua!
    Au revoire 2010…

    Reply
  3. Pisicka / 19 January 2011 11:37

    Ba da… anul sabatic există. coincidenţă sau nu, ascultând Guerilla de dimineaţă, comentam în acelaşi fel ce spuneau gazdele deştepte, simpatice şi misogine ale orelor matinale.
    Eu mi-am propus în 2009, în octombrie, acest an sabatic.
    L-am luat din februarie 2010, şi – programare mentală sau nu – se încheie în curând, la orizont apare mult, mult de lucru. Mi-am propus un an de învăţare şi creştere care să pregătească următorul ciclu de viaţă pe spirala aceea mare, mare, pe care ne place să credem că urcăm.
    Important. Un an sabatic e unul de absorbţie, nu de relaxare. Eşti liber ca să poţi să te dezvolţi, să ai timpul acela pe care nu îl ai când agenda e plină de întâlniri şi telefoane. Recomandat cu putere celor care, la jumătatea vieţii, vor să se împlinească aşa cum trebuie.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro