Este foarte bună solidarizarea publicului cu jurnalismul, numai că – în cazul Antena 3 – nu vorbim despre jurnalism. E adevărat că scandalul ultimelor zile nu este despre conținutul editorial, este strict despre lege, dar să nu introducem deocamdată și aceste variabile și să rămânem la elementara lecție – ce este și ce nu este jurnalismul.
Jurnalismul nu este lătrătură violentă și sterilă, în afara (sau chiar în contra) faptelor. Jurnalismul nu este isterie nejustificată, jurnalismul nu este paranoia, jurnalismul nu este discurs schizoid, jurnalismul nu este șarlatanie, jurnalismul nu este când saluți în genunchi un nou președinte (care nici măcar n-a fost ales), jurnalismul nu se face cu calomnii, jurnalismul nu se face cu impresii culese din Obor.
La Antena 3 există și emisiuni în care, totuși, jurnalismul se practică. Acestea sunt marginale. Iar Antena 3 nu există – nici măcar în mintea telespectatorilor săi – prin ele. N-am auzit niciunul să protesteze că-și dă foc dacă nu va mai vedea reportajele „În premieră”. În plus, reporterii de acolo știu meserie, și n-ar muri de foame, chiar și pe o piață atât de stupidă cum este cea românească, unde media mainstream sunt dominate de impostură, iar adevărul se mai caută doar prin nișe.
Mihai Gâdea nu este jurnalist. El și-a ratat meseria – era pastor la bază. A reușit, în schimb, să creeze o religie nouă, în care se amestecă propaganda, manipularea, minciunea prin omisiune, slugărnicia. Antena 3 este o religie prizată în vremuri de senilitate. Antena 3 înseamnă împărțirea lumii în două tabere, înseamnă excluderea nuanțelor, înseamnă defăimarea zilnică a adversarilor (reali sau imaginați), înseamnă o gherilă aflată, cu adevărat, în slujba interesului public al unui grup restrâns de cetățeani: patronul său și lacheii săi.
Antena 3 nu practică jurnalismul, ci un banal discurs propagandistic pe care orice om care are disponibilitatea să încerce trei surse îl poate demonta. Publicul său nu are însă această disponibilitate, fiindcă nu are nevoie de esența jurnalismului (faptele), ci de intepretarea lor într-o grilă care să-i confirme prejudecățile. Antena 3 nu face jurnalism, ci răspunde unei sinistre nevoi din societatea românească de a primi justificări pentru spulberarea șanselor la o viață decentă.
Mircea Badea nu este jurnalist. El este un cetățean deturnat de la destinul pe care pornise cu îndreptățire în anii ’90. Bodyguard. Paznic pe la uși. Filosof înveșmântat sumar, predispus la șpagat.
Dana Grecu nu este jurnalist. Este o cetățeancă exaltată care deservește impecabil nevoia precupețelor de a se simți reprezentate la televizor. Aș putea continua, dar ar fi inutil, căci răul a fost făcut și este insurmontabil. Apele au fost separate.
Publicul radical al Antena 3 nu mai poate fi convertit la realitate. Trăiește în această bulă halucinogenă în care Băsescu e în continuare președintele României și toată lumea complotează împotriva sărmanei noastre țărișoare, pe care doar domnul Gâdea o mai poate mântui. Pe scurt, ar trebui omorâți toți băsiștii. Ei sunt hoții și tâlharii. Ei ne-au nenorocit. Cine sunt băsiștii? E simplu: toți cei care nu sunt ca noi.
Există, pentru acest public, alternative printre televiziunile românești? Mă tem că nu. Se numără pe degetele de la o singură mână opțiunile de emisiuni frecventabile. Nicio televiziune nu mai e întreagă la cap și la inimă. Televiziunea este în România o unealtă compromisă. Ar trebui măcar un deceniu de decență generalizată pentru a putea privi din nou înspre televizor cu un început de respect. Nu se va întâmpla. Din fericire, viitorul nu aparține televiziunii.
Jurnalismul este o îndeletnicire nobilă, care se ocupă cu căutarea faptelor. Atunci când îmbraci cele mai ordinare minciuni în hainele adevărului și defilezi așa, fără nicio rușine, fără nicio remușcare, fără niciun regret, nu se cheamă că faci presă. Într-o asemenea lume, cum e lumea A3, negrul poate deveni însă alb, și nu mai e nimic de făcut. Experimentul a reușit. Monștrii au fost creați. Nu se mai poate opri căderea celor care au intrat în această falsă logică, din care argumentele și rațiunea au fost înlocuite de fanatism orb. Ce se poate face este să încerci să împiedici racolarea de noi recruți. Deși, în definitiv, dreptul de a fi luat de prost e un drept sfânt în democrație.
Vestea bună e că Antena 3 trece de la sine, cu educație, și un minim bun-simț. Ajunge să închizi televizorul și să începi efortul gândirii libere.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Citiţi şi
Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!
Prostia omenească și prostia românească
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.