Anii ’60 au avut zbuciumul lor, iar cele 11 fotografii selectate sunt printre cele mai populare. Au surprins momente cutremurătoare, care sfâşie prin mesajul lor, dar arată şi o altă faţă a lumii, în care omul a îndrăznit să viseze şi să-şi ducă la capăt visul, păşind pentru prima dată pe Lună. O colecţie de imagini care uimesc prin eterna balanţă între bine şi rău, între evoluţie şi distrugere, între pasiune şi ură, fotografii care ne dau fiori şi ne mai spun o dată că pe planeta noastră a fost întotdeauna loc de mult mai multă armonie şi cu toţii avem nevoie de putere şi înţelepciune pentru a ne accepta unii pe alţii aşa cum suntem.
Anii ’60 în imagini:
Guerrillero Heroico, 1960. Este una din cele mai populare fotografii din toate timpurile. Făcută de fotograful cubanez Alberto Korda, în 5 martie, imaginea îl surprinde pe revoluţionarul Che Guevara în timpul unei ceremonii funerare. A fost considerată cea mai faimoasă fotografie din lume şi cu siguranţă a făcut din Guevara o vedetă, fiind una dintre cele mai copiate şi folosite imagini.
Asasinarea socialistului japonez Inejiro Asanuma, 1960. Această fotografie a fost făcută cu câteva secunde înainte ca şeful Partidului socialist din Japonia să fie înjunghiat şi ucis de un extremist de dreapta, în timpul unei transmisiuni directe la televiziune. Fotograful Yasushi Nagao, cel care a surprins acest moment şi care a spus că s-a aflat în locul potrivit, la timpul potrivit, a fost recompensat cu un Pulitzer pentru această imagine.
Călugăr în flăcări, 1963. Malcolm W. Browne este cel care a surprins această imagine îngrozitoare cu Thich Quang Duc, un călugăr vietnamez care şi-a dat foc în semn de protest faţă de îngrădirea drepturilor religioase şi persecuţia din timpul regimului Diem. Timp de zece minute acesta a stat nemişcat, în poziţia lotus, în timp ce flăcările îl împresurau, murind fără să scoată un strigăt de durere. Este imaginea care a adunat în ea “inimile şi minţile” milioanelor de oameni din lumea întreagă. Fotografia i-a adus lui Browne premiul Pulitzer.
Preşedintele Johnson depunând jurământul la bordul Air Force One, 1963. Fotograful prezidenţial, Cecil Stoughton, a surprins această imagine la bordul Air Force One, în care Lyndon B Johnson depune jurământul ca noul preşedintele al Statelor Unite. Evenimentul a avut loc doar la câteva ore după ce Kennedy a fost împuşcat. În stânga lui Johnson apare, împietrită de durere, Jackie Kennedy, care nu a vrut să îşi schimbe taiorul pătat cu sângele soțului.
Cum începe viaţa, 1965. O imagine realizată de Lennart Nilsson, cu un fetus în creştere. A fost realizată cu un endoscop şi publicată în revista Life în 1965, fiind prima fotografie de acest gen din lume.
James Meredith, 1966. O imagine cutremurătoare în care apare James Meredith, un activist pentru drepturile civile, împuşcat în ziua de 6 iunie în timpul unui marş de la Memphis la Jacskon, menit să-i încurajeze pe americanii de origine africană să îşi exercite drepturile de vot. Imediat după ce a primit îngrijiri, și-a continuat drumul până la final.
Cadavrul lui Che Guevara, 1967. Armata boliviană a făcut această fotografie după ce l-a prins şi ucis pe revoluţionarul de stânga Che Guevara.
Uciderea conducătorului guerillei Viet Cong, 1968. Fotograful Eddie Adams a imortalizat acest moment îngrozitor din timpul războiului din Vietnam. Imaginea îl arată pe şeful poliţiei vietnameze, Nguyen Ngoc Loan, executându-l pe căpitanul Viet Cong. Fotografia a stârnit multă ură împotriva lui Loan, deşi se spune că acţiunile lui au fost mult mai eroice decât sugerează imaginea.
Earthrise – Răsăritul Pământului, 1968. Făcută în Ajun de Crăciun, Earthrise este una dintre cele mai influente imagini despre mediul înconjurător din istoria fotografiei şi a inspirat omenirea să se gândească la locul ei în acest univers. A existat o serie întreagă de controverse cu privire la cine a realizat această fotografie – Frank Borman sau Bill Anders din echipajul misiunii Apollo 8 -, iar investigaţiile făcute arată că Anders este cel care a făcut versiunea color a celebrei imagini.
Asasinarea lui Robert Kennedy, 1968. După câţiva ani de la asasinarea fratelui mai mare, JFK, această imagine, publicată în revista Life, îl arată pe senatorul Robert Kennedy într-o baltă de sânge după ce a fost împuşcat la Hotel Ambassador din Los Angeles, în ziua de 5 iunie. Chelnerul Juan Romero a fost cel care l-a găsit și a încercat să-i aline durerea în puținul timp scurs până la moartea senatorului.
Omul pe Lună, 1969. Acest pas mic pentru om a lui Neil Armstrong îl reprezintă pe Buzz Aldrin, prietenul şi camaradul lui din echipajul Apollo 11, al doilea om care a păşit pe Lună. O fotografie făcută de Neil Armstrong, devenită un simbol al Americii pentru inovaţie şi dăruire şi una dintre ultimele cele mai iconice imagini ale anilor ’60.
Sursa, aici. Mai poţi vedea cele mai impresionante imagini din anii ’40, anii ’50, dar și din anul care tocmai s-a încheiat, Lumea așa cum a arătat ea în 2013 – 10 momente dramatice.
Citiţi şi
Raiul de dincolo de alunecările de maluri
All the Beauty and the Bloodshed
Fotograful român Vadim Ghirdă câștigă premiul Pulitzer pentru fotografie de breaking news
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.